HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Az időjárás és Nyman megtréfálta a többieket

2012.12.16. 12:15 :: juglans

A szombati nap az időjárásról szólt. A nők futamát a körülmények miatt gyorsan törölték, míg a férfiak futamát tologatták, majd ködszünettel tarkítottan megtartották. A változó körülmények a 30-on túliak számára kedvezett, így Steven Nyman és Rok Perko is megtréfálta a többieket és leszorították a dobogó alsó fokára Erik Guay-t. Ami a VK-összetettet illeti Svindal 5. lett.

121216nyman2.jpg

A nők versenyére 10.45-től került volna sor, ám gyorsan eldőlt, hogy a hölgyek nem lépnek pályára. Helyzetüket az időjárás komolyan befolyásolta, köd és erős havazás volt, amely gondolkodásra sem adott okot, a versenyt törölték. Érdemes még megemlíteni, hogy már korábban változtattak a nők programján. A szerdán és csütörtökön megtartott két lesikló edzés után került volna sor a Szuper-G-re, ám már ekkor látták, hogy a körülmények nem ideálisak, így a lesiklást előrébb hozták, míg a Szuper-G-t vasárnapra tolták. Sajnos nem jött be a tervük...

A férfiak lesiklása Val Gardénán 12.15-kor kezdődött volna, ám a havazásra és a ködre való tekintettel 14 órára halasztották a rajtot. A csúsztatott időponthoz képest körülbelül negyedórás késéssel, a pénteki Szuper-G rajtjából, rövidebb pályán elengedték a versenyzőket.

Guillermo Fayed síelhetett végig elsőként a pályán, a felső szakaszon komoly köd nehezítette helyzetét, ennek ellenére komoly hibát nem vétett, de voltak bizonytalanságai (56). Peter Fill a pálya tetjén szedett össze háromnegyed másodperces hátrányt, a sebessége nem volt meg, amelynek következtében a végére nem is tudta a maga javára fordítani az eredményt (58). Siegmar Klotz ennek az ellenkezője volt, remekül jött a pálya felső részén, aztán azonban keresztbe fordultak a lécei, és lecsúszott az ívről (57). Nem követett el ilyen hibát Marc Gisin, amely az aktuális első helyre volt elegendő számára (51). Fél másodpercet kapott Patrick Küng a felső szakaszon honfitársától, amit azonban később ledolgozott és az élre állt (50). Sokat elmond a körülményekről, hogy az első 5 sízőből senkinek nem sikerült a 50-en belül végeznie...

A finn Andreas Romar jó sebességgel, végig növelve előnyét, másodperces előnnyel ért célba (31). Yannick Bertrand komolybb hibát nem vétett, ám így se tudta a finn elől elhappolni az első pozíciót (42), ahogy Jan Hudecnek sem: bevállalós menettel, apróbb hibákkal, ív elhagyásokkal csak a jelenlegi második helyre volt elég síelése (35). Dominique Paris-t a pálya felső szakaszán egy bucka dobta meg, egy lábra érkezett, mélyre is került, ám ennek ellenére közel 7 tizedet vert az élen álló finnre (15). Benjamin Thomsen nem brillírozott, jelentős hátrányt szedett össze (49). Adrien Theaux menetére a köd is alábbszállt, a pálya közepén jött jobban Parisnál, de megvernie nem sikerült (20).

Húsz perces "köd szünet" után Kjetil Jansrud síelhetett le, a körülmények jelentősen megváltoztak, a köd feljebb szállt, így hiába a frissen esett hóval borított pálya, átvette a vezetést (4). Didier Defago a jobb körülményeket nem tudta javára fordítani, egyszerűen lassabb volt (28). Carlo Janka pocsékul síelt, jelentős hátrányt szedett össze a pálya első harmadában, bár sebessége nem maradt el annyira, csak az aktuális 8. helyre volt elég menete (47). Joachim Puchner lejjebb hibázott, mint Paris, de közel ugyanúgy - igaz nem egy lábra érkezett, de kisodródott (13).

121216jansru.jpg

Aksel Lund Svindal az egyik kapuhoz ment közel, amely ki is billentette a ritmusból, a sebessége remek volt, viszont a köd a pálya alsó szakaszán hátráltatta, így 5 századdal a második helyre érkezett (5). Klaus Kröll kereken egy másodperces hátrányt épített fel a pályán (29), míg honfitársa Romed Baumann folytatta ramat idényét, ezúttal is komoly hátrányt szedett össze (37). Hannes Reichelt az eddigi legnagyobb ködben síelhetett, többször le is sodródott az ívről, így a többi osztrák mögé érkezett (38).

121216svindal.jpg

Eric Guay az eddigi legjobb sebességgel ért a célba, végig két tized környéki hátrányban volt, a végére azonban remekelt és az első helyen síelt át a célvonalon (3). Johan Clarey a pálya közepén tudott hátrányából leszedni pár századot, ám ez sem volt elég az épp aktuális dobogóra (12). Christof Innerhofer a felső szakaszon fél másodpercet szedett össze negatív előjellel, amit csak tovább növelt a pálya további részein (34).

121216guay.jpg

23-as rajtszámmal Marco Sullivan az első szakaszon még tudta tartani a lépést az élen állókkal (18), hozzá hasonlóan csúszott Georg Streitberger is (14), mindketten az alsó részen kerültek komolyabb hátrányba. Stephan Kepplertől nem kellett félniük a legjobbaknak, közel másfél másodpercet kapott (32). Andrej Sporn a pálya közepén billent ki egyensúlyából, két-három kapuba beletelt mire korrigálta bizonytalanságát (17). Travis Ganong remekül síelt, végig tartotta a tempót a legjobbakkal, végül két tized hiányzott, hogy letaszítsa Svindalt a dobogóról (10). David Poisson (30) lassú volt, ahogy Florian Scheiber is (22), igaz utóbbi így is 3 tizeddel jobbat jött a franciánál, míg Zurbriggen közvetlenül az osztrák mögé érkezett 6 századdal (25).

Nem sokszor fordul elő, de a harmincon túliak majdnem ugyanannyian voltak a pontszerzők között, mint a legjobbak között indulók. Összesen 14-en tudtak pontot szerezni magasabb rajtszámmal.

A legjobban a 39-es rajtszámú amerikai Steven Nyman és a 35-össel induló szlovén Rok Perko szerepeltek. Mindkettőjüknek összejött a dobogó, méghozzá annak is az első két helye, Perko Guay-re 5 századot vert (2), míg Nyman két tizeddel jött jobban, mint a szlovén (1).

121216perko.jpg

A tízbe került még be a pénteken is parádézó, 52-essel induló Werner Heel (6), aki éppen, hogy nem taszította még lejebb Svindalt. Hasonlóan jól szerepelt 38-assal Manuel Osborne Paradise (7) is. Élete legjobb helyezését, ezzel első VK-pontjait szerezte a holland Marvin Van Heek, akinek eddigi legjobb helyezése egy 39. pozíció volt szuper kombinációban Chamonix-ból (8). Az olasz Silvano Varettoni se szégyenkezhetett (9), sőt Brice Roger is Travis Gagnon-féle menetével az amerikaival holtversenyt síelt (10).

121216vanheek.jpg

Húszon belüli helyezéssel büszkélkedhet a verseny után a 47-es rajtszámmal induló, francia Alexandre Bouillot (16), valamint az osztrák Matthias Mayer is (19).

A harmincba sikerült még bekerülnie - és egyben a legmagasabb startszámmal induló pontszerző lett - a német Philipp Zepniknek, aki 57.-ként síelhetett le a hegyről (22). Újabb osztrák pontszerzőként 40-essel Frederic Berthold is pontot szerzett (23), míg javított a svájciak pocsék szereplésén a 34-essel rajtoló Vitus Lüönd (24). Végül, de nem utolsó sorban pontot szerzett még Andreas Sander (37-essel 25.), valamint egy újabb szlovén, Bostjan Kline (49-essel 27.).

121216dobogo.jpg

Ami a statisztikát illeti:

Steven Nyman 1982. februárjában született. VK-pályafutása során eddig 3 alkalommal tudott dobogóra állni, ebből egyetlen egy alkalommal, egy nap híjján 6 évvel ezelőtt, itt Val Gardenán tudott győzedelmeskedni. További dobogóit Beaver Creekben zsebelte be. Valószínüleg nem fog szomorkodni, hogy ezt a győzelmét nem a 100. VK-versenyén, amelyhez már csak egy verseny hiányzik.

Nem úgy, mint a szlovén Rok Perko, aki 100. VK-indulását komoly eredménnyel ünnepelhette meg, hiszen korábban nem büszkélkedhetett dobogós, de még top 10-es eredménnyel sem. Legelőkelőbb helyezése eddig két 12. pozíció volt, az egyiket 2009-ben Kvitfjell-ben, a másikat egy évvel később ugyanott érte el.

Jelentősen hosszabb eredmény listával rendelkezik a dobogó harmadik fokára álló Erik Guay. A kanadai versenyző a lesiklás világbajnoka Garmisch-Partenkirchenből, így túl nagy meglepetést nem okozott dobogós helyezésével. Főleg, hogy csak az időjárási körülmények fosztották meg élete negyedik győzelmétől. 178 alkalommal indult VK-versenyen, ebből 18 alkalommal állhatott fel a dobogó valamely fokára.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr44967947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása