HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Pénteken rajtol a női curling világbajnokság

2011.03.17. 17:51 :: GeoCucc

Mint azt már megszokhattuk, az idei téli sport szezont is a curlingesek búcsúztatják, ahol előbb a világ legjobb női, majd pár nappal később a legjobb férfi csapatai mérik össze tudásukat, hogy eldöntsék, kinek a trófeagyűjteményéhez csatlakozzon a 2011-es VB-kupa. A hölgyek bajnoksága holnap, pénteken rajtol a nyugat-dániai Esbjerg városában. A sport skandináv hagyományai ellenére az ország most először ad otthon női világeseménynek, annak 33 éves történelme alatt. A 12 résztvevő csapat közül már megszokott módon ketten Észak-Amerikából, ketten Ázsiából, nyolcan pedig Európából kvalifikálhattak. S mint ahogy az minden eseményen lenni szokott, a játékosok között ezúttal is sok az ismerős név, de néhány új arcot vagy csapatösszeállítással is találkozhatunk.
 
A házigazdákat Lene Nielsen irányítja, akit a decemberi svájci kontinensbajnokságon már megismerhettünk. Ott végül az ötödik helyen végeztek, de ezúttal bíznak benne, hogy a hazai pálya előnye motiváló lesz számukra annyira, hogy végre kimagasló eredményt érjen el az eddig mindössze egyetlen világelsőséggel szerénykedő dán női curlingsport. Szintén automatikus résztvevőként indulnak az előző szezonban szinte mindent bezsebelő németek is, amire szükségük is volt, hiszen a kvalifikációként is funkcionáló svájci EB-n elért szerény hetedik helyük nem biztosította volna számukra a belépőjegyet az esbjergi stadionba. Andrea Schöppék az egy évvel korábbihoz képest alig módosított felállással érkeztek. Visszatér a svéd együttes élére az egyetlen kétszeres olimpiai bajnok Anette Norberg, aki ezúttal egy olyan trió élére áll, akik a tavalyi VB-n saját csapattal mutatkoztak be (Cecilia Östlund neve talán még ismerősen cseng). Ez azt is jelenti egyben, hogy az újonnan ünnepelt sztárcsapat, az EB címet három hónapja váratlanul megnyerő, Stina Viktorsson által skippelt alakulat kénytelen lesz otthonról, a karosszékből követni az eseményeket.
 
De találkozhatunk más jól ismert skipekkel és csapataikkal is: itt lesz Bingyu Wang Kínából és a Liudmila Privivkova vezette delegáció Oroszországból, akik mindketten bezsebeltek már egy-egy rangos elsőséget a korábbi években. Ne feledkezzünk meg a mindig dobogóvárományos svájci Mirjam Ott csapatáról sem, de Linn Githmarkkal a norvégokkal is évről-évre egyre jobban kell számolnunk. Itt lesz egy nagy visszatérő is: Patti Lank a 2004-es világbajnokságon képviselte utoljára az Egyesült Államokat mérsékelt sikerrel, ezúttal azonban ismét ők nyerték az amerikai válogatót.
 
Nem csak ők szorítottak háttérbe megszokott arcokat idén. A curlingnagyhatalomnak számító Kanadából egy újonc, a Saskatchewan tartományból érkező Amber Holland csapata nyerte el az indulás jogát. Még ugyan nem ismerjük őket, de jó eséllyel már csak néhány nap van hátra számukra a világhírnévig, hiszen az évek óta terjengő viccelődés szerint Kanadában a selejtező mezőnye is erősebb, mint magáé a világbajnokságé (erre a januári Continental Cup jó például is szolgált). Skóciából is egy új csapat érkezik, ami az ottani utánpótlás erősségét jelzi, hiszen a mindenki által a jövő meghatározó játékosának tartott, a húszas évei elején járó Eve Muirhead együttesét is maga mögé utasította a következő fiatal négyes, akik pár héttel ezelőtt még a junior világbajnokságot nyerték meg. A skipjüket Anna Sloannak hívják, de tartalékosként úgymond „meghívták” maguk közé Muirheadet is, aki tanácsokkal, s esetenként talán játéklehetőséggel is segítheti majd a még tőle is fiatalabb reménységeket.
 
Ázsiából ezúttal nem Japán, hanem Dél-Korea lesz a második résztvevő, Ji-Sun Kim vezetésével, aki a 2009-es, hazai rendezésű világversenyén már képviselte nemzetét. Csehországból Anna Kubeskováék szállnak jégre, akik a letteket győzték le a három győzelemig tartó „challenge”-ben, ami az utolsó szabad hely sorsát hivatott eldönteni.
 
A csoportmérkőzések jövő csütörtökig tartanak, az új bajnok kilétére pedig majd a vasárnap esti döntőben derül fény, de addig még tíz izgalmas nap vár a precíz türelemjátékot igénylő sport szerelmeseire. Kanada, Svájc, Svédország, Skócia, Németország, vagy egy váratlanabb csapat lesz a befutó? Blogunk szokás szerint beszámol majd az eseményekről, a mérkőzéseket pedig az Eurosport napi rendszerességgel közvetíti.
 
A csapatok összeállításai és a majdani részletes eredmények az alábbi linken vehetők szemügyre:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 






  Vajon elődeihez hasonlóan Amber Holland is nevetve
         megnyeri Kanadának a világbajnokságot?

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes curling curling vb

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr512747873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása