HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Szlovák örömünnep a semmeringi óévbúcsúztatón

2012.12.31. 13:40 :: Dave985

Az óév zárása meghozta Szlovákia sporttörténelmének első Világkupa-győzelmét, Veronika Vélez-Vélez-Zuzulová 145 start után állhatott fel egész életművét tekintve is abszolút megérdemelten a dobogó tetejére. Több alkalommal apró századok választották el tőle, ezúttal egyetlen tized döntött a pozsonyi sportoló javára. Örömében sportszerűen osztozott az éjszakai szlalomnak frenetikus hangulatot biztosító osztrák közönség is, dacára annak, hogy így a helyi kedvenc, Kathrin Zettel került egy hellyel hátrébb a sorban. Az összetett pontversenyt toronymagasan, rekordmennyiségű egységgel vezető Tina Maze arcán idén először figyelhettünk meg kevésbé őszinte mosolyt, tény, a szlovén kiválóság az élről esett vissza a harmadik helyre. Újfent megbizonyosodhattunk róla, előretör az ifjúság: a szakágit a verseny előtt még vezető Mikaela Shiffrin ugyan ma pont nélkül zárt, a svájciak nagy örömére Wendy Holdener újabb TOP-10-zel jelezte, a felnőttek közt is sikerre tör, s nem utolsósorban a szlovákok ifjúsági olimpiai bajnok szupertehetsége, Petra Vlhová egy bombasztikus 11. helyezéssel debütált a Világkupában!

Az alpesi síelés 2012-es záróeseményére, a semmeringi szlalomra alaposan kitettek magukért a szervezők. Az ilyenkor szokásosnál valamivel melegebb időjárás ellenére kifogástalan minőségű pályával várták a lányokat, s ígéretükhöz híven frenetikus hangulatot varázsoltak a helyszínre, a 20-22 ezer néző tombolása maximálisan átjött tévéképernyőn keresztül. Sikeres főpróba a világbajnokságra!

Az osztrákoknak Marlies Schild tragédiaként megélt sérülése és Michi’ Kirchgasser kissé visszaesett formája miatt a lokálpatrióta Kathrin Zettelben volt minden bizodalmuk, nem is sokon múlt, hogy a Zauberberget tényleg varázslat járja be a villanyfényben…

A pénteki óriás-műlesiklással ellentétben (ki kell mondani, a lejtő alkalmatlan a hosszabb szám megrendezésére!) igazán technikás, több ritmustöréssel felszerelt tűzést álmodott a pályára mind a francia, mind a svéd edző. Ennek megfelelően sok volt a hiba, a legnagyobb ászok is megszenvedtek a nyomvonallal.

Kathrin Zettel (3.) révén azonnal emelkedett a helyiek pulzusszáma, aki szerette is volna meghálálni a áttörő erejű szurkolást, sok kockázatot vállalt, több helyütt megtorpant, végül gond nélkül leért. Michaela Kirchgasser (5.) valamivel erősebb volt az alsó szektorban, a meredekebb részen viszont kövérebben vette a kapukat, ezzel együtt ígéretes pozícióból várta a folytatást. Tina Maze (1.) lehűtötte a kedélyeket, szektorról szektorra növelte előnyét, úgy síelt, mintha cérnán mozgatták volna, a tökéletes ívekkel az első futamban senki mástól nem látott dinamika párosult, nem véletlen, hogy 86 százados adott az osztrák közönség kedvencnek. Bal kezét bevághatta út közben valahol, orvosok segítségét is igénybe kellett vennie.  Tanja Poutiainen (9.) szemre is más ligában játszott, túl nyugodtan síelte meg a pályát, nem nagy meglepetésre kiszállt a verseny érdemi részéből. Nem úgy Veronika Vélez-Zuzulová (2.)! A szlovák szépség az utolsó szektorig tartotta minimális előnyét, ott azonban fejet kellett hajtania a nagyobb sebesség felett, bő fél másodperc távolságból azonban még reménykedhetett. Mikaela Shiffrin (4.) szakági éllovasként cseppet sem mutatta megilletődöttség jelét, pedig biztosan nem síelt ekkora közönség előtt. Akadt néhány bizonytalanság, ezzel együtt alig két tizedet kapott a pálya alsó részén, végül egyetlen századdal maradt csak el Zetteltől. Vele ellentétben Maria Höfl-Riesch (6.) jogosan elégedetlenkedett a célban, nehezen találta a ritmust azok után, hogy egy nagy mentéssel kezdett. A pálya végén is rontott, így gyűlt össze a másfél másodperces differencia. (Amint összeáll koncentrációban, a mezőny fölény magasodhat megítélésem szerint.)

Lena Dürr (29.) betegségből tért vissza, erre is foghatjuk, nem idézte tavalyi önmagát. Egy nagy, s egy még nagyobb rontás után keresztbe is fordultak lécei, sokáig cidrizhetett a második futamért, két századdal végül besorolt a holtversenyes utolsó bejutó helyre. Therese Borssén (11.) a rizikóvállalásban, Christina Geiger (7.) a nyugodt, tiszta ívhasználatban bízott, jó hat tized volt a két menet közti különbség utóbbi javára. Frida Hansdotter (36.) lenyűgöző versenyek után kitörő önbizalommal rajtolt, aminek egy nagy fékezés, botozás, majd végül kiesés lett eredménye. A letörés elé tűzött sorozó egyébként többeket megtréfált. Maria Pietilä-Holmer (11.) komótos menete Borssén idejét eredményezte. A kanadai lányok eltérő hozzáállásban síeltek, míg Marie-Michele Gagnon (23.) az óvatosságra helyezte a hangsúlyt, Erin Mielzynski (15.) egyáltalán nem fogta vissza magát, lábai bele is akadtak az egyik kritikus kapuba, a visszalassítások jelezték, kötése még épp belül haladt át a kapun. Kellemes meglepetésre Brittany Phelan (19.) és Elli Terwiel (28.) is folytathatta este.

Hiába a francia pálya, pocsékul sikerült a semmeringi verseny a francia hölgyek számára. Nastasia Noens gyenge első és egészen tűrhető második szektor után túlfordította léceit, s mivel testsúlyát nem tudta időben áttenni, előrekatapultált, ledózerolva néhány botot. Tessa Worley (33.) látványra pattogósan síelt, az időmérő szerint viszont mellette lassan is. Sandrine Aubert szintén a kiesők táborát gazdagította, egyedül Anne-Sophie Barthet (29.) folytathatta, de nála is rezgett a léc. Óriás-műlesiklás után szlalomban is egy félre hagyott futamig tartott Anna Swenn-Larsson szereplése, őt követte nem sokkal később Emélie Wikström is a kiesők listáján.

Szép, tiszta menettel ígéretes pozícióba küzdötte fel magát Irene Curtoni (7.), valamint a svájciak ifjú csillaga, Wendy Holdener (13.). Ha már Svájc, az utóbbi évek népes műlesikló csapata után mostanra megtizedelődött a lista, olyannyira, hogy Holdeneren kívül már csak a Gisin- testvérpár képviselte hazáját a legrövidebb számban. A VK- újonc Michelle Gisin (17.) 44-es rajtszámmal komoly bravúrt hajtott végre, Dominique (32.) továbbjutása pedig végül 4 századon múlt. A gyorsszám-specialista újabban nagyon ráfeküdt a műlesiklásra, a szuper-kombinációban így nagy esélyei lehetnek. (Vagy a kevés síző miatt idomítja át a szakvezetés?) Életében először került második futamba VK- viadalon az olasz Michela Azzola (38-assal a 26.), valamint a szlovák Petra Vlhová (39-essel a 16.), utóbbi egyébként most debütált a Világkupában.


Visszafogott és/vagy gyenge menetekkel kezdődött a második futam, pedig a kis időkülönbségekből kifolyólag megnyílt volna a komolyabb előrelépés útja. Dürr (24.), Barthet (21.), Terwiel (23.) és sajnos Šárka Záhrobská (22.) is csak a hatalmasat hibázó vetélytársakat tudták megelőzni. Meglepő módon az első pontjaira hajtó Michele Azzola (19.) mert kicsivel bevállalósabb lenni, meg is lett érte a jutalma. Más kérdés, Carmen Thalmann (15.) azonnal letaszította az élről, egy kisebb megtorpanás ellenére közel három tizeddel vette át a vezetést. Gagnon (20.) izzadságszagú síelést mutatott be, de ő legalább eredményesen küzdött meg a pályával, nem úgy az Åré-i meglepetésember Nathalie Eklund (25.), aki jó kezdés után teljesen elvesztette a fonalat. Veronika Staber (27.) a vertikális kapuknál akadt meg, úgy elrontotta, hogy gyakorlatilag újból kellett indulnia. Chiara Costazza (13.) idénre megemberelte magát, harmadszor zárt a legjobb húsz között az 5 éve ekkortájt még VK- győzelmet ünneplő specialista. Három tizedes előnyéből eltékozolt a végén jókorát, de hogy miként, azt az egyébként látványos közvetítés miatt nem láttuk a fenyőfák árnyékában.

Rettentően szoros volt a küzdelem, Nicole Hosp (17.), majd Phelan (16. – legjobb VK- helyezés) is jókorát leszakított hátrányából a pálya alsó részén, de ez még kevés volt az üdvösséghez. Nem úgy Bernadette Schildnél (12.), vehemenciája két százados előnyt hozott a kasszába. Képes meggyőző futamokra a kisebbik Schild- lány, a kiegyensúlyozottságtól áll jelenleg nagyon messze. Az első futam két fiatal meglepetésembere következett. Michelle Gisin támadni kezdte a pályát, vesztére, egy előrebillenés kaputévesztést eredményezett, így az első VK- pontnak búcsút inthetett. Petra Vlhová (11.) lényegében ugyanezt az elgondolást követte, nem védett ő semmit, azzal a nem kis különbséggel, hogy a technikája elbírta a rizikót. Szépen előretolt testtel síelt, 21 százados előnnyel mindenkit ledöbbentve élre ugrott. Hatalmas, talán Shiffrin-i kaliberű tehetségről van szó, ez volt mindösszesen a 36. FIS- versenye, mégis impozáns eredménylistával büszkélkedhet a 17 esztendős szentiváni (Liptovský Ján) lány: szlovák bajnok, ifjúsági olimpiai aranyérmes és junior vb-bronzérmes, emellett egy győzelmével és két második helyével jelenleg vezeti a szakági Európa Kupát. Jó úton halad példaképe, Zuzulová nyomdokain.

A tengerentúli versenyzők nem konkuráltak Petrával, Mielzynski (18.) csúnya belefékezésével magát hozta nehéz helyzetbe, Resi Stiegler (26.) pedig remek első siklása után folyamatos késésbe, zaklatottan tudta le a második pályát. A változatosság kedvéért egy újabb tini következett, Wendy Holdener (9.) agilis, ugyanakkor ritmusos menetével átvette a listavezető szerepét. A tavalyi Crans Montana-i junior-vb éremhalmozója idén robbant be igazán a felnőtt mezőnybe, ez már a második TOP-10-es helyezése, emellett van két további erős pontszerzése. Igazán nagy előrelépésre ezúttal nem volt lehetősége, vagy a nagy időkülönbségek, vagy a szintén kiemelkedően síelő ellenfelek hiúsították ezt meg. Már Borssén (10.) is kis híján megelőzte a svájci lányt, az utolsó kapuk egyikével gyűlt meg a baja, Maria Pietilä-Holmner (5.) viszont már nem kegyelmezett, 65 százados fórja előrevetítette, akár a dobogóért is harcba szállhat.

Manuela Mölgg (14.) kevés sebességet gyűjtött az utolsó méterekre, addig is hiányzott belőle az átütőerő, csakúgy Tanja Poutiainennél (7.), általa legalább kiviláglott, hogy a svéd a középső szektorban fogható meg igazán. Christina Geiger (6.) már hat tizedes előnyből rajtolt, ami folyamatosan elfogyott, végül örült, ha néhány századdal befért a finn elé. (No meg annak, hogy idén másodszor befért a TOP-10-be.) Nyugodtan kimondhatjuk, Irene Curtoni (8.) vált mára az olasz női csapat elsőszámú technikai sízőjévé, azt bánhatja csak, hogy a sorozó után teljesen mélyre került, így minden előnyét azon nyomban elbukta.

Maria Höfl-Riesch (4.) minden erejével igyekszik megnehezíteni Maze dolgát, roppant pengés, pörgős csúszással fél másodpercet adott a svédnek. Más megközelítésben két tizedet elszórt előnyéből, mert hiába néhány rutinból megoldott kényes helyzet, az időmérőt nem tudta megállítani. Szó, ami szó, nem volt egy verhetetlen menet, a dobogósoknak ráadásul jelentős előnye volt vele szemben. Végül úgy hozta az élet, hogy egyikőjük rontását kellett kiszurkolnia, miután előbb a közönségtől túl nagy lendületbe jött Kirchgasser, majd a vertikális kapun átsíelő Shiffrin is a kiesés sorsára jutott. Kathrin Zettel (2.) már elbírt a nagy nyomással, valósággal felrobbant a Zauberberg, amint a hazai kedvenc bő egy másodperces különbséggel állt az élre. A délután legjobb csúszásával alaposan feladta a leckét a többieknek. Veronika Vélez-Zuzulová (1.) nem bénította le a helyzet, élni kívánt végre a sokadik nagy eséllyel, fent még növelte is előnyét, amiből a célban egyetlen tized csak megmaradt. Tina Maze (3.) ellenben már az első szakaszon elfogyasztott hat tizedet fórjából, így hiába volt valamivel még gyorsabb is a szlováknál, a végén 2 tizedes hátránnyal csak a dobogó harmadik foka jutott neki.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el. 


A szlovák alpesi síelés központi alakja, leánykori nevén, Veronika Zuzulová immáron hatodik idényét tölti a Világkupa szűk élmezőnyében (első pontjait amúgy még 2000-ben gyűjtötte), s 145. startja során hiába gyűjtött be eddig 13 dobogós helyezést, a hőn áhított sporttörténelmi győzelem mindezidáig váratott magára – gyakran századok döntöttek kárára. Ha valaki, akkor a pozsonyi asszony biztosan rászolgált végre a sikerre.

Kathrin Zettelnek fájhat már a foga, elvégre kiváló idényt fut, viszont egy győzelme mellett ez már a negyedik második helyezése, az osztrák női válogatott nagy érem várományosának ez a mostani a 43. VK- dobogója.

Tina Maze arcára idén először nem őszinte mosoly ült, ez zsinórban már a negyedik versenyt, amit – minő borzalom – nem tudott megnyerni, pedig lett volna rá lehetősége. Ezzel szemben jegyezzük meg, tucatnyi dobogónál áll már idén, 1000 pontot meghaladó pontszámmal áll az összetett élén (rekord), sőt, az eredmények kedvező alakulása folytán 6 egységnyivel átvette a vezetést a szlalom szakágiban is. Jelenleg egyébként megjósolhatatlan, ki nyerheti meg idén a kis kristálygömböt!

A női mezőny egy részére újév első napján vár a müncheni parallel szlalom (alias City Event), majd 4-én Zágráb felé veszik az irányt, ahol újfent műlesiklásban mérik össze tudásukat. A január további részében a gyors számok kedvelői kapnak bizonyítási lehetőséget.

A felhasznált képek forrásai: telegraaf.nl, thestar.com, gazeta.pl, laola.at, krone.at, pravda.sk

1 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr464989118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2013.01.04. 11:37:28

Én vettem a fáradságot,és megszerveztem magamnak egy utat erre a semmeringi villanyfényes női szlalomra.Végre olyan napra esett (szombat)amikor egy kis kalandtúrával megnézhetővé vált számomra ez a verseny.Pénteken munka után elutaztam Budapestről Sopronba,és ott szálltam meg,onnan mentem át,a versenyre,majd este az utolsó vonattal jöttem vissza.Amikor megérkeztem a semmeringi vasútállomásra,rögtön megláttam a pálya tetején lévő kilátót,gondoltam ha a teteje ilyen közel van,az alja biztos egy nyugodt sétával megközelíthető.Azután rádőbbentem,hogy mekkorát tévedtem.Jó meredeken kellett menni,még szerencse,hogy új cipőben voltam,aminek még nem kopott a talpa,és a végén már igencsak melegem lett a felfelé menetben.
A verseny helyszíne elég csalódást okozott.Lelátóra,csak VIP-és,Fanclub jegyekkel lehetett menni,ami nekem most nem volt,így állhattam a cél mellett a tömegben a pálya mellett,vigyázva,hogy el ne essek,vagy valaki el ne sodorjon.Innen is csak a pálya utolsó harmada volt látható élőben.Flachau sokkal jobb helyszín!
Az én kedvenc versenyzőm Kirchgasser,neki mentem szurkolni,és hogy lássam újra élőben.Az első futam után teljesen elégedett voltam,bár valóban nem tünt elég jónak a pályán,az 5-dik hely viszont nagyon megfelelőnek tünt számomra.A másodikban sajnos elhagyta a szerencséje.Talán ráhajtott a dobogóra,valóban túlságosan is gyorsan jött,pedig egy 4-6 hely nagyon jó lett volna ezen a versenyen.Igen mikor az első részidőt kiírták neki, valóban hatalmas kiabálás lett,talán ezt meghallva még jobban gázt adott ,amit már nem tudott kontrollálni.Sajnos én nem hozok neki szerencsét,négyszer láttam élőben,ő négyszer esett ki....Nem könnyü ezt megemészteni lelkileg,mikor egy kedvenc sportolód egy jó eredmény (4.hely...) helyett 0 pontot szerez.
süti beállítások módosítása