HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A svédek zárták az élen az alapszakaszt, a magyarok kiestek az A csoportból

2012.12.13. 20:42 :: GeoCucc

(A svéd skip, Niklas Edin volt az egyik legprecízebb befejezőember)

Véget értek a csoportkörök a curling Európa-bajnokságon, a folytatást pedig a házigazda svédek a férfiak és a nők között is a legjobb pozícióból várhatják. Nagyobb meglepetéseket inkább a férfi mezőnyben láthattunk, ahol a cseh válogatott továbbjutott az elődöntőkbe, ráadásul a könnyebbik ágon, míg a hosszú évek óta az élvonalba tartozó németek kiestek az A csoportból. A legjobbak közé idén először bekerült magyar válogatottaknak sem sikerült a bentmaradás, jövőre a B ligában folytathatják a küzdelmet.

A férfiak csoportjának végeredménye:

Egyetlen csapatnak sem sikerült száz százalékos mutatóval abszolválnia a Round Robint, de kilenc, a kontinens élvonalába tartozó gárda ellen játszva bárkinek senkinek sem könnyű veretlennek maradni. A házigazda svéd válogatott viszont csak egyszer kapott ki, ezzel pedig mindenkinél eredményesebben, az első helyen zárták a csoportot. Egyetlen elveszített meccsüket a dánok ellen jegyezték Niklas Edinék, a másik skandináv rangadón, a utolsó körben a címvédő norvégokat viszont kemény küzdelemben le tudták győzni. Ennek a mérkőzésnek a kimenetele inkább Thomas Ulsrud csapata számára volt fontos, akik szintén továbbjutottak ugyan a legjobb négy között, harmadik vereségük miatt viszont csak a nehezebb ágon folytathatják a küzdelmet. A norvégok emellett még a formán kívül lévő skótoktól és a továbbjutásra szintén nem esélyes franciáktól kaptak ki egy-egy ponttal.

A második továbbjutó helyre így nagy meglepetést keltve a csehek jöttek be. Jiri Snitil csapata néhány éve szilárdította meg helyét az A csoportban, tavaly már a 4. helyig meneteltek, most pedig egyenes ágon harcolhatnak a svédekkel a döntőért, tehát kivételes és igen látványos fejlődésen mentek keresztül.

A negyedik továbbjutó hely viszont mondhatni papírforma szerint alakult, hiszen Rasmus Stjerne vezetésével a 2010-es ezüstérmes fiatal dán csapat jutott még tovább a playoff szakaszba. Az ő ellenfeleik értelemszerűen a norvégok lesznek, s a csata győztese játszik majd a svéd-cseh meccs vesztesével a döntőért.

Kiválóan, az 5. helyen zártak az oroszok, akik idén jutottak fel az A csoportba a magyarokkal együtt, viszont rögtön öt győzelmet is sikerült szerezniük. Az új felállással érkező svájciak is ugyanilyen mérleggel zártak, ezzel még szintén automatikusan kvalifikálták magukat a világbajnokságra.

Mint már szóba került, a skótok ezúttal nagyon nem találták a góllövő cipőjüket pontszerző köveiket, a csapat felállását is folyamatosan változtatták, és az sem segített rajtuk, hogy David Murdoch a svájciak elleni 7:2-es vereséggel végződő meccsük közben rosszullétre hivatkozva lecseréltette magát.

Betegség tizedelte a németeket is, Daniel Herbergnek a bajnokság felétől való távolmaradása azonban csak egyik oka lehetett annak, hogy a németek nagy csalódást keltve a 9. helyen végeztek, így kiestek az A csoportból. A válogatott ugyanis némileg átdolgozott felállással érkezett, mivel a csapatot két évtizede skipként vezető Andy Kapp úgy döntött, befejezi aktív pályafutását játékosként. Noha edzőként most is ott volt a gárda mellett, igyekezve hasznos tanácsokkal ellátni utódait, Andy Langéknak mindössze a magyar válogatottat sikerült megverni, őket is csak egy végletekig kiélezett mérkőzésen.

Ebből már leszűrhető, hogy Nagy György csapata lett a másik kiesője a férfiak tornájának. A legjobbak közé először feljutott magyaroknak nem sikerült győzelmet szerezniük, azonban a tapasztalatgyűjtés útján haladva a csoportkörök vége felé egyre több szoros mérkőzést játszottak - sokáig vezettek a csehek ellen, de a németek és a skótok is csak egy ponttal tudták felülmúlni őket.

A nők csoportjának végeredménye:

Féltávnál még szorosnak, kiegyenlítettnek tűnt a tíz női csapat küzdelme, a végére viszont szépen elkülönült egymástól az élmezőny és az alsóház. Öt válogatott maradt, akiknek még reális esélye volt a továbbjutásra, a maradék öt pedig a világbajnoki részvételért, illetve a kiesés elkerüléséért küzdött.

Akárcsak a férfiaknál, a hölgyek között is a svédek zártak az első helyen, hiszen a három 7:2-es aránnyal végző csapat közül nekik volt a legjobb a Draw Shot átlaguk, ami minden mérkőzés előtt a kezdés jogának eldöntésére hivatott, az egyik játékos által a ház közepét célzó dobások átlaga. Ez alapján rangsorolják ugyanis az azonos győzelmi aránnyal álló csapatokat, feltéve, hogy nem a kiesésről vagy a továbbjutás sorsáról dönt a helyezés, mert ez esetben tiebreak mérkőzést játszanak egymással az érintettek.

A Margaretha Sigfridsson által vezetett svédek ellenfelei a skótok lesznek az 1v2 rájátszásban, miután Eve Muirheadék az utolsó csoportkörben egy ki-ki mérkőzésen az oroszokat legyőzve döntötték el a kedvezőbb továbbjutó hely sorsát. Anna Sidorováék ellenfele azonban még nem ismert, Svájc és Dánia ugyanis egyaránt 6 győzelmet és 3 vereséget söprögetett össze magának, így rájuk még vár az a bizonyos tiebreak.

Az olaszok végül 4, a németek és a csehek 3-3 győzelemmel zártak, a magyarok és a finnek pedig 1-1 sikert számlálva az utolsó két helyen végeztek, azaz kiestek. Szekeres Ildikóék tehát nem tudták teljesíteni a bajnokság előtt kitűzött céljukat, vagyis a legjobb 7 közé jutást. Nem kell viszont nyeretlenül távozniuk, hiszen az első napon felül tudtak kerekedni a finneken, a többi karnyújtásnyira lévő csapat viszont végül túl nagy falatnak bizonyult - így az Anne Malmi által irányított nyelvrokonainkkal együtt, ahogy tavaly feljutottak, most ugyanúgy közösen ki is estek az A csoportból.

Még véletlenül sem kell azonban nemzeti tragédiaként felfogni, hogy mindkét magyar válogatott visszasorolódott a B ligába a 2013-as szezonra. Maguk a csapatok és a Magyar Curling Szövetség képviselői is folyamatosan igyekeztek kiemelni, hogy már az is rendkívüli teljesítmény, hogy egyáltalán sikerült kiharcolniuk a jogot a legjobbak között való részvételre - ezt pedig nem csak vigaszul mondják, hanem azért, mert valóban így is van. Az országban mindössze egy-két évtizede ismert a curling sport, ami azóta is rendületlenül fejlődik, és most többnyire olyan játékosok juttatták ki az országot a kontinensbajnokságra, akiknek gyerekkorukban - legtöbb ellenfelükkel szemben - még nem is volt lehetőségük curling követ ragadni, seprűvel pedig legfeljebb a ház környékét takaríthatták. Mindamellett, hogy igazi áttörést majd a fiatal, most felnövő generációtól várhatunk, azt sem szabad kizárni, hogy a jelenlegi csapatok, Nagy György és Szekeres Ildikó válogatottjai ismét tiszteletét teszik majd az A csoportban néhány éven belül - az övékénél sikeresebb és elismertebb válogatottak is ide-oda ingáznak a két osztály között, a curlingben ez már csak így megy. Jövőre pedig a B csoport tagjaiként már majd ők is elmondhatják magukról, hogy a legjobbak közül érkeztek, ami a presztízsérték mellett felbecsülhetetlen mennyiségű tapasztalatot is jelent.

(Béres Alexandra, Ádám Boglárka és Patonai Ágnes egy sikeres dobást követően)

 

Bármilyen illúziórombolóan is hangzik, de ha kíváncsiak vagyunk az eddigi összes mérkőzés eredményére endekre bontva, akkor erről a Wikipédia oldalain találjuk a legáttekinthetőbb összegzést. Íme a férfi és a női bajnokság eddigi alakulása.


Fotó:
ecc2012.curlingevents.com

Szólj hozzá!

Címkék: curling magyar sportolók curling eb

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr294964247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása