HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Remekmű Lindsey Vonn módra: másfél másodperccel verte a világot St. Moritzban

2012.01.28. 18:33 :: Dave985

Lindsey Vonn ellenállhatatlan síeléssel megvalósította a tökéletes futamot, a mai napon osztálykülönbséget harcolt ki magának a lesiklás olimpiai bajnoka. Az összetett címvédő Maria Höfl-Riesch tavalyi önmagát idézte, nagyrészt beleköthetetlen menete második helyet ért számára, míg a dobogó harmadik fokára az évad nagy meglepetése, a lichtensteini Tina Weirather állhatott fel. A Vonntól 352 pontra elmaradó Tina Maze végzett a negyedik, Julia Mancuso és Marie Marchand-Arvier holtversenyben az ötödik helyet. Osztrák részről Elisabeth Görgl 8. helye volt a nap csúcseredménye, a svájciaknál még lehangolóbb képet festett a Sankt Moritz-i nap, legjobbjuk, Nadja Kamer formája is csupán a 12. helyre volt elegendő. Miklós Edit ma sem vallott szégyent, 4,31 másodperces elmaradással ötvennyolc indulóból a 39. helyet sikerült megkaparintania. 

Vonn (2) St. Moritz DH 2012.JPG


Negyvenegy éve rendeznek lesiklást a világhíres Sankt Moritzban a hölgyek számára, Annemarie Moser-Pröll két sikere után legközelebb csupán 1999-ben tért vissza ide a Világkupa mezőnye, azóta általában évente összegyűlnek itt a gyors számok specialistái a világ legjobb kombinációs sízőivel közösen. Ami a lesiklást illeti, Renate Götschl az abszolút csúcstartó a maga három sikerével, az előbb említett Moser-Pröll kétszer győzött, mindenki más egyszer-egyszer. A jelenlegi mezőnyből Anja Pärson (2007), Tina Maze (2008), s legutóbb Maria Riesch (2010) tudhat magáénak egy-egy lesikló győzelmet. A szlovén lány élete első lesikló győzelmét meglehetősen szélsőséges körülmények között aratta, mindent elárul, hogy 47-es rajtszámmal sikerült csúcsra érnie.

Svájci részről különösebb örömünnepet nem ültek Sankt Moritzban, Sylviane Berthod 2001-es sikere óta Lara Gut 2008-as harmadik helyezése számít a legjobb hazai helyezésnek. Az előjelek idén sem kecsegtettek sok jóval. A gyorsasági csapatuk három alapembere kidőlt az idény valamely fázisában: Andrea Dettling az egész telet kihagyni kényszerült, Marianne Kaufmann-Abderhalden Lake Louise-ban, Dominique Gisin pedig Cortinán szenvedett súlyos térdsérülést. Negyedikként csatlakozott hozzájuk tegnap Fabienne Suter. A szuper-kombináció szlalomjában dobott egy szaltót, minek következtében megrándult jobb térdében a keresztszalag, izomhúzódással súlyosbítva a helyzetet. A gyógyulás több hetet vesz igénybe. Külön pech, hogy messze a svájci csapat legjobbjáról, egyetlen idei Világkupa-győzteséről van szó. Nadja Kamer éppen sérüléséből tért vissza, még távol csúcsformájától, Lara Gut kritikán aluli teljesítményéhez pedig lassan külön cikk dukál. Előzetesen talán a csütörtöki edzésen másodikként zárt Fränzi Aufdenblatten jó szereplésében bízhattak leginkább a hazaiak. Tina Weirather tiszteletbeli svájciként még szóba jöhetett, mint potenciális örömforrás, objektíven nézve tőle várhatták a legtöbbet.

Tegnap még hétágra sütött a nap, mára sajnos csak a szélcsend maradt belőle, mínusz 4 Celsius-fokos hőmérséklet mellett igazán borongós égbolt alatt síelhettek a hölgyek az Engiadinán, csak a harmincas rajtszámhoz közeledve bújt elő újra a napocska. Összesen ötvennyolcan vágtak neki a valamivel több, mint 2500 méter hosszúságú, ám az átlagosnál lankásabb pályának. A 705 méteres szintkülönbségből kitűnik, hogy Sankt Moritzban a szűk fordítók és a keresztsíelős szakaszok inkább jellemzőek, mint a méretes ugratók, vagy a jelentősebb dőlésszögű lejtőrészek.

Hanni Tina Weirather Wenzel St. Moritz DH 2012.JPG

Laurenne Ross (16.) csúszott le elsőként, a felső részen gyakran mélyről fordult, légmunkája sem volt épp tökéletes, elsőre mégis nehéz volt megítélni, mire lesz elég az alapidő. Erős közepes szintre – derült ki a verseny végén. Alice McKennis (25.) közel négy tizedet beszedett honfitársától, még bizonytalanabb volt az ívei, tempóban is elmaradt tőle. A jövőben a mi Editünk egyik nagy vetélytársa lehet a pontszerző helyekért folytatott csatában, így rá külön is érdemes odafigyelnünk. Mariella Voglreiter (30.) tegnap öt századdal került a magyar versenyző elé, most lesiklásban is kihasználta a jobb rajtszámot, már persze mihez képest, alternatív nyomvonala csak az utolsó pontszerző helyre volt elegendő.

Leanne Smith (7.) átmentette tegnapi lesikló formáját, jóval kontrolláltabb, tempósabb síelést, határozottabb ívhasználatot láthattunk tőle, derék nyolc tizedet hasított le az alapidőből. A hármas amerikai vezetésnek Carolina Ruíz Castillo (15.) vetett véget, a spanyol sportoló egyetlen századdal került Ross elé. Nadja Kamer (12.) lassan, de biztosan kezdi visszanyerni erejét, a csúnyán elbaltázott traverzig még jó fél másodperccel vezetett, onnantól viszont elvesztette a fonalat. Kevesen hitték volna, hogy így is ő lesz a legjobb svájci… Fränzi Aufdenblatten (17.) ugyanis ma egyáltalán nem volt versenyképes, enervált sízése feltétlen csalódás a második edzésből kiindulva. Anna Fenninger (19.) kisebb formahanyatlást nyög januárban, rendre lecsúszkált a pályáról, a porhanyós hóban pedig képtelenség megfelelő tempót átmenteni.

Vonn St. Moritz DH 2012.JPG

Tina Weirather (3.) parádésan kezdett, két szektor után már egy egész másodperccel állt jobb Smith-nél, a pályamásodik felén viszont mintha kiesett volna a ritmusból, sok volt az apró elfékezés, ívtévesztés. 42 század előnye így is maradt, ami mint kiderült, újabb dobogót ért számára. Stacey Cook több kritikus szituáció után mindenki megnyugvására kaput tévesztett, Anja Pärson sem jutott el sokáig, a mély válságban tengődő svéd veterán vesztét is egy vakra tűzött kapukombináció okozta. Marion Rolland (9.) a felső részen beszedett öt tizedet, a továbbiakban aztán tartotta Weirather tempóját, ami egy év elteltével újabb TOP-10-es eredményt hozott számára. Andrea Fischbacher (23.) tegnapi bukása után jobban látta, ha visszafogja magát, Elena Fanchini (11.) is az utolsó két szektorban kozmetikázta valamicskét hátrányát.

Marie Marchand-Arvier (5.) kifejezett erős menettel ott folytatta, ahol előbb Rolland abbahagyta, négy tizeddel maradt el az éllovastól. Daniela Merighetti (10.) kevésbé tiszta íveket használt, lesodródott párszor, a célban mégis csupán egy tized választotta el az előtte indult franciától. Elisabeth Görgl (8.) irtózatosan elmérte a traverzet, ott összeszedett hét tizedes hátrányát csak csökkenteni tudta, a dobogóra ma esélytelen maradt. Tina Maze (4.) mutatta be igazán, mennyit lehet verni a lichtensteinire a pálya középső szakaszán. Annak ellenére, hogy az elején kilenc tizedes különbséget jelzett a stopper, ebből az utolsó időmérési pontnál már csak 15 század maradt, ami nagyságrendileg a célig nem változott. Lara Gut (19.) végig nagyon bizonytalanul mozgott, nem is lehetett különb az eredmény. Éles kontrasztként őt követte a tökéletes menet Lindsey Vonn (1.) előadásában. Rendben, az első szektor után még 2 tizeddel el volt maradva, a folytatásban aztán úgy siklott át a keresztsíző részen, mint senki más, a középső kanyargós részen deklasszálta a mezőnyt, három század híján másfél másodperccel ugrott élre. Maria Höfl-Riesch (2.) a maga szintén markáns ívein remekült boldogult, de ez is csak arra volt elegendő, hogy öt századdal beférjen Weirather elé. Julia Mancuso (5.) szenzációsan kezdett, kicsivel vezetett is, de ahogy azt várni lehetett, a folytatásban ő sem bírta az őrült tempót, ki-kilépett tojástartásból, így még a dobogóról is leszorult.

A szlovén Ilka Štuhec (18.) Lake Louise után ismét kitett magáért, a felső részt ő is gyorsabban síelte Vonn-nál, a későbbiekben beszedett másodpercekkel együtt is igazán elégedetten haladhatott át a célvonalon. Honfitársnője, Maruša Ferk (28.) már nem tudta megismételni tegnapi lesiklását. Három olasz következett szép sorjában: Verena Stuffer többet járt a „bukótérben”, mint a pályán, kaputévesztés lett a kaland vége, Lucia Recchia (28.) néhány ponttal gazdagodott, Johanna Schnarftól (13.) viszont idei legjobb lesiklását láthattuk. A junior világbajnok Lotte Smiseth Sejersted újra lerótta a tanulópénzt: túl sokat vállalt, a buckákon ugrándozva nem bírt pályán maradni. Aurelie Révillet (27.) még kasszírozott néhány pontot, ellentétben a gyenge napot kifogó Francesca Marsaglia-val (35.).

A harmincon túli indulókat egy örömteli visszatérő nyitotta. Kelly VanderBreek (47.) 2009 decemberi bukása óta először csatolt lécet Világkupában, az egykoron fix TOP-10-es lesiklónak jövőre kell vállára vennie a kanadai gyorsasági sít. Jól mentek a fiatalabb osztrák kiegészítő emberek, Stefanie Moser (14.) és Nicole Schmidhofer (19.) teljesítménye is kiemelkedő, míg Regina Mader (34.) és Margret Altacher (44.) a régebbi bútordarabok közül finoman szólva sem virítottak. Camilla Borsotti (19.) felbuzdulva tegnapi remek szereplésén begyűjtötte élete első VK- pontjait lesiklásban, utána már csak a svájci Mirena Küngnek (44-essel a 23.) és Nicole Hospnak (50-essel a 26.) jött össze a pontszerzés.

Miklós Edit (39.) ma sem vallott szégyent. Nagyjából egyenletes teljesítményt nyújtott, ha a szektoridőket nézzük (29., 40., 42., 33.), nagyobb hibát aligha követett el. Negyvenkilenc célba érkezőből tízet is maga mögé utasított, a Szuper-G junior-világbajnoka, Elena Curtoni (42.), a francia Margot Bailet (43.), a már említett Altacher és a svájci Wendy Holdener legyőzése mindenképp tiszteletet érdemlő fegyvertény. Vonn-tól 4,31-gyel, a pontszerzéstől 86 századdal maradt el, amiért 55,30 FIS- pont volt a jutalma.

Edittel kapcsolatos hír, hogy miután tegnap pontot szerzett, innentől a nemzetközi szövetség finanszírozza ő és két segítőjének utaztatását a Világkupa-versenyekre. Ebből következik, hogy a jövő heti garmischi forduló után is láthatjuk majd síelni, a jasnái EK- hétvége után Szocsiban és Banszkóban is. Ha így folytatja szereplését az Európa Kupában, alighanem a pilai EK- finálén is szerepet kaphat lesiklásban.

 Vonn Höfl-Riesch Weirather St. Moritz DH 2012.JPG

Lindsey Vonn pályafutása újabb mérföldkövéhez érkezett, 49. Világkupa-győzelmét aratta, ebből a huszonnegyediket lesiklásban, vagyis ebben a minőségében is beérte Renate Götschl-t az örökranglista második helyén. A szakágiban 190, összesítésben 352 pontos előnnyel várhatja a holnapi folytatást. Maria Höfl-Riesch a 63. dobogónál tart, ebből a 18.-at szerezte lesiklásban, belelendülőben a címvédő, 2012-ben ez már a harmadik pódiuma. Tina Weirather a szezon egyik üde színfoltja, ötödszörre végzett TOP-10-ben lesiklásban, Lake Louise-i második helye után ez karrierje második dobogója az egykori junior-világbajnoknak, aki ezzel feljött a szakági tabella második helyére.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el! 

Folytatás következik holnap egy újabb, Val d’Isére-ből elhalasztott szuper-kombinációval!

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa magyar sportolók 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr693964117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása