HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Interjú Miklós Edittel - tervek, célok

2012.11.17. 18:24 :: Zsuzsi4

Miklós Edit tavaly óriási fegyvertényt hajtott végre– azután hogy honosítása után a pontszerzést előlről kellett kezdenie, a szezon végén magyar nőként először szerzett világkupa pontot, majd ráadásként az osztrák bajnokságot is megnyerte. Interjúnk az idei szezon versenyei előtt készült vele.

EDit1.jpg

Forrás: MSISZ

Síparadicsom: Mikor indulsz, ha jól tudom már összekészültél.

Miklós Edit: Holnap hajnalban - vasárnap, november 18-án - indulunk Kanadába, ahol az első héten edzünk, és november 27-étől az első Világkupa indulást ejtem meg Lake Louis-ban. Egy lesiklás és egy szuperóriás-műlesiklás – szuperG – lesz. Amint vége a versenynek, jövünk vissza Európába, és következik St. Moritz Svájcban, ahol szuperG, szuper-kombi és óriás lesz. Év végéig még a francia futamon indulok – Val d'Isére-ben, ahol ugyancsakegy lesiklás és egy szuperG van.

SP: Vannak elvárásaid erre a néhány versenyre, illetve lehet ezeket számokba önteni?

ME: Persze, mindenképpen az első 30-ban szeretnék lenni, és ez nem is megvalósíthatatlan. Tavaly már sikerült egyszer pontot szerezni, és ott már nagyon kicsik a különbségek, apróságokon múlik, hogy benne vagyok-e a harmincban vagy nem.

SP: Szlalomban nem is tervezel indulni?

ME: Nem, most semmiképpen nem. Gyors számokra edzettem, szlalomot alig, nem tudok egyszerre mindenre figyelni. Persze a szuper-kombi szlalom számait azért teljesíteni fogom. :)

SP: Tavaly egyszer beszéltünk róla, hogy szlalomban is tudnál a legjobbak között lenni.

ME: Igen, ez igaz, de ahhoz másféle edzés, felkészülés kellene, és most mindenképpen a gyors számokra és a pontszerzésre koncentrálok.

edit2.jpg

Forrás: miklosedit.com

SP: Milyen más versenyeken tervezel indulni? Lesznek Európa Kupák, persze a Világbajnokság, és egyebek?

ME: Ha az ember megnézi a naptárat, akkor látja, hogy a Világkupák és Európa Kupák ütik egymást. Tehát nincsen igazán tervben az Európa Kupa, kizárólag egyelőre a Világkupa, majd a VB Schaldmingban, Ausztriában.

SP: Kivel mész most ki Kanadába, ki az edződ?

ME: Kanadába Marcival – Stark Márton, volt versenyző, ma edző - megyek, a tavalyi szezonhoz hasonlóan ő az aki mindenhova elkísér, mindenben segít, mint segédedző. Ő a mindenes is, hiszen egyelőre nincsen nagyobb csapat körülöttem. Felkészülés során Jürgen – Abel Jürgen - ugyanúgy segítségemre volt, mint tavaly, de a versenyekre már nem jön velem, az itteni munkája nem engedi.

edit_marci2.jpg

Forrás: private

SP: Milyen volt a felkészülés, mit csináltál, hogyan sikerült, miben volt más mint az eddigiek?

ME: A Magyar Sí Szövetségnek köszönhetően háromszor 1 hetet voltam a svájci első csapattal – a legjobb Világkupásokkal a gyors számokban – a Zermatt-i gleccseren. Azt kell mondjam, hogy évek óta a legjobb felkészülésem volt az idei, soha nem tudtam felkészülési időszakban ennyit gyors számokban edzeni. Tavaly a Mölltal-i gleccseren voltam, ahol abban az időszakban lehetetlen lesiklást edzeni, itt pedig minden adott volt.

SP: Miben volt szakmai szempontból más, mint az eddigiek?

ME: Ahogy mondtam, szinte tökéletes edzések voltak. Mint általában a gleccseren történő edzések, nagyon korán, reggel 7-kor kezdődtek, és délben már lenn is voltunk a hegyről. Délután már csak erőnléti felkészülés volt. Tehát nem edzenek mennyiségre többet, mint ahogy eddig én is csináltam, de az edzéseik nagyon minőségre mentek. 1 nap volt 5-6 menet, viszont az nagyon intenzív, 100%-osan koncentrált. Emiatt kevésbé is fáradt el az ember, és jobban tudott teljesíteni. Jó volt látni őket, mit és hogyan csinálnak, rengeteget lehetett tanulni tőlük nemcsak szakmai dolgokat, hanem azt is, hogyan szervezik meg az egészet. Az ottani edzők nem javították a hibáimat, hanem a mi dolgunk volt figyelni, tanulni. Kicsit rossz is volt látni, hogy ilyen szempontból milyen messze vagyunk még – hány ember összehangolt munkája kellett ott egy tökéletes edzésnaphoz. Sajnos ezt még nem engedhetjük meg magunkna, de azért én bízom benne, hogy ez az idő is el fog jönni. Velem volt Svájcban Jürgen és Marci is.

SP: A svájci csapat ezután Argentínában folytatta a felkészülést, Te is mentél velük?

ME: Nem, sajnos a két szövetség megegyezése csak erre a 3 hétre szólt, meg az anyagi fedezete sem könnyen jött volna össze. A szövetségek azonban további tárgyalásban vannak, és bízom benne, a következő felkészülésben is lesz ilyen lehetőségem. Tényleg nagyon sokat köszönhetek emiatt főleg Kaszó Klárának.

edit3.jpg

Forrás: private

SP: Hogyan érzed magad, hogyan ment az edzés?

ME: Nagyon a helyén volt minden. Nem azt mondom, hogy nem voltak hibák, de sok kilométer van így a lábamban, ahogy mondtam sokat edzettem, ami meg fogja hozni az eredményeit.

SP: Hogyan telt a nyár többi része?

ME: A felkészülés előtt voltam 1 hetet Olaszországban nyaralni, aztán kemény erőnlét, állóképesség. Hosszú évek óta irányítja az erőnléti edzéseimet Zaka – Zakariás Zsolt, volt gyorskorcsolya olimpikon, most a Klagenfurti sportiskola vezető tanára – most is vele dolgoztunk. 1 közös intenzív hét volt, emellett kapom tőle az edzésterveket és napi telefonos kapcsolatban vagyunk.

SP: Ha nem edzel, mi csinálsz még? Mennyit vagy a szüleidnél Csíkban?

ME: Magyarországon nagyrészt átutazóban vagyok, vagy ha intézni kell dolgokat, akkor 1-1 hetet. Edzés mellett most nem jut idő másra. Még Romániában befejeztem az ottani Testnevelési Főiskola testnevelő tanári szakát – az alapfokozatot- és egyelőre nem nagyon tudom mit szeretnék még tanulni. Meg hát nem is nagyon lenne rá időm. Majd ha látom, hogy mit tanulnék még szívesen master fokozaton, akkor később is ráérek erre.

SP: Hogyan értékeled a tavalyi szezont? Elérted, amit akartál, vagy maradt benned még hiány?

ME: A tavalyi felkészülés messze nem sikerült ilyen jól, nem voltam ennyit havon, illetve kevesebbet tudtam gyors számokra edzeni. Szerettem volna jobb helyezésekkel és több ponttal zárni, de ahogy mondtam, itt már nagyon kicsik a különbségek, és bízom benne, hogy az idei jobb felkészüléssel ez a kicsi már a helyére került.

SP: Milyen rajtszámot vársz Kanadában?

ME: 43. vagyok a lesiklás ranglistáján, így nagyjából e körül lesz a rajtszámom is.

SP: Mi a terv, cél a februári világbajnokságra?

ME: A gyors számokban – lesiklás, szuperG és szuper-kombi – első 10-ben akarok végezni. Voltam már 18., így nem érzem ezt elrugaszkodott tervnek. Indulok még óriásban és talán szalomban is, de ott nehezebb felmérni, hova érhetek.

SP: Javított az anyagi helyzeten a tavalyi VK-pontszerzés?

ME: Annyiban, hogy a szuper kombi versenyekre néhány ingyenes napot kapok a nemzetközi szövetségtől, de ezen felül mindent nekünk kell előteremteni. Amint azonban az idén megvan a pontszerzés, sokkal jobb helyzetbe kerülhetek, nemcsak nekem, hanem a kísérőknek is fizetik az utazást, szállást. Onnantól kezdve egyértelműen más lenne minden.

EDit_auto.jpg

Forrás: MSISZ

SP: A hírekben már láttuk, hogy a Weltautó melléd állt, így legalább az utazási gondjaid megoldódnak.

ME: Igen, ez nagyon nagy eredmény, hiszen éves szinten 60-80 ezer km-t is megtesz az ember, és nem igazán mindegy, hogy azt mekkora biztonságban, milyen körülmények között teheti. Ez azonban most csak egy autó. Kellene még sok-sok pénz, hogy eljuthassunk minden helyszínre, hogy körülöttem is kiformálódjon egy kis csapat, és valóban csak az edzéssel és versenyzéssel kelljen foglalkoznom, mint a többi Világkupás versenyzőnek.

SP: Mi kellene még ehhez?

ME: Egyszerű: pénz-pénz-pénz. A szövetség tényleg megtesz minden tőle telhetőt, de jó lenne saját szponzort találni – úgynevezett fejszponzort – hogy a napi gondokon túl lehessen lépni, mindig azt tehessem, ami a szakmailag a legjobb.

SP: A lécgyártó segít már szervizemberrel?

ME: Sajnos még az sincsen meg. Kapom ingyen a léceket – most 4 lesikló és 1 szuper G léccel utazok – érdeklődnek az eredményeim után, de előbbre lépni majd csak a pontok birtokában lehet ezen a téren is.

SP: Csak egy lécet viszel szuperG-re?

ME: Igen, mert szuperG-n is lesikló léccel szoktam indulni. Jobbak az eredményeim, jobban megy vele.

SP: Tényleg, próbáltad már az új óriás lécet? Hogyan ment, láttál különbséget?

ME: Persze mentem vele, meg lehet szokni, nem volt vele gondom. Puha hóban nehezebb vezetni, de kemény jeges pályán még jobb is.

SP: Mi a véleményed Lindsey Vonn indulási tervéről a férfiak versenyén?

ME: Szerintem egyszerű, igyekszik managelni magát, híreket kelteni maga körül. Azt nem nagyon tudom felmérni, mit ment volna a fiúk között, ehhez kellene látni ugyanazon a pályán egyszerre őket.

SP: Nagy kalappal Neked akkor az elkövetkezendő időszakra, és nagyon szorítunk, hogy meglegyen a várt nagy áttörés, amivel nemcsak a magad későbbi helyzetét alapoznád meg, hanem a többi magyar versenyző lehetőségein is jelentősen javítanál.

ME: Köszönöm szépen.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás szuper g magyar sportolók alpesi sí világbajnokság 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr284911843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása