HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Svindål dominált a grödeni Szuper-G-n

2012.12.15. 23:02 :: Dave985

Öles léptekkel halad harmadik összetett győzelme felé Aksel Lund Svindål, előző nap a grödeni szuperóriás-műlesikláson jelezte masszív fölényével riválisainak, gyors számokban csúcsteljesítménnyel is nehézkes lesz megszorítani őt idén. Szintén állandóságnak tűnik az olaszok – szakágaktól függetlenül – kirobbanóan erős szereplése, a Saslongon sem maradtak dobogós, sőt dobogósok nélkül. Matteo Marsaglia igazolta, nem a véletlen szülte Beaver Creek-i győzelmét, míg Werner Heel két bántóan szűkös esztendő után pénteken végképp bizonyítani tudta, helye van a legnagyobbak közt.

A soknevű Val Gardena (németül: Gröden, helyi ladin nyelvjárásban: Gherdëina) Olaszország egyik leghíresebb síterepe. A Dolomitok síparadicsomát rejtő völgyet sokáig csak fakitermelésre használták, míg aztán a XX. század második felében fokozatosan a téli sportok világhírű központjává vált (igaz, az első síversenyt már korábban, 1908-ban rendezték itt, de a mai versenyeknek otthont adó Saslongot csak 1969-re alakították ki). Val Gardenán nem lehet egyetlen versenyzőnek éveken át dominálni, jól jelzi mindez, hogy Franz Klammer négy, és Michael Walchhofer három sikerét kivéve többszörös győztest nehezen lehetne kiemelni. A jelenlegi mezőnyből győzött már itt Aksel Lund Svindål mellett Didier Défago, Werner Heel és Manuel Osborne-Paradis is, utóbbi kettő síző joggal bízott felfelé ívelő formájában, míg a svájci férfiak sporttörténelmük leghitványabb szezonkezdetét zárták volna le a hírhedten kiszámíthatatlan pályán.

Johan Clarey (8.) a mezőny egyik legmegbízhatóbb versenyzője, most sem követett el látványos hibát, hozta magát, sokáig le sem tudták taszítani az élről. Silvan Zurbriggen (14.) bő két tizeddel maradt el a franciától, egyébként erős közepes szintet hozott, mindent elárul a svájci férfi alpesi síelés jelenlegi helyzetéről, hogy így is ő tudott lenni a legjobb hazájából – egyszersmind az egyetlen svájci pontszerző! Gauthier de Tessieres (47.) újabban remek eredménysorral véteti észre magát, ennek megfelelően jócskán előrelépett a ranglistán, helyezése méltóképp mutatja, mire ment pénteken vele. Romed Baumann (49.) a szakág legjobbjai közül esett vissza egy olyan szintre, ahonnan már a pontszerzés is elérhetetlen távolságra van. Andrew Weibrecht (30.) még éppen becsusszant a pontzónába, Stephan Keppler (58.) dekoncentráltságára szavakat sem találni, gyaníthatóan hamarosan harmincon túl találja magát a rajtlistákon. (Grödenben tavaly 6. helyen végzett, előtte pedig ezüstérmet szerzett, kedvenc lejtőjéről beszélünk.)

Patrick Küng buktája (közvetlenül a rajtot követően piruettezett) után Ted Ligety (25.) nagy lendülettel harcolt a minél vaskosabb pontkötegekért, két negyedik hely után pénteken elmaradt a bravúr. Andreas Romar (21.) közepecske csúszása után Christof Innerhofer (10.) személyében érkezett az első hazai versenyző, egy komolyabb túlfordulás miatt ő sem került Clarey elé. Nem úgy Matteo Marsaglia (2.), jószerivel hibátlan sízéssel bő hat tizedet osztott ki a franciának, sejthető volt, újabb dobogó lesz a vége. Werner Heel (3.) erőteljesen szorongatta honfitársát, öt század döntött kettejük közt. Mélyről tört fel idén Heel, de erről a poszt végén még szólunk. Fura kimondani, hogy de osztrák részről Matthias Mayer (6.) uralja a szuperóriás-műlesiklást, az utóbbi hat rajtból ez már az ötödik TOP-8-as eredménye. Dobogóra azért nem volt reális esélye.

Erik Guay (14.) is szereti a Saslongot, a meredek részen ezúttal nem találta az ideális ívet, minek eredményeként a középmezőnyben ragadt. Benjamin Raich (20.) kapcsán azt érzem, mintha technikai virtuozitását feladva a gyorsaságra helyezné a hangsúlyt, ennek megfelelően szebbik arcát mutatta a meredek lejtőn. Jan Hudec (12.) korrekt menetét követően érkeztek a szakág legjobbjai.

Jelesül Aksel Lund Svindål (1.), aki azon nyomban lerendezte a lényegi kérdéseket, több mint egy másodpercet osztott ki az olasz fanatikusok legnagyobb bánatára. Csúszását látni kell, nem beszélni róla. Két kifejezetten jó menet következett, Adrien Théaux (5.), majd Kjetil Jansrud (4.) is csupán néhány századdal maradt el az éremszerzéstől. Hannes Reichelt (11.) szokás szerint elrontott egy kanyarkombinációt, ott ment el az igazán jó eredmény lehetősége, Klaus Kröll (7.) és Joachim Puchner (9.) ellenben egyenletes szektorokat síeltek, aznap nem volt bennük több. Négy éve nem volt ennyire gyenge osztrák szereplés Szuper-G-ben.

Nem akart abbamaradni a svájci tragédia, Sandro Viletta bevágta vállát egy pálya végi kapuba, megállt a pálya szélén, Didier Défago (33.) és Carlo Janka (35.) pedig egyszerűen nem volt elég pontszerzésre. Hasonlóan járt a lesiklás 2009-es világbajnoka, John Kucera (34.) is. Pontot szerzett még az osztrákoknak Streitberger (17.), a franciáknak Mermillod Blondin (26.), Poisson (27.), az olaszoknak Fill (19.), Klotz (22.) és Dominik Paris (48-assal a 13.). Szintén a legjobb 30 – pontosabban 31 – között végzett Ivica Kostelić (23.), az amerikai Thomas Biesemeyer (27.), Travis Ganong (58-assal a 24.) és Steven Nyman (59-essel a 29.), a szlovén Rok Perko (16.), a német Andreas Sander (30.), valamint Manuel Osborne-Paradis (52-essel a 18.)

 

Aksel Lund Svindål idén harmadszor állhatott fel a dobogó tetejére, karrierje 19. Világkupa-győzelmén túl továbbemeli teljesítménye értékét, hogy a söldeni idénynyitót kivéve mindig a legjobb hat között végzett, ahol épp rajthoz állt. Többek közt ezért vezeti simán az összetettet.

Matteo Marsaglia két héten belül másodjára ünnepelt dobogón, az olaszok eddigi kiegészítő embere korábban elsősorban kombinációban is lesiklásban szállította a jobb eredményeket. Biztos vb-csapattag, kérdés, melyik nagyágyút szorítja ki onnan?

Werner Heelt egész biztosan nem, az idén 30 esztendős dél-tiroli versenyző szinte napra pontosan három éve állhatott legutóbb VK- dobogóra, a háromszoros VK- győztesnek ez volt a nyolcadik pódiuma. Szakági specialistából pillanatok alatt került ki a rivaldafényből, 2010-ben még csak-csak sorjáztak az előkelőbb pontszerzések, tavaly néhány kifutott eredményt nem számolva teljesen beleszürkült a mezőny hátsó harmadába. Az idei szezont ehhez képest öt TOP-6-os eredménnyel nyitotta.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr814967601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása