HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

"Most, hogy angyal lett belőled...csak repülj!”

2011.01.11. 00:00 :: Dave985

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Tragédia árnyékolta be a női síugrók Kontinentális Kupájának Schonachban rendezett fordulóját. A 17 esztendős olasz reménység, Simona Senoner váratlanul rosszul lett szobájában, majd nem sokkal később a kórházban életét vesztette.
 
 
Csütörtökön reggel az olasz csapat furtwangeni szálláshelyén eszméletlenül találták szobájában Simona Senonert, miután zuhanyzáshoz készülődve összeesett. A dél-tiroli lányt edzője ekkor még sikeresen újraélesztette, azonnal a freiburgi egyetemi kórházba szállították, de ott már nem tudtak rajta segíteni, visszafordíthatatlan kómába esett, pénteken a szíve felmondta a szolgálatot. Az elsődleges orvosi vizsgálatok szerint gyors lefolyású agyhártyagyulladás okozta a fiatal sportoló halálát, a német orvosok a bölcsőhalálhoz hasonlították a tragédia hirtelenségét. Simona egész héten lázcsökkentő gyógyszereket kapott, a szakmai stáb egyszerű megfázásra gyanakodott, elmondásuk szerint a szezon elején esedékes és az ünnepeket követő orvosi kivizsgálásokon sem tapasztaltak semmiféle rendellenességet.
 
Simona 1993 júniusában született a Trentino-Dél-Tirol régióban fekvő Bozen városában, de kisgyerekkora óta Sankt Christina in Grödenben élt szüleivel. Igazi sportcsaládról van szó, nagybátyja az a Peter Runggaldier, aki a 90’-es évek folyamán tucatnyi alkalommal állhatott fel Vk- dobogóra, s két versenyt is nyert Szuper-G-ben. A környezet persze adta magát, így ő is hamar beleszerelmesedett a téli sportokba: előbb a sífutással próbálkozott, majd 2002-ben átváltott a síugrásra, azóta az SC Gröden sportolója.
 
2006 januárjában a toblachi sáncon debütált a női síugrás csúcsának számító versenysorozatban, a Kontinentális Kupában. Első két szezonja még a tanulás szellemében telt el, nem szerzett pontot, bár több alkalommal nagyon közel állt ahhoz, hogy bekerüljön a legjobb harminc közé. Első jelentős nemzetközi sikerét 2008 februárjában érte el, amikor a Zakopanén (normálsánc) rendezett junior világbajnokságon az előkelő 10. helyen végzett. Négy nappal később OPA-Games nevű juniorversenyen Bois d'Amont-ban éppen csak lecsúszott a dobogóról. Innentől kezdve már folyamatosan tagja az olasz síugró válogatottnak.
 
2008 hozta meg teljesítményében a minőségi javulást, szeptemberben a lillehammeri versenyen megszerezte első pontjait (28.), majd a téli szezonban lassanként rendszeres pontszerzővé avanzsált. Toblachban a 15., a szlovéniai Ljubnón pedig két alkalommal is a 20. helyen zárt, kétségkívül ez a januári hét volt pályafutása legeredményesebb hete. Az előző szezonban ismét nem akartak jönni az eredmények, nem utolsósorban egy komoly bukás miatt, amit tavaly januárban szenvedett el; csupán a 32. helyen zárt Hinterzartenben (normálsánc), második korosztályos világversenyén, s a Kontinentális Kupában is csupán két 30. helyezést tudott felmutatni.
 
A 2009-es szezont az 50., a tavalyit a 68. helyen zárta összetettben. 2009-ben, valamint néhány nappal halála előtt egyformán bronzérmet akasztottak nyakába az olasz junior bajnokságon. Kereskedelmet és sportgazdaságot tanult a Sankt Ulrichi középiskolában. Szülei mellett Christian nevű testvérét hagyta magára. A gyászszertartást kedden tartják lakóhelyükön.
 
Személyes véleményemet majd a kommentek között megosztom veletek…

1 komment

Címkék: közlemény síugrás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr42575739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2011.01.11. 13:14:03

Az élsport mára összeláncolta magát a szintetikus gyógyászattal, legyen szó egyszerű vitaminról, drogról, doppingról. A fiatal sportolók bármit odaadnának a sikerért, az amerikaiak körében végzett anoním kutatás szerint többségük simán odaadna életükből 10 évet egy olimpiai, ill. világbajnoki aranyért.
Fogalmam nincs, miféle készítmények segítenek a síugróknak, az is lehet, hogy szegény kislányt sportmentes életmód mellett is elérte volna a baj, tehát feleslegesen nem akarok kombinálni. Úgy érzem mégis, hogy nála is az erőltetett tempó, a feltétlen győzni akarás vezetett idáig.
süti beállítások módosítása