HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

"Vonn-i" magasságokban: Lara Gut csaknem egy másodperccel iskolázta le a mezőnyt

2013.12.01. 13:19 :: Dave985

Megállíthatatlanul menetel egy olyan magasztos cél irányába, melyre idény előtt nem tettünk volna egy garast sem. Lara Gut „Vonn-i” magasságokban síelve csaknem egy teljes másodperccel verte vetélytársait a Beaver Creek-i hétvége második napján, szuperóriás-műlesiklásban. A svájci lány mögött – Elisabeth Görgl kizárását követően – barátnője, Anna Fenninger végzett, míg a harmadik helyen a rutinos Nicole Hosp fejezte be a versenyt. Miklós Edit ezúttal nagyon magas rajtszámmal volt kénytelen bizonyítani, a 47. helyet szerezte meg 66 indulóból.

Az időjárásra nem lehetett panasz, hisz’ péntekhez hasonló verőfényes napsütésben kezdődhetett meg a szezon első Szuper-G-je a coloradói síparadicsomban. A németek edzője kimondottan technikás, szűk kanyarokkal teletűzdelt pályát állított össze, melynek bizonyos részei inkább hajaztak egy tempósabb GS-re.

Nicole Hosp (3.) szemre agilis menete nyitotta esténket, a manapság a csapat egyik veteránjaként számon tartott osztrák különösen a pálya alsó részén nyújtott kiemelkedőt. Dobogós reményeiben ekkortájt még nem osztoztunk. Veronique Hronek (16.) specialista létére nehezen találta a megfelelő ívet, le-lecsúszkált a porhanyós hóra, másodpercen túli hátránnyal érkezett célba. Ilka Štuhec (4.) végig presszió alatt tartotta az osztrák időeredményét, utolsóelőtti szektorban még pár századdal előrébb is járt, a vége azonban nem sikerült olyan fényesre. Kevésen múlt a szlovén lány első VK- dobogója, a legjobb VK- szereplés azért összejött. Stefanie Köhle (12.) erős kezdés után a pálya felénél ritmust vesztett, az igazán dühös mégis szegény Nadia Fanchini (5.) lehetett. Utólag már tudjuk, minden esélye meglett volna arra, hogy nővére után egy nappal ő is dobogóra álljon. Folyamatosan növelte előnyét, a záró szakaszra már bő 4 tizeddel érkezett, ott azonban szétnyíltak lábai, gyors mentéssel együtt csak a pillanatnyi harmadik helyre tudott befutni.

Fränzi Aufdenblatten (24.) felejtős csúszása után Lotte Smiseth Sejersted (10.) köszörülte ki az előző napi csorbát, remek záró résszel befutott a legjobb 10 közé, míg Carolina Ruíz Castillo (25.) labilis menetét látva a pontszerzésnek is örülhetett. Elisabeth Görgl agresszív technikával vette az akadályokat, bő két tizeddel a tabella élére verekedte magát. A versenyt a második helyen fejezte be, ám a híresen precíz bírák 0,12 mm-rel (!) szélesebbnek találták lécét a kívánatosnál, márpedig a szervizember feltételezett hibája kizárással jár. Változatlanul formán kívül síelnek az amerikaiak, Laurenne Ross (31.) még a pontszerzők közé sem bírta beverekedni magát, de Leanne Smith (23.) erőtlen csúszásával sem lehettek elégedettek edzői. Kettejük közt két kiesőt jegyezhettünk fel: Tina Weirather síelésénél a „sokat akar a szarka” tipikus esete érvényesült, ti. hatalmas lendületében megbillent, kézzel bemutatott mentésével a nagy bukást legalább elkerülte. Nicole Schmidhofer ugyanott hasonló hibát követett el, a pályán maradt ugyan, de csak azért, hogy aztán egy későbbi ugratóról lejövet szintén túlzásba essék.

Dominique Gisin (6.) egyenletes szektoridőkkel hasított, minek egy egészen előkelő helyezés lett jutalma. Andrea Fischbacher (17.) több havat tolt maga mögött a kelleténél, ami szükségszerű sebességvesztéssel járt. Az elitcsoportot Viktoria Rebensburg (13.) pontatlan menete nyitotta, egy durva túlcsúszással zuhant vissza a középmezőnybe. Fabienne Suter (9.) szektorról szektorra növelte hátrányát, honfitársa, Lara Gut (1.) persze éppen ellentétes utat járt be. Hiába vesztette egyensúlyát az egyik vakon vett ugratónál, nem remegett meg, káprázatos, „Vonn-i” magaslatokba ívelő menettel 9 tizednyi előnnyel átvette a vezetést. Maria Höfl-Riesch (8.), majd az őt követő szakági címvédő Tina Maze (14.) is egészen más dimenziót képviselt, előbbi másfél, utóbbi két másodperccel maradt el a kicsi svájcitól. Az előzetes várakozások szerint már csak egyetlen komoly vetélytárs maradt hátra, ő pedig a nagy barátnő, Anna Fenninger (2.). Az osztrák erősen kezdett, két szektor után még minimális előny állt neve mellett, de ez betudhat volt Gut hibájának. Onnantól már nem volt kecmec, 2 század híján a második helyről is lecsúszott – igaz, Görgl említett kizárás után végül megörökölte tőle a legjobb vesztes pozíciót. Julia Mancuso (29.) abszolút formán kívül síelt, a pontzónában is alig-alig bírt bennmaradni.

A folytatásban Regina Sterz (19.) közepes menete, Daniela Merighetti figyelmetlenségből eredő pályaelhagyása következett, meglepetésre nem szerzett pontot Marie Marchand-Arvier (39.), valamint Jessica Lindell-Vikarby (37.). Kellemes meglepetést okozott viszont a februári vb felfedezettje, Sofia Goggia (7.), az olasz lány élete első TOP-10-helyezésének örülhetett. Tessa Worley (10.) volt már az ötödik helyen is szektoridővel, de a célban elért időeredményére is büszke lehet. Pontot szerzett még Stefanie Moser (19.), valamint Elena Curtoni (18.).

Harmincon túlról szépen teljesítettek az ifjú osztrákok, Stephanie Venier (27.) először szerzett pontot a Világkupában, Cornelia Hütter (21.) legjobb szakági eredményét síelte meg, míg Ramona Siebenhofer (22.) életében először szerzett pontot Szuper-G-ben. A pontszerzők közé verekedte magát még az olasz Verena Stuffer (30.), a norvég Ragnhild Mowinckel (26.), Stacey Cook (28.), s végezetül a kanadai Larisa Yurkiw (43-assal a 15.). Utóbbi hosszúra nyúlt sérüléshullám után, kb. 5 év elteltével végzett ennyire előkelő helyen. Miklós Edit (47.) 1:25,34-es idővel, kb. hét másodperces hátránnyal ért célba. A célba érkezők közül négy embert előzött meg.


A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

Folytatódott tehát a tündérmese Beaver Creekben, Lara Gut harmadik versenyén sem talált legyőzőre, ezzel lassan tisztes előnnyel vezeti az összetettet. Kérdés csak az, követi-e mindezt a hetedik siker, méghozzá abban a számban, amit Söldenben némi meglepetésre sikerült megnyernie. Anna Fenninger tízedik alkalommal állt dobogón Szuper-G-ben, de az Év Sportolója választás győztesétől nem várnak kevesebbet honfitársai, minthogy vállára vegye a női szakágat. Nicole Hosp csaknem 5 év elteltével zárt a legjobb három között gyors számban.

Ma este az óriás-műlesiklással ér véget a hétvége Coloradóban!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2013/2014

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr995669945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása