HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lara Gut szakította meg a nagyot eső Vonn sorozatát

2012.12.14. 23:20 :: Dave985


Az időjárás szeszélyei féktelen táncukat lejtették a női verseny alkalmából, az eredetileg szombatra tervezett lesiklás során egyértelmű előnyben voltak az első tíz közt rajtoló versenyzők. Mondani szokás, az alpesi síelés sosem volt, szerencsére nem is lesz teremsport, s most sem mondhatjuk ki, hogy egyesek érdemtelenül álltak volna dobogóra. Hosszú viszontagságos hónapok után újra Világkupa-versenyt nyert a svájciak üdvöskéje, Lara Gut másodikként állította fel a megdönthetetlennek bizonyult időt. Rögtön utána indult Leanne Smith, normál körülmények közt aligha fordulhatott volna elő, hogy ő legyen a legjobb amerikai. A pódiumon ünnepelhetett még egy svájci, Nadja Kamer is. Míg Tina Maze a 12. helyen végzett, Lindsey Vonn nagyot bukott, így a szlovén listavezető előnye tovább nőtt az összetettben. Miklós Editben ma sem lehetett csalódni, a roppant szoros mezőnyben ismét befért a pontszerzők közé.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, az európai versenyek kezdetével egymást érik a halasztások, versenyáthelyezések. A férfiak mellett a nők versenyeit is felcserélték a hétvégén, így utóbbiak ma lesiklásban mérhették össze tudásukat.

Tény, ami tény, szögezzük le gyorsan, az alacsony rajtszámosok dominálták a délután, ami nem kizárólag fergeteges siklásuknak volt köszönhető. Példának okáért az olasz Francesca Marsaglia (24.) egyenlő körülmények között bizonyára nem szerzett volna pontot. A klasszis érdemeit viszont nem csökkenthetjük, Lara Gut (1.) szemre tökéletes, kellően agilis menetével meggyőző fölénnyel állt az élre, mint utóbb kiderült, le sem taszították már onnan. Túlzás lenne állítani, verhetetlen pályát síelt, Leanne Smith-t (2.) például nem akarjuk bántani, de ha ő 16 századdal tartani bírt a svájcit, a szakág legjobbjai normál esetben minden bizonnyal átugrották volna könnyű szerrel. Alice McKennis (8.) pozíciója még inkább árulkodó, az amerikai kiegészítő embert Miklós Edit is stabilan veri, erre TOP-10-es eredménnyel állított fel egyéni csúcsot. (Kellenek azok a ranglistás pontok, egyszer tán Editnek is lesz ekkora szerencséje.) McKennis örülhetett is, meg nem is, ugyanis Smith dobogójával minimálisra csökkent esélye a vb-kerettagság kiharcolására.

Fränzi Aufdenblatten (6.) már inkább előbbivel volt harcban, a pillanatnyi dobogóra fel tudott érni. A vihar előtti csendet még három versenyző használhatta ki, ehhez mérten Stefanie Moser (16.), Gina Stechert (11.), de Elena Fanchini (16.) sem tudta kihasználni. A svájciak közt is méretes különbségek alakultak ki, hiszen míg Dominique Gisin (20.) zaklatott menetéből ítélve továbbra sem talál vissza lesikló formájához, a sérülésből nemrég visszatért Nadja Kamer (3.) dobogót érő pályát síelt, kereken fél másodperccel kapott ki honfitársától.

Marion Rolland (9.) és Tina Maze például előbbit fogta ki, egyikőjük sem tudta kihasználni, a szlovén kimondottan nyögvenyelős menetet teljesített, vakszolási hibára panaszkodott a versenyt követően. Marie Marchand-Arvier (4.) persze minden körülmények közt ízig-vérig ismeri a hazai lejtőt, kis híján a dobogó is összejött neki, két századon múlt mindez. Anna Fenninger (5.) valamelyest kozmetikázta az utóbbi hetek bukdácsolását, a legjobb három közé azonban így sem tudott felzárkózni.

Az áldatlan állapotok Fabienne Suter (18.) csúszásával uralkodtak el, mely meg is látszott a felívelő formában síelő svájci eredményén. A szakág legjobbjainak során Lindsey Vonn nyitotta. Nem jutott sokáig az amerikai, az első szűk kombinációban aláfordultak lécei, majd magatehetetlenül belecsapódott a pályát övező hálószerkezetbe. Emberemlékezet óta nem bukott ekkorát Vonn, aki egy tegnapi nyilatkozatában nyíltan ki merte mondani, fizikai, s ebből fakadóan szellemi fáradtság sújtja, lelki állapotát egy zombiéhoz hasonlította. Nyilvánosság elé tárta krónikus depresszióját, amit mind a mai napig intenzíven kezelnek. Hat év után fordult elő vele ismét, hogy nem ért célba a királyszámban, egy nappal azután, hogy a csütörtöki edzésen is kis híján veszélyes helyzetbe került.

Julia Mancuso (7.) a körülményekhez mérten csodát tett, sokáig úgy tűnt, tán még a dobogóra is jó lehet. Tina Weirather (19.) csípősérülése után gyorsabban regenerálódott, sok öröme nem lehetett a versenyzésben, több helyen jól láthatóan kompromisszumra kellett törekednie. Elisabeth Görgl (15.) csúszásánál inkább az érződött, mennyire formán kívül versenyez a világbajnoknő, Stacey Cook (10.) becsülettel tette a dolgát, de az elemekkel ő sem tehetett semmit. Daniela Merighetti követte Vonnt a kiesők listáján, Maria Höfl-Riesch (13.) pedig Mazétól kevéssel elmaradva zárt a középmezőnyben.

A pontszerző helyek legnagyobb részét a svájciak, olaszok és osztrákok osztották szét egymás közt. A hátralévők közül egyes egyedül Marianne Kaufman-Abderhalden (14.) verekedte be magát a legjobb húsz közé, harminc között végzett még – elvileg papírforma szerint – Carolina Ruíz Castillo (21.), Verena Stuffer (22.), Regina Sterz (22.), Andrea Fischbacher (27.), valamint Ilka Štuhec (28.). A harmincon túliaknak nem termett sok babér, különösen örömteli így Miklós Edit (28.) jó szereplése, aki immáron a 37-es rajtszámmal újabb értékes pontokat gyűjtött önmagának, s hazánknak. Rajta kívül ez még a svájci Mirena Küngnek (25.), Nadia Fanchininek (26.), valamint Chemmy Alcottnak (40-essel a 30.) jött össze. Edit lemaradása a győzteshez képest alig volt több 2 és fél másodpercnél.

Gut Smith Kamer Val d'Isere DH 2012.jpg

Lara Gut harmadik Világkupa-sikerét ünnepelte, mégpedig azon a helyszínen, ahol három esztendeje két vb-ezüstéremmel igazán berobbant a nemzetközi mezőnybe. Korábban kétszer nyert Szuper-G-ben, a királyszakágban eleddig nem aratott győzelmet.

Leanne Smith életében először állhatott ma VK- dobogón, mindössze hét TOP-10-helyezés után ez nem kis meglepetés, legjobb eredménye eddig egy 5. helyezés volt, igaz, nem oly régen, a schladmingi idényzáróról.

Nadja Kamer ötödik alkalommal zárt a legjobb három között, mint mindig, ezúttal is lesiklásban.

Holnap Szuper-G-ben csapnak össze a lányok.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el.

komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa magyar sportolók 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr494966111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása