HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Tíz éve hunyt el Régine Cavagnoud

2011.11.02. 12:26 :: repens

Az alpesi sí - ahogyan a legtöbb télisport - veszélyes sportág. Hogy mennyire az, azt minden egyes versenyen láthatjuk, a komoly sérülések néhány hetente követik egymást. A halál szerencsére hosszabb ideje elkerülte a versenypályákat, 2001. október végén azonban nem így volt: egy tréningen a franciák világbajnok síelőnője, Régine Cavagnoud olyan szerencsétlenül ütközött egy német edzővel, hogy két nappal később belehalt sérüléseibe.

Horrorisztikus bukásokért nem kell túl messzire menni, Dani Albrecht vagy Hans Grugger esete élénken él a köztudatban. Napjainkban ők a legfőbb érvek, ha a síelés veszélyeiről, a pályák biztonságosabbá tételéről esik szó. A svájciak és az osztrákok klasszisának szerencséje volt - a franciákénak nem volt.

Régine Cavagnoud 1970. június 27-én született Thônes-ban. Már 5 évesen alpesi síversenyen indult, és bár nem kerülték el a sérülések (1987-1989 között két térd- és egy vállsérülés hátráltatta), 20 évesen már ott állt egy Világkupa-verseny rajtjánál. Hazai havon, Morzine-ban rögtön pontszerzéssel nyitott, kombinációban egy 15. hellyel indította hosszú, ám sajnos befejezetlenül maradt karrierjét. 

A La Clusaz színeiben síelő Cavagnoud 1993-ban a svájci Veysonnaz-ban állhatott először dobogóra, később további 22 alkalommal ismerkedhetett még ezzel az érzéssel. Vk-versenyen 8 alkalommal aratott győzelmet, a lesiklástól a szuper-G-n át óriásig egyaránt ott volt a favoritok között. A Világbajnokságokon sokáig nem kísérte a szerencse, míg végül 2001. januárjában St. Antonban szuper-G-ben felülhetett a trónra. 2000-2001 táján a Vk-ban is pályafutása csúcsán volt: kétszer is az összetett 3. helyén zárta az idényt, ráadásul 2001-ben a VB-cím mellett a szakági kristálygömböt is begyűjtötte szuper-G-ben.

A 2001/2002-es idény sem kezdődött rosszul Cavagnoud számára: Söldenben óriásban egy 3. hellyel nyitotta a szezont. Mint később kiderült: ekkor láthattuk utoljára versenyezni.

2001. október 29-én a német és a francia csapat közös edzéssel készült a folytatásra Ausztriában, Pilztalban. A németek edzője, Markus Anwander a pályán volt, amikor Cavagnoud érkezett - egyikük sem láthatta a másikat. Összeütköztek, mindketten több száz métert csúsztak lefelé a lejtőn. Cavagnoud olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy hiába szállították azonnal az innsbrucki kórházba, orvosai is már csak a csodában bíztak. Az első jelentések szerint sem volt sok esély a versenyző felépülésére, másnap este már azt közölték, 1%-nál is kisebb az esélye hogy túléli, ekkor is bizonyosan agykárosodással - míg végül október 31-én lekapcsolták az őt életben tartó gépekről... Anwander szerencsésebb volt, két hétig kómában volt, ám végül felépült.

Cavagnoud volt az első Vk-síző 1994, Ulrike Maier tragikus halála óta, aki egy pályán veszítette életét. Ügyében rendőrségi vizsgálat indult, végül az őt elindító francia edzőt, Xavier Fournier-t, valamint a nem megfelelő edzésfeltételeket tették a tragédia felelősévé. 

Szólj hozzá!

Címkék: gyász alpesi sí

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr583347480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása