HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Az edzéseredmények nem csaltak: Lara Gut simán győzött Coloradóban!

2013.12.01. 13:21 :: Dave985

Nocsak, miből lesz a cserebogár? Megannyi fogadkozás, beteljesületlen ígéret után már mi is csak legyintettünk a svájciak üdvöskéjére, volt képünk leírni őt. Erre Sölden, az első óriás-műlesikló siker után lesiklásban is hóba döngölte a mezőnyt. Lara Gut csaknem fél másodperccel győzött Coloradóban az edzéseken szintén meggyőző formát mutató Tina Weirather előtt, míg a dobogó legalsó fokára az olasz Elena Fanchini állhatott fel. A gyakorlások különösebb bizalmat nem ébresztő eredményei sajnos visszaköszöntek az éles bevetésen is Miklós Edit kapcsán, csupán a 49. helyen fejezte be a versenyt, pedig a 7-es rajtszámmal volt alkalma bizonyítani. Reméljük lesz ennél jobb már ezen a hétvégén is.

Colorado büszkesége, Beaver Creek hosszú idő után rendez Világkupa-hétvégét a hölgyek számára, a rendezvény popularitását csak továbbfokozta Lindsey Vonn jó előre beharangozott visszatérése. Az amerikaiak kiválósága aztán a ráhangolódó edzések utolsó körében rásérült világbajnokságon elszakadt térdére. Az orvosok részleges keresztszalag-szakadást állapítottak meg térdében. Vonn leszegett fejjel edzésben maradt ugyan, de csak az első síléces tréningeken derül ki, ténylegesen lesz-e esélye visszatérni, avagy kikényszerül hagyni a teljes idényt.

A Raptor nem az a vérbeli lesikló pálya, itt hiányoznak a szélesen vehető, tempós kanyarok, ilyen szempontból inkább a technikásabb sízőknek kedvez a lejtő. 60 lesikló szerepelt a rajtlistán.

A sort az ifjabbik Fanchini-lány, Nadia (25.) nyitotta egy sok jóval nem kecsegtető menettel. Marianne Kaufmann-Abderhalden (9.) azonnal bő egy másodperccel lejjebb tolta a szintidőt, különösen a pálya alsó részén alkotott maradandót. Elena Fanchini (3.) siklásán komolyabb mélypont nem látszódott, szép íveken, lendületesen csúszott, de hiába a csaknem 5 tizedes előny, dobogós reményeit a verseny ezen pontján csak kevesen tartottuk volna reálisnak. Ehhez képest sorra érkeztek a hölgyek, de a tizedek rendre az olasznak kedveztek.

A svájciak szakemberei bizonyára nagyon eltaláltak valamit, szemmel láthatólag üzembiztosan működtek lábaik alatt a lécek. Fränzi Aufdenblatten (6.) gyöngébb kezdés után alaposan felzárkózott az olaszra, végül csupán két tized differenciát jelzett a mérőműszer. A veterán helvét után Verena Stuffer (13.) jelezte, hiába a remek alapsebesség, a technikás részeknél dől el adott menet sorsa. Mármint a dél-tiroli arrafelé kapott észbe, nem úgy a norvégok reménysége, Lotte Smiseth Sejersted (36.), s sajnos nem úgy Miklós Edit (49.). Az MTK versenyzőjének az első időmérési pontnál még csak két századmásodpercnyi volt hátránya, aztán viszont folyamatosan lassult, nem nagyon tudott mit kezdeni a technikásabb részekkel. Közel 4 másodperces hátránnyal a mezőny végére sorolt, pontszerzési reményeink ezzel elúsztak. Maga az érintett így értékelt Facebook- oldalán: „Sajnos a Raptor nem mondható klasszikus lesikló pályának. Nagyon szűkek a kanyarok, ívről-ívre kell menni, ami nem éppen az én specialitásom. Jobban kedvelem a széles, gyors kanyarokat. Mindenesetre új nap, új szerencse! Én biztosan ma is mindent beleadok, bár ez sem lesz könnyű menet, hiszen ma is a Raptoron rendezik a versenyt.”

Jól megadta az alaphangot az osztrákok nyitóembere, Regina Sterz (10.) pálya végi megbicsaklását sajnálhatja csak. Carolina Ruíz Castillo (33.) egyenletesen bizonytalan menetét Leanne Smith pályaelhagyása követte, így érkeztünk el a megdönthetetlen csúszáshoz. Lara Gut (1.) valamennyi edzésen magabiztosan állt lécein, közvetlen riválisai már őt tekintették a legyőzendő félnek, nemhiába, igazolta a papírformát. Higgadt kezdés után topsebességgel abszolválta a kritikus szűkre szabott kanyarokat, szektorról szektorra növelt előnye csaknem egy másodpercben csúcsosodott ki a célban. Hiába várakozott még fent a komplett élmezőny, nehezen verhető időt állított fel Gut.

Stefanie Moser (18.), Daniela Merighetti (22.), Marie Marchand-Arvier (14.) és Laurenne Ross (22.) nem szagoltak hozzá az előkelő helyezésekhez, hasonlóan az elitcsoportot nyitó Nadja Jnglin-Kamerhez (30.), ám jó volt leszögezni, a nyáron házasodott svájci féltávig ragyogóan tartotta magát, s csak egy markáns hiba folytán került az utolsó pontszerző helyre. Eztán volt félnivalója Gutnak, ugyanis a svájci csapat kötelékében készülő, hasonlóan erős formát mutató Tina Weirather (2.) lendült el a rajtállástól. A pálya feléig óramű pontossággal üzemelt minden, kevéssel vezetett is a liechtensteini, ekkor aztán következett egy durvább késés, ami megpecsételte sorsát. Már amennyiben egy kivívott második helyezés negatívan értékelendő. Finoman szólva sem remekeltek a házigazdák kedvencei, s ami különösen fájdalmas, Stacey Cook (19) és Julia Mancuso (20.) végig pocsékul síelt, nem volt szó egy-egy figyelmetlenségről. Kettejük közt még Anna Fenninger (5.) ostromolta a dobogót, a kanyargósabb szakaszon nyújtott sízése a mai Szuper-G előtt felettébb biztató. Maria Höfl-Riesch (7.) két elrontott kanyarral vágta sutba addig, s azután egészen pofás menetét, míg Tina Maze (16.) kicsit tavalyelőtti lesikló formáját időzően teljesített.

Az osztrákok üdvöskéje, Cornelia Hütter (21.) és az olasz Francesca Marsaglia (27.) egy stabil pontszerzésnek örülhetett, Ilka Štuhec (16.) remek záró szakasza után még két meggyőző sízést jegyezhettünk fel. Andrea Fischbacher (8.) utóbbi évek fényében meglepően erős teljesítménnyel mutatkozott be, Fabienne Suter (4.) stabil léctartásán pedig már meg sem lepődtünk, egy kivétellel minden ellenőrző ponton dobogón állt, a 6 századnyi hátrányt pechére pont a célban jelezte a stopper. A legjobb harmincast Maruša Ferk kiesése, valamint Dominique Gisin (12.) és Elisabeth Görgl (15.) vállalható menete zárta.

Harmincon túlról – hogy-hogy nem – egy svájci, nevezetesen Priska Nufer (37-essel a 25.) iratkozott fel elsőként a pontszerzők közé, legjobb VK- helyezésének örülhetett. Pontokat gyűjtött még Nicole Hosp (39-essel a 24.), a német Michaela Wenig (42-essel a 29.), az osztrák Nicole Schmidhofer (43-assel a 11!), s végül a norvég Ragnhild Mowinckel (54-essel a 28.).

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el!

Kettőből kettő! Ez eddig Lara Gut mérlege idén: ahol rajthoz állt, ott győzedelmeskedett, már most elmondható, ez a legeredményesebb idénye, korábban még sosem győzött kétszer egy télen a Világkupában. Nem mellékesen mai sikerével átvette a vezetést az összetettben. Ő az ötödik sikerét, Tina Weirather az ötödik dobogóját ünnepli lesiklásban, míg Elena Fanchini hosszú idő, 8 évvel ezelőtti Lake Louise-i lesikló győzelme után állhatott újra VK- dobogón.

Ma este 7 óra körül Szuper-G-vel folytatják a hölgyek, egy óra elteltével pedig a férfiak következnek, Lake Louise-ban lesiklást rendeznek.

komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2013/2014

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr215669947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása