HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Osztrák recept: Ha nem Schild, akkor Kirchgasser. Vonn megdöntötte Kostelic rekordját

2012.03.17. 19:06 :: repens

Kirchgasser (2) SL Schladming 2012.jpg

Mérsékelten motivált Schild, Riesch és Maze, annyival motiváltabb "második vonal" próbálkozott ma Schladmingban a női műlesiklás záróversenyén. Az elsőség ugyan nem Marlies Schild zsebébe vándorolt, Vreni Schneider rekordjának megdöntése tehát még várat magára, az osztrákok mégsem bánkódhattak: Michaela Kirchgasser győzelmével egyben a szakági 2. helyet is megszerezte Schild mögött. A dobogóra az első győzelmét hasztalan üldöző Veronika Zuzulová, valamint Schild állhatott fel.

A szokásos kellemes körülmények fogadták a női műlesiklókat Schladmingban, a Planai nyári üdülésre lassan ideálissá váló lejtőjén. Nem ártott tehát minél előbb indulni - a technikai szakágakban legalább a legjobbak tehetik ezt meg (nem történhet olyasmi, hogy valaki pontot se szerez egy szakágban, a Vk- döntőn viszont 2-essel startolhat...).

Kathrin Zettelnek jutott osztályrészéül az a szerencse, hogy elsőként indulhatott az első futamban, a fentiek figyelembevételével nem hozott ki mindent ebből (5.). Maria Höfl-Riesch az osztráktól is kapott két tizedet, úgy tűnik, az összetett ezüst nem vonzotta eléggé így az idény zárásaként (6.). Tania Poutiainen kieséssel keserítette a finn drukkereket, majd Marlies Schild menete után kezdhettek örülni az előtte célba érők: csak 0,14 másodpercet adott Zettelnek. Utóbb viszont kiderült, Schild is kissé leeresztett az idény végére, most se volt az igazi az alsó szakasza.

Zuzulová SL Schladming 2012.jpg

Az 5-össel érkező Veronika Zuzulová ugyanis 4 tizedes hátránnyal kezdett, amit a pálya közepéig visszahozott, majd a célig 7 tizedes előnnyé váltotta – ez volt az első futam legjobb menete (1.). Michaela Kirchgassert viszont igencsak motiválhatta az osztrák közönség, remekül jött, 2 tized előnye is volt, igaz, a végére majd fél másodperccel elmaradt a szlováktól (2.). Tina Maze is legalább oly messze jár korábbi önmagától, mint Riesch: enervált sízéssel másfél másodperces hátrányt szedett össze (12.).

Therese Borssén hasonlóan kezdett, mint Zuzulová, és bár a végére tetemes hátrányt szedett be, ritmusos menetével 2 századdal így is befért Schild elé (3.). Lena Dürr túl nagy rössel vágott neki a pályának, ez hatalmas késésekhez, és 3 másodperces hátrányhoz vezetett (21.). Nastasia Noens sem volt sokkal jobb: sok apró megtorpanása nagy hátrányt jelentett (15.). Erin Mielzynski még rosszabbul járt: már a 4. kapunál elvesztette egyensúlyát, eldőlt, dühében a levegőt csapkodhatta. Christina Geiger is belefékezett ugyanabba a kapuba, kövér ívekkel később is hatalmas hátrányt szedett össze (18.).

Marie-Michelle Gagnon is megszenvedett ugyanazzal a résszel, mint elődei, a végén pedig a célba érésnek is igencsak örülhetett (10.). Frida Hansdotter ritmusos sízéssel az alsó szakaszig egész jól jött, ott már alighanem a pálya is jelentősebben lassult (8.). Manuela Mölgg nemcsak megszenvedett a trükkös részen, de el is esett - évadához valójában épp ez a zárás illett sajnos... Lindsey Vonnra tűzhette elsősorban Pfeifer ezt a pályát, nem is okozott gondot az amerikainak, hogy különösebb hiba nélkül végigmenjen (7.). Fiatal honfitársa, Mikaela Shiffrin középső részen annál jobban megszenvedett, igaz, a végére ő is összekapta magát (17.). Irene Curtoni szép felső szakasz után szintén középen vesztett sokat, Gagnonnal azonos idővel ért be (10.). Emelie Wikström megfontoltan végigjött, nem feszegette a pálya és képességei határait sem - 9. hely volt a jutalma. Anna Swenn-Larsson annál többet kockáztatott, a pálya alján csúnyán kifordult testhelyzetbe került az egyik fordulónál (13.).

Anne-Sophie Barthet is bemutatott egy nagy mentést, sajátos ívekkel próbálkozott, nem valami kiemelkedő eredménnyel (14.). Carmen Thalmann lassú és körülményes volt, nem segített sokat a hazai légkör (19.). Šárka Zahrobská ezúttal 2 másodperccel megúszta, idei évét nézve ez már-már a tűrhető kategória, bár aligha emiatt mosolygott a célban (16.). Tessa Worley kissé "szakágidegenként", összetett pontjai okán indulva bizony kissé kilógott a mezőnyből (22.), de amerikai pálya ide vagy oda, Julia Mancuso sem jött sokkal jobban nála (20.). A junior világbajnok, Stephanie Brunner ünnepelhetett egyet a hazai közönség előtt, ám állandó túlfordulásaival, és utolsó helyével ő is alátámasztotta: nem volt minden idők legmagasabb színvonalú junior VB-je a 2012-es (23.)...

Kirchgasser (3) SL Schladming 2012.jpg

A második futamnak hatalmas reményekkel vághattak neki az osztrákok, bármennyire is Zuzulová vezetett: az osztrák csapat régi jó "segítője", vagy épp "kabalája", a hivatalosan még mindig a német csapat kötelékébe tartozó edzőfenomén, Christian Schwaiger tűzte a futam pályáját. Mentségére szóljon az állandóan ekézett Schwaigernek: ma inkább a férfiak második futamánál vélhettük volna inkább felfedezni az ő keze munkáját, a németek sem voltak feltűnően rosszak a pályáján - de azért a "kötelező" osztrák győzelem csak meglett!

Brunner számára a második futam első sízőjeként annyi előnyt jelentett a szűz hó, hogy nem lógott ki nagyon a mezőnyből - így sem előzött meg senkit (23.). Worley futamának viszont épp az volt a legjobb fokmérője, hogy csak a végén tudott valamelyest jobban síelni az ifjú osztráknál, ő sem léphetett ezzel előre (22.). Lena Dürr felső szakaszánál talán még érződött a "Schwaiger- átok", utána viszont olyannyira összekapta magát, hogy övé lett a legjobb második futam - pontot ez se ért (19.). Mancuso a pálya aljáig 4 tizeddel jobb is volt a németnél, a célig azonban elfogyott a tudomány (20.). Thalmann rajongói a „Carmen” feliratot írták ki betűnként szőrös mellkasukra, talán ez a látvány rémisztette meg annyira az (egyébként Zettel szinten dekoratív) osztrák hölgyet, hogy a végén eladta minimális előnyét (21.). Geiger stabilan, nyugodtan végigjött, pechjére pont lecsúszott a pontszerzésről (16.). Hiába jöttek tehát kivételesen jól a németek a Schwaiger- pályán, az átok még így is fog: 3-ból 2 pont nélkül zárt...

Shiffrin parádés felső szakasz után folyamatosan veszített, szerencséje volt, így is megcsípte az utolsó pontszerző helyet (15.). Zahrobská legalább búcsúzóul megvillantott valamit régi tudásából, nagyjából hozta Shiffrin idejét - pechjére az a néhány tized hátrány is sokat ért (18.)... Noens felül leadott két tizedet, onnantól viszont Shiffrin látható megdöbbenésére végig megőrizte minimális előnyét (13.). Barthet a középső szakaszon veszített sokat – miután az osztrákok helikopterről (esetleg műholdról) mutatták síelését, nehéz megállapítani ennek okát (17.). Anna Swenn-Larsson mérsékeltebb kezdés után hibátlan sízéssel elsőként ért célba, örült is neki (10.). Maze menetéből másodjára is hiányzott a kellő keménység, holtversenyes 13. hely lett a vége. Marie-Michele Gagnont amerikai módra felhergelték a rajtállásban (pedig kanadai), meg is lett az eredménye, a felső szakaszon jött remekül, majd őrizte az aljáig (6.). Irene Curtoni kevésbé kiemelkedő menete (11.) után újabb fiatal svéden volt a sor: Emélie Wikström széles íveket húzott, de nagyon ruganyosnak tűnt, nagyjából meg is őrizte előnyét (4.). Élete legjobbjával vigasztalódott pocsék junior-világbajnoki szereplése után.

Lindsey Vonn szeretni szokta Schwaiger pályáit, ma is elég könnyedén vette ezt az akadályt, hajszálra van a 2000 pontos álomhatártól (8.). Janica Kostelić csúcsát mindenesetre már megdöntötte. Maria Höfl-Riesch annál kevésbé szereti Schwaiger pályáit, de ezt már talán felesleges is említeni... Legalább célbaért, Vonnal azonos idővel (8.).

Zettel meglepően rosszul jött ma (pedig a Kathrin név nem volt látható egy sörhas felett sem...), Vonnék elé azért így is befért (7.). Marlies Schild sem jött úgy, ahogy azt Schwaiger- pályákon megszokhattuk tőle, vagyis a pálya állapotával is lehettek apróbb gondok - így is megőrzött 3 tizedet nagy előnyéből (3.). Therese Borssén talán nem volt olyan bátor, mint a fiatalabb svédek, egyetlen századdal Wikströmtől ki is kapott (5.). Hiába tűnt el Pärson, jön számára az újabb mumus?

Michaela Kirchgasser felső szakasza sem volt valami jó, egyetlen század előnye maradt, a másik két szektorban viszont hatalmasat alkotott, fél másodperccel vette át a vezetést (1.). Veronika Zuzulová a középső részig tartotta előnyét, ott viszont hátránnyá fordította, az alsó részen pedig nem tudta visszahozni - a két örök második közül ma ő volt a vesztes (2.).

Kirchgasser Zuzulova Schild SL Schladming 2012.jpg

Michaela Kirchgasser élete szezonját zárja, a 27. életévét holnap betöltő salzburgi hölgy szlalomban korábban csak egy harmadik helyet bírt felmutatni, ehhez képest idén ez már a második győzelme, összességében a harmadik. A statisztika szerelmeseinek mondjuk, hogy az utóbbi tucatnyi versenyből 10 alkalommal is a TOP-10-ben zárt, az utóbbi két forduló gyengélkedése után ma visszatért a nyerő útra. Veronika Zuzulová sem vallott szégyent idén, ami a stabilitást illeti, mostani a 13. dobogós helyezése, jövőre talán összejön hazája első Világkupa-győzelme is. Marlies Schild a 63. dobogónál tart.

A verseny részletes statisztikáját az alábbi linkre kattintva érhetitek el.

A Világkupa-győztes portréja:

Schild SL Schladming 2012.jpg

Marlies Schild

Született: 1981. május 31., Admont

Versenyszámai: óriás-műlesiklás, szlalom, (szuper-) kombináció, (korábban Szuper-G, lesiklás) olimpiai bronzérmes (szlalom; Torino 2006)

Világbajnokság: világbajnok és aranyérmes (szlalom; Garmisch-P. 2011), kétszeres ezüstérmes (mindkettő szlalom; Åre 2007 és St. Moritz 2003), kétszeres bronzérmes (szuper-kombináció; Åre 2007 és kombináció; Bormio 2005), a csapatversenyben aranyérmes (Åre 2007) és ezüstérmes (Garmisch-P. 2011)

Junior-VB: 6. helyezett (lesiklás; Pra Loup 1999)

Világkupa-debütálás: 2001, Sestriere

Világkupa-rajt: 198

Vk- futamgyőzelem: 35 (33 szlalom, 1 „óriás”, 1 szuper-kombináció)

Vk- dobogó: 63 (51 szlalom, 5 szuper-kombináció, 3 „óriás”, 2-2 lesiklás és Szuper-G)

Vk- összetett: második helyezett (2006/2007), ötödik helyezett (2007/2008) és hatodik helyezett (2005/2006)

Vk- szakági: ötszörös győztes (szlalom; 2006/2007, 2007/2008, 2010/2011 és 2011/2012, valamint szuper-kombináció; 2006/2007), kétszer második helyezett (szlalom; 2003/2004 és 2005/2006), harmadik helyezett (szlalom; 2009/2010), negyedik helyezett (szuper-kombináció; 2005/2006), kétszer ötödik helyezett (szlalom; 2002/2003, valamint szuper-kombináció; 2007/2008)

Európa Kupa: három győzelem, további négy dobogós helyezés

További eredményei: négyszeres osztrák bajnok (mind szlalomban, 2002, 2003, 2008, 2010), 11 győzelem különböző FIS- versenyeken

Marlies Schild már hatévesen alpesi síversenyeken indult, tízévesen a salzburgi diákcsapatba, majd 1998-ban az ÖSV utánpótláscsapatába is felvételt nyert. FIS- és Európa Kupa-versenyek után hamarosan a Világkupában is bemutatkozhatott, 2002 óta állandó tagja az ÖSV csapatának.
A karrierjét lesiklóként kezdte, 19 évesen azonban egy térdoperáció a kevésbé veszélyes technikai szakágak felé sodorta. Mostanra egyértelműen a szlalom a főszáma, de óriás-műlesiklásban és kombinációban is a világ élvonalában van.

Első olimpiáján, 2002-ben Salt Lake Cityben már szlalomban versenyezhetett. 2003-ban St. Moritzban VB-ezüstöt nyert ebben a szakágban, két évre rá pedig kombinációban gyűjtött be egy VB-bronzot.
2006-ban, a torinói olimpián kombinációban ezüstöt, pár nappal később szlalomban bronzot gyűjtött be. 2007-ben újabb VB-érmekkel gyarapította gyűjteményét: szlalomban ezüstig, kombinációban bronzig jutott. Egyben megszerezte első VB-győzelmét – kis szépséghiba, hogy ezt a mindmáig mérsékelt presztízsű csapatversenyben érte el.

A világesemények mellett a Világkupában is gyűjtögette az előkelő helyezéseket. 2003/2004-ben és 2005/2006-ban egyaránt második lett a szlalom szakági Vk-ban. 2006/2007-ben az összetett Vk második helyén végzett, nyolc versenyt is megnyert, és övé lett a szlalom valamint a kombináció szakági kristálygömbje. 2007/2008-ban sikerült újból elnyernie a szlalom kristálygömbjét, több versenyt is nagy előnnyel nyert.

2008. október 21-én, egy óriás-műlesikló tréningen súlyosan megsérült, több mint egy évet ki kellett hagynia, így távolmaradt az előző világbajnokságról is. 2009/2010-ben azonban régi formájában tért vissza, 2010-ben a vancouveri szlalomban olimpiai ezüstérmet szerzett. Garmischi győzelmével egy hosszúra nyúlt osztrák nyeretlenségi sorozatot zárt le, Karin Buder 1993-as győzelme óta nem nyert világbajnokságot osztrák női műlesikló, az utóbbi 50 évben egyébként Schild mindössze a harmadik, akinek sikerült. 29 győzelmével az összesített női örökranglista tízedik helyét foglalja el, kedvenc szakágában csak a 34 sikert számláló svájci Vreni Schneider előzi meg. Hét éve él boldog párkapcsolatban Benjamin Raicchal.

Schild Kirchgasser Maze SL Schladming 2012.jpg


Marlies Schild az év végére kissé kiengedett. Ez persze csak abban nyilvánult meg, hogy másnak is volt esélye versenyt nyerni ebben a szakágban... 308 pont előnnyel húzta be újabb szakági kristálygömbjét, éppoly fájdalmasan egysíkúnak tűnik a leglassabb szakág, mint Vonn jóvoltából a két leggyorsabb. A kérdés legfeljebb annyi lehet: a tavaszias hó, a cím elhódítása utáni motivációvesztés, vagy esetleg formahanyatlás áll az idény végi győzelmek elmaradása mögött. Ha nem a legutóbbiról van szó, jövőre is alighanem csak a hátát nézheti a mezőny...

Michaela Kirchgasserről szólt elsősorban a mai nap, a Schild mögött többnyire háttérbe szoruló osztrák ma végre kiélvezhette a sikert, nem is akármilyen környezetben. A hab a tortán, hogy ez egyben szakági 2. helyet is ért számára.

A szakági 3. aligha lesz viszont büszke a mai napjára, Tina Maze mintha azon versengene Riesch-sel, melyikük tudja rosszabbul zárni az idényt. Elnézve a versenyzők formáját, ha még egy verseny van az idényben, alighanem Zuzulová beéri a szlovén lányt...

női szlalom Schladming 2012.JPG

1 komment

Címkék: alpesi sí schladming szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr594322504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.03.21. 18:22:14

Én még most sem hiszem,hogy a kedvencem megint megnyert egy szlalom VK-versenyt!
Én azért szurkoltam,hogy azt a harmadik helyet amit 9 verseny után megszerzett valahogy a 10-dik verseny után is az övé legyen,főleg hogy az utóbbi szlalom-versenyek különböző okok miatt nem valami jól sikerültek.
De itt,hazai pályán nagyon motivált volt,jól konzentrált,és elég okosan versenyzett.A második futamban meg a közönség szárnyakat adott neki!
Kranjska Gora után sokan mondták,hogy szép és jó ez a győzelem,de Schild,és Riesch kiesett....
Most végre nem fanyaloghat senki,végre versenyen is a dobogóért is le tudta győzni Schildet!Végre elhiszi,hogy megtudja csinálni,és meg is csinálja az edzésteljesítményét versenyen is!

Ma viszont volt neki egy jobb térd műtétje,a zágrábi porcsérülését orvosolták neki,remélhetőleg sikeresen.
Azt mondta,hogy a "30000 kilométeres szerviz" jól sikerült,nincs fájdalma,(remélem később sem lesz),3 hét múlva újra tud majd edzeni.
süti beállítások módosítása