HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ez történt Pjongcsangban szombaton

2018.02.10. 19:55 :: gabesz19

napi_featured.jpg

Öt versenyszámban avattak olimpiai bajnokot Pjongcsanban, a megnyitó utáni első nap. Így már ismertté vált a biatlon, síugrás, sífutás, short track és a gyorskorcsolya első aranyérmeseinek nevei is. Eközben pedig már zajlanak a páros curling és a női jégkorong torna küzdelmei, valamint megkezdődtek a szánkó versenyek első futamai is. Ami pedig a Magyar Csapat szempontjából a legörömtelibb hír: Liu Shaolin Sándor révén pontszerző helynek örülhet a csapat. A gyorskorcsolyázó 1500 méteren lett ötödik! Napi összefoglalónkat ezentúl az olimpia végéig olvashatjátok majd oldalunkon.

A magyar szurkolók minden bizonnyal buzgón várták már a short trackkezdését, ahol hazánk csapata is komoly esélyekkel képviselteti magát. Bár több számban is rajthoz álltak ma a versenyzők, egyetlen érmet osztottak ma, a férfiak 1500 méteres számában. A rendező Dél-Korea megszerezte legelső aranyérmét (ráadásul olimpiai csúccsal), Lim Hyojun révén. Mögötte a holland Sjinke Knegt és az olimpiai színekben versenyző orosz Semion Elistratov végeztek dobogós helye. Magyar szempontból szenzáció, hogy LiuShaolin Sándor az A-döntőben az ötödik helyet szerezte meg. Testvére, Shaoang, az elődöntőig jutott, de ott nem volt szerencséje, míg BurjánCsaba a selejtezőben búcsúzott.

19391654_3e4837a446dc5c1110e322b3e5f295b9_wm

A hölgyek számára női 500 méteren selejtezőket, míg a váltókban elődöntőket rendeztek. Természetesen itt is szerepeltek magyar versenyzők: váltónk B-döntőbe kvalifikálta magát egy meglehetősen fordulatos elődöntőből – ezt a futamot egyébként az a koreai négyes nyerte olimpiai csúccsal, amelyiknek egy tagja az első körökben kicsúszott. 500 méteren pedig két magyarnak szoríthatunk majd a keddi negyeddöntőkben: KeszlerAndrea higgadt versenyzéssel, második helyen jutott tovább, míg JászapátiPetra egy esés ellenére szintén a második helyen mehetett tovább. A teljes magyar csapat mai teljesítményéhez szívből gratulálunk!

A short track részletes összefoglalójáért kattints ide!

olympics_normal17

Rendkívül fordulatos versenyt hozott a síugrók normálsáncos versenye. A szél miatt sajnos többször várakoznia kellett a versenyzőknek. A körülmények dacára azonban színvonalas versenyt láthattunk, aminek végén AndreasWellingert avatták újdonsült olimpiai bajnokká. A német jelentős, tízpontos előnnyel utasította maga mögé a Forfang-Johansson kettőst. A második sorozat jelentős átrendeződést hozott: az egy ugrást követően vezető Hula az ötödik helyig csúszott vissza. Forfang és a címvédő Stoch osztoztak a második helyen, de utóbbi a második ugrásával szintén lecsúszott a dobogóról. Egy ugrás után Wellinger mindössze az ötödik, míg Johansson a 10. helyet foglalata el.

Síugró beszámolónkért ide kattints!

Megkezdték versenyeiket a biatlonosok is – azon belül a hölgyek. A legrövidebb számban, 7,5 kilométeres sprintben az utóbbi idők egyik legjobbja, a tavaly összetett világkupagyőzelmet és öt világbajnoki címet szerző német Laura Dahlmeier szerezte meg karrierje első olimpiai bajnoki címét. A mezőnyben ketten lőttek hibátlanul, Dahlmeier ennek, és persze futásának is köszönhette a győzelmet. A dobogóra egy hibával fért fel a norvég Marte Olsbu és a cseh Veronika Vítková.

A verseny eredményei azért is fontosak, mert hétfőn az üldözéses versenyben már nem az óra, hanem egymás ellen versenyeznek a hölgyek, a rajtban pedig mindenki a mai hátrányának megfelelő késéssel indulhat majd Dahlmeier után.

Sífutásban szintén a hölgyeknek rendeztek elsőként versenyt, az egyszeri szemlélő számára különleges síatlont, aminek egyik különlegessége, hogy a versenyzők menet közben is cserélnek léceket. Síatlonban egyébiránt a versenyzők a klasszikus és az úgynevezett szabadstílusú futásban is összemérik erejüket, egy versenyben kombinálva a kettőt. A versenyt a világkupa-éllovas, svéd Charlotte Kalla nyerte, aki ezzel Vancouver és Szocsi után harmadik olimpiáján is felállhatott a dobogó tetejére. Nem sikerült a címvédés a hatszoros bajnok Marit Bjørgennek – ezúttal az ezüstéremmel kellett beérnie. Krista Pärmäkoski a finnek számára szerzett egy bronzérmet.

A biatlon sprintversenyéről és a síatlonról holnap érkezik részeltes beszámolónk, a férfiak hasonló versenyei után!

Nemcsak a short trackesek húzták korcsolyát a mai nap, ugyanis hagyományos gyorskorcsolyában is kiosztották az első három érmet: női 3000 méteres versenyen taroltak a szám legjobbjainak számító hollandok: CarlijnAchteerekte győztes idejét mindössze  ketten tudták másodpercen belüli hátránnyal megközelíteni, szintén hollandok. A címvédő Ireen Wüst mindössze 8 századdal kapott ki, míg a harmadik helyezett Antoinette de Jong – Achteerektehez hasonlóan – élete első olimpiai medáljának örülhetett.

Az éremosztó versenyek mellett megrendezték a férfi szánkóverseny első két futamát. A szám vancouveri és szocsi bajnoka, Felix Loch féltávnál vezeti a versenyt, mögötte az első futam után még vezető osztrák David Gleirscher és az orosz Roman Repilov következik. A kétszeres világbajnok Wolfgang Kindl már fél másodperc feletti hátránnyal áll a kilencedik helyen. Holnap még két futamot rendeznek, a négy futam összesített eredménye alapján avatnak majd bajnokot.

Az alpesi sízők számára megrendezték a lesiklást megelőző utolsó edzést. Ezen Vincent Kriechmayr jegyezte a legjobb időt, megelőzve a Svindal-Jansrud párost. Kisorsolták a holnapi rajtszámokat is, így Hannes Reichelt rajtol majd először, magyar idő szerint hajnali háromkor. Míg Kékesi Mártont 57.-ként láthatjuk majd versenyezni. Ha láthatjuk őket egyáltalán… Sajnos ötven kilométer per órás széllökéseket is jósolnak, így a verseny megtartásáról, vagy halasztásáról a rajt előtt egy órával döntenek majd.

Folynak a páros curling round robin mérkőzései is. A szakasz utolsó mérkőzéseit holnap rendezik, de a négy továbbjutó csapat közül már kettőt ismerünk: Kanada és az Orosz Olimpiai Atléták már biztos továbbjátszanak az egyenes kieséses szakaszban. Szintén zajlanak már a női jégkorongtorna csoportmérkőzései is. A B-csoportban Svédország megverte Japánt, míg Svájc lemosta a pályáról a koreai egyesített csapatot.

Németország egy nap után egyedüliként tud csapatában egynél több olimpiai bajnokot felmutatni, így természetesen vezetik az éremtáblázatot. Alább pedig alternatív nemzeti rangsorunkat láthatjátok, melyben minden sportoló által elért helyezés pontokat jelent saját nemzetének:

eremtabla.jpg

Olimpiai éremtábla

Tábla

Saját pontrendszerünk listája

Folyamatosan bővülő táblázatunk az alábbi linken keresztül letölthető:

Ami a vasárnap további programjait illeti, a már említett szánkó, alpesi sí, biatlon és sífutás mellett megrendezik a szabadstílusú sí és a snowboard első versenyeit, valamint újabb érmek találnak gazdára gyorskorcsolyában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr813652822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása