HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Liu Shaolin Sándor 5. helyen végzett 1500 méteren!

2018.02.10. 16:29 :: Dave985

Az idősebbik Liu-fivért a szerencse is segítette az A-döntőbe jutásban, de nincs miért fanyalognunk,  a pontszerzés remek kezdésnek tekinthető. A magyar női váltó a papírformát nem tudta borítani, a B- döntőben folytatja. Női 500 méteren ugyanakkor mindkét indulónk, Keszler Andrea és Jászapáti Petra továbblépett.

Nyilvánvalóan sohasem volt ilyen mértékű érdeklődés a téli játékok iránt, mint 2018-ban. Hosszú évek óta a rövidpályás gyorskori-válogatott tekinthető a magyar télisport zászlóshajójának, nincs ez másként ezúttal sem.

A mai napon már éremben bízva tekintettünk mi is a férfi 1500 méter küzdelmeire.
Minden adott volt ahhoz, hogy akár mindkét Liu testvért beférjen a leghosszabb egyéni szám A-döntőjébe.

Az előfutamok során Liu Shaolin Sándor tűnt magabiztosabbnak, noha talán ő is jóval izgatottabb volt a megszokottnál. A magyar short track első világbajnoka igen könnyedén nyerte futamát, öccse, Shaoang viszont már akkor ütközésekbe bonyolódott, de szerencsére a zsűri vétlennek találta, és továbbjuttatta. A harmadik magyar induló, Burján Csaba jól tartotta maga saját futamában, igaz, a továbbjutásra nem igazán volt esélye, végül ötödikként esett ki.

Az elődöntőben aztán mindkét kiválóságunk helyzete bonyolódott. Az idősebbik Liu nehéz helyzetbe került – az amerikai Krueger kibillentette, ki is csúszott. Innentől kezdve a zsűri jóhiszeműségére voltunk bízva, ment is a tanakodás, de szerencsére végül Sanyi javára ítéltek, így bebocsátást nyert az A-döntőbe.

A márciusban 20. életévét betöltő Liu Shaoang három kínaival és két dél-koreaival került egy elődöntőbe. Az ázsiaiak olyan tempót diktáltak, hogy Ádó (így becézik a kisebbik Liut) elég hamar elfáradt, a 3. körtől kezdve már látszott, nem lesz esélye a fináléra, a táv legvégén már kiengedett, végül kizárásra került.

Ezt követően elindult a visszaszámlálás, jómagam az ágy szélét szorítva vártam Sanyi döntőjét. A futam bemutatásakor rendkívül higgadtnak tűnt a mi fiunk, a védjegyének számító szemöldöksimogatással fogadta a bemutatását.

A nyolcadik rajtpozíció közel sem tűnt bíztatónak, ahogy a sok továbbjuttatás miatt kilencfősre népesedett mezőny sem. A riválisok között ott volt a kanadai olimpiai bajnok Charles Hamelin, a világranglista első dél-korei Hvang is.

A startpisztoly eldördülését követően Sanyi a mezőny utolsó helyére esett vissza, és szinte azonnal próbált előre evickélni. A mezőnyben hatalmas volt a „bruszt”, pillanatról pillanatra változtak a pozíciók, és nőtt a tempó. Liu Shaolin Sanyi többször is a külső ívre került, és mivel túlméretezett volt a mezőny, így nem volt könnyű pozíciót fogni. Zömmel a dél-koreaiak és a holland Sjinkie Knegt diktálták az „ütemet”, ami sajnos nem kedvezett a versenyeit általában uraló honfitársunknak.
Az utolsó két körnél már érezni lehetett, hogy az érem elúszott, de a kiválónak tekinthető pontszerzés még összejöhet.

A hajrában Hamelin és Hvang is a szivacsban landolt – végül mindkettőt kizárták -, a hazaiaknak mégis sikerült az arany (történetük során huszonkettedszer), Lim Hjo Dzsun maga mögött tartotta a holland Knegtet. A harmadik helyre Szemjon Jelisztratov érkezett meg.

Hazánk üdvöskéje a kanadai Samuel Girard mögött az 5. hellyel nyitotta Pjongcsangot.
Sanyi elégedetlenül csóválta a fejét, előtört belőle a szokásos maximalizmusa. Sugárzik belőle a bizonyítási vágy, ami a további számokban még magasabbra juttathatja.

A nap krónikájához hozzátartozik még, hogy női 500 méteren Keszler Andrea és Jászapáti Petra is túlélte az első kört. Andrea a 25-szörös Európa-bajnok Fontana mögött magabiztosan került tovább, miközben az esélyesebb Schulting kicsúszott a pályáról. Petra remek rajtot fogott, s bár az olimpia nagy esélyese, Csoi ellen nem volt esélye, jól jött ki a Gilmartinnal való kontaktból, s minthogy gondolkodás nélkül folytatni tudta, simán beért a második helyre. Kedden folytatják a lányok.

Ezen felül a női 3000 méteres váltó futamharmadikként B-döntőbe jutott.  A félkörnyi hátrányt is simán ledolgozó Dél-Korea és Kanada ellen nem volt esély, az orosz sportolók ellen viszont végig partiban voltunk. Elmondható, a holland és a japán csapattal kiegészülő B- döntőben jó esély kínálkozhat a zsinórban harmadszori pontszerzésre.

q1

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr2213652346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása