HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Marlies Schild megcsillantotta klasszisát Courchevelben

2010.12.21. 16:25 :: Dave985

Ritkán láthatóan zseniális síeléssel Marlies Schild győzelmével ért véget a franciaországi Courchevelben rendezett műlesiklás. A szakági tabella újdonsült éllovasa mögött az első futam után még vezető Tanja Poutiainen végzett, megelőzve a lassan minden szakágban komolyan veendő Tina Mazét. A németek hibát hibára halmoztak, azon a tényen túl, hogy egyetlen versenyzőjük sem került a TOP-10-be, még fájóbb, hogy két éves sorozatot lezárva Maria Riesch nem tudott pontot szerezni kedvenc műfajában. Szerencséjére Lindsey Vonn is már délelőtt kiesett, így kettejük közt összetettben maradt a 3 pontot különbség.
 
 
Courchevel a Les Trois Vallées mega-síparadicsom része, méregdrága telep, kisebb falvak láncolata, direkt a luxusra vágyó turisták tömegei végett formálódott a 60’-as, 70’-es évek folyamán. (Az ötlet egyébként még a Vichy-rezsim időszakában született meg.) Nagyon komoly a konkurencia, hiszen ezen a környéken egymást érik a világhírű telepek, úgy, mint: Val d’Isère, Tignes, Albertville, La Plagne, Les Arces vagy Méribel. Courchevel adott otthont az 1992-es téli olimpia síugró és északi összetett versenyeinek. A Tour de France mezőnye is ellátogatott ide, három hegyi hajrát rendeztek az egyik első kategóriásnak minősített hegyen. A filmrajongók kedvéért megemlítem, hogy a James Bond-sorozat 1997-es darabja, „A Holnap markában” síelős jeleneteit szintén itt forgatták Pierce Brosnanék.
 
A Világkupában mindeddig csupán egyszer szerepelt Courchevel, 1979-ben a svédek ötszörös világbajnok legendája, Ingemar Stenmark győzött óriás-műlesiklásban. Európa-kupa és FIS Race-versenyeket viszont az ezredforduló tájékától rendszeresen tartanak. Nyert itt már a teljesség igénye nélkül: Cyprien Richard, Markus Larsson, Mario Matt, Filip Trejbal, Anemone Marmottan, Rabea Grand, Bernadette Schild és Sandra Gini (utóbbi háromszor).
 
Az elmúlt hétvégi mínusz 15 fok után némileg váratlanul fagypont fölé szökkent a hőmérő higanyszála, de hiába bújt elő idővel a nap, a pálya ellenállt a komolyabb olvadásnak. Az a pálya, amit Ante Kostelić tűzött (hivatalosan a másodedző Zoran Sobol), márpedig a horvát tréner elhíresült arról, hogy mióta lánya visszavonult az aktív versenyzéstől, nincs tekintettel a lányok igényeire, rendre bitangerős pályákat állít össze. Most sem volt ez másként, olyannyira nem, hogy még az elősízők közt szereplő vb-ezüstérmes Julien Lizeroux is megszenvedett vele…
 
Nem kevesebb, mint 69 kapuval nehezítette a mezőny nagy részének tökismeretlen lejtőt a horvát, hol szűkre, hol még szűkebbre tűzte a kapukat, mindezt néhány vertikális kapuval megbolondítva, magyarán a pálya mindenféle ritmikát nélkülözött. Technikai síző legyen a talpán, aki megtalálja a tempó és a vállalható rizikó közti arany középutat.

Fel volt tehát adva a lecke a 69 főt számláló mezőnynek, elsőként az aspeni műlesiklás győztesének, a svéd Maria Pietilä- Holmnernek (8.). Odafent máris keresztbe álltak lécei, később azonban nem rontott komolyabbat, így másodpercen túli hátránnyal ugyan, de egészen szép pozícióból várhatta a folytatás. A 2007-es világbajnok Šarka Zahrobská (7.) rá jellemzően inkább megfontolt síeléssel próbálkozott, nem rontott látványosan, tempója nem volt igazi, így csak mintegy másfél tizeddel került a svéd elé. Sandrine Aubert (21.) egy kiesés és egy gyenge aspeni hétvége után hazai földön próbált javítani, kevés sikerrel. Már az elején durva fékezésre kényszerült, onnantól kirajzolódott a „veszett fejsze nyele” effektus, továbbjutását köszönhette a rengeteg kiesőnek.
 
Marlies Schild (2.) nem tisztelte a pályát, vehemens sízése ezúttal célt és nagyszerű időeredményt ért, mindössze 11 századdal szorult a második helyre. A kisebb sérülésből visszatérő Kathrin Zettel (6.) nem konkurált ugyan honfitársával, mégis elégedetten zárta az első futamot. A szakági éllovas, világ- és olimpiai bajnok Maria Riesch sem akart lemaradni az osztráktól, odafent még „zöldelt” a szektoridő (13 századdal állt jobban), nem sokkal később azonban a vertikális kapura lépett, így 2008 óta először kiesett műlesiklásban. Remek idénykezdet után immár lejtmenetben a német klasszis. Elgondolkodtató, hogy a szövetség épp a vasárnapi Val d'Isére-i szuper-kombináció és a keddi szlalom közé időzítette az évzáró ünnepségét, amin az év női sportolójának választották Riescht. Két nap alatt nem kevesebb, mint 1200 km-t kellett repülővel, helikopterrel, majd autóval megtennie Val d'Isére- Baden Baden- Courchevel közt, így nem jutott ideje feltérképezni a számára is ismeretlen pályát...
 
Tanja Poutiainen (1.) Riesch stílusát másolta le, azzal a nem csekély különbséggel, hogy ő végig stabilan tette be léceit, nem került a kiesés szélére. Kicsi előnnyel ő várhatta élről a folytatást. Nagyon nem ment a németeknek az első futamban, már ha kizárólag a különbségeket nézzük, hiszen Susanne Riesch (9.) és Katharina Dürr (12.) is jócskán másodpercen kívül hátránnyal ért csak célba. Tina Maze (4.) viszont évről évre kiegyensúlyozottabb, délelőtt megalapozott egy sikeres szlalomos szereplést, bejött a kockáztatós menet, 66 századdal elmaradva a 4. helyen állt egy futam után.
 
Újabb német, újabb kiesés: Christina Geiger két csúnya hiba után a harmadik már búcsúját jelentette. Nicole Hosp (10.) az első két szektor után biztató, dobogóesélyes helyzetben volt, ő a végén esett ki a ritmusból. Lindsey Vonn követte barátnőjét, sima TOP-20-as eredményt dobott el, amikor beakadt léce az egyik kapuba. Fanny Chmelar (16.) mérsékelt menete után Nicole Gius (11.) következett, az olasz lány végre villantani tudott egyet tudásából. Anja Pärson vergődése a táv felénél abbamaradt, az elsősorban óriás-műlesikló Kathrin Hölzl (20.) bizonytalan menete után az egy szem horvát következett, Ana Jelusić (12.) két kiesés után összekapta magát, a 8.-12. helyek közt szoros volt az állás.
 
A francia csapattól külön készülő Aubert betlizett, a trónkövetelő Nastasia Noens (3.) viszont bátor sízéssel rukkolt elő, dinamikus versenyzéssel befért a legjobb 3 közé. Biztató szektoridők után előbb Zuzulova, majd Hansdotter is búcsúzott a versenytől. Manuela Mölgg (5.) szebbik arcát mutatta, Therese Borssen (16.) sok komoly rontás ellenére legalább célba ért. A tegnapi szuper-kombináció műlesikló részében remekül síelő Kirchgasser ma nagyon hamar kiesett, Sanni Leinonen (45.) célba ért ugyan, de csak becsületből egy kiadós rontás és visszagyalogolás után. Szintén a kiesők közt találjuk Costazzát, idén harmadszor is a kanadai Anna Goodmant és Marie-Michele Gagnont, Sarah Schleper (43.) pedig jó helyzetből rontott a vége előtt nem sokkal. Maruša Ferk (24.) korrekt menete zárta az első 30 sízőt.
 
A továbbiakban nézzük nemzetek szerint az eredményeket. A svájci szlalomos különítmény újabban csak a sok kiesőben bízhat. Most is így történt, szép számban képviselték magukat délután. Legjobb helyen Rabea Grand (17.) végzett, Feierabend, Pünchera (44-essel) és Holdener (52-essel) a 25., 26. és 27. pozíciókat foglalta el. Kiesett viszont az FIS Race versenyeken itt háromszor győztes Sandra Gini. (38.) Osztrák részről Daum rontott, viszont a kisebbik Schild, Bernadette (18.) remek helyről várhatta a folytatást. A németeknek nem volt okuk örömködni, menőik visszafogottan szerepeltek, rajtuk kívül csak Nina Perner (30.) fért be a továbbjutók közé, 3 századdal megelőzve Lena Dürrt.
 
Felemás délelőttöt zártak a franciák. Noens harmadik helye magáért beszélt, mint ahogyan az sem szorul külön magyarázatra, hogy Anne-Sophie Barthet (21.) 46-os rajtszámmal ért el századra azonos időt Aubert-rel. Nem volt eléggé gyors Marion Bertrand (33.), Marmottan, Dautherives (csúnyát bukott, sérülésgyanús), Worley és Barioz pedig kiesett. Vonn és Schleper kiválásával is két amerikai került a második futamban szlalomban, Resi Stiegler a 23., Mancuso pedig a 28. helyen. Az olaszokat Irene Curtoni (15.) mellett a legkisebb Fanchini-nővér, Sabrina (28.) képviselte délután, 66-os rajtszámmal ráadásul, ami irdatlan nagy bravúr újoncként. Meglepetés a svéd bajnok Anna Sven-Larsson (18.) szereplése is, aki 48. indulóként ért ezt el. Ő is abszolút újonc, nézzük kettejük pályafutását a számok tükrében!
 
Sabrina Fanchini – olasz (1988): 6X FIS Race-dobogós (DH, SC, GS, SL), ebből 3 győzelem; két 10. hely az EK-ban (szlalom, óriás, az előző hetekben); két dobogó amerikai kupákról (SL, SC); 15 dobogó különböző junior sorozatokban; olasz junior bajnok (szlalom, 2010) és ezüstérmes (Szuper-G, 2010); olasz bajnoki negyedik (DH, 2010), ötödik (SG, 2009), hatodik (SG, 2010), nyolcadik (DH, 2008) és kilencedik (GS, 2010)
 
Anna Swenn-Larsson – svéd (1991): junior-vb 21. (szlalom, 2010) és 23. („óriás”, 2010); 17X FIS Race- dobogós (SL, GS), ebből 8 futamgyőzelem; hat TOP-10-es helyezés EK-n (SL, GS); svéd junior bajnok (SL, 2008), kétszeres ezüstérmes (SL, 2009 és 2010) és ötödik helyezett (GS, 2010); svéd bajnok (SL, 2010), negyedik, ötödik (SL, 2009), hetedik (GS, 2010) és nyolcadik helyezett (SC, 2008)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A délutáni pályát a finnek dél-tiroli mestere, Christian Thoma tűzte. Jóval könnyebb, ritmusosabb volt a pálya, így nagy – költői –kérdés az volt, vajon a meglepetésemberek meg tudják-e őrizni előkelő pozíciójukat.
 
Nina Perner (25.) és Sabrina Fanchini (28. – természetesen ezek első VK- pontjai)) révén két biztonsági menettel vette kezdetét a délutáni futam. Julia Mancuso (21.) sem vitte túlzásba a kockáztatást, így is némileg javított helyezésén. Két év után szerzett ismét pontot szlalomban. Sokáig ő sem örülhetett, érkezett ugyanis a svájciak legeslegújabb ígérete, a mindössze 17 esztendős Wendy Holdener. A középső szakasz kivételével jobban ment, mint az amerikai, így megismételve aspeni szereplését, a 18. helyen zárt. A másik két svájci nem remekelt, Pünchera (24.) a pillanatnyi harmadik helyre ért be, Feierabend (29.) viszont kibérelte az utolsó pozíciót. Ferk (22.) és Stiegler (23.) is az utolsó szektorban vesztett rengeteget, a franciák nagy bánatára Sandrine Aubert pedig már két méter után perecelt egy látványosat, valamiért lecsatolódtak lécei.
 
Anne-Sophie Barthet (20.) is mintegy 6 tizedes előnyt szórakozott el az utolsó métereken, így elmaradt ezúttal a kacsatánc. Kathrin Hölzl (13.) szép sízéssel véget vetett Holdener vezetésének, másodpercen túli előnnyel állt az élre. (Negyedik legjobb idő, nem rossz az óriás-műlesikló világbajnoktól.) Nem sokáig, ugyanis érkezett Bernadette Schild (7.), aki kevéssel még a németnél is jobban jött, pályafutása során először zárt a TOP-10-ben. Anna Swenn-Larsson (26.) talán kicsit túlzásba vitte az óvatoskodást, de legalább ő is begyűjtötte első VK- pontjait. Rabea Grand (19.) jelentős késésekkel együtt sem esett nagyon hátra, nem úgy Fanny Chmelar (27.), aki futamát rögtön satufékkel nyitotta. Irene Curtoni (17.) tűrhető kezdés után hibázgatott, Borssen (14.) és Katharina Dürr (11.) is közepes menettel rukkolt elő, nem tudtak javítani. Ana Jelušić (16.) erőlködős, bizonytalan sízéssel sem esett annyira hátra, két nullázás után ő is megszerezte idei első pontjait.
 
Nicole Gius (15.) ismét kinézte magának a középmezőnyt, druszája, Hosp (6.) sem lehetett igazán elégedett. Hiába állt élre bő 4 tizeddel, az alsó szakaszon sokkal-sokkal jobban is síelhetett volna. Susanne Riesch (12.) még ezt is alul tudta múlni, így kiszorult a legjobb 10 közül, az ifjú Dürr lett tehát a legjobb germán. Pietilä- Holmner (4.) az első két szektorban még hátrányban volt, ám mint várható volt a célban 2 tizeddel ő volt a jobb. Zahrobská (10.) kimondottan gyenge menete után Kathrin Zettel (5.) remekelt – egészen az utolsó méterekig. 4 tizedes előnyét eladva, egyetlen századdal a svéd mögé szorult.
 
Manuela Mölgg közepes második menettel visszaesett a 8. helyre, majd Tina Maze (3.) következett. A szlovén lány szépségdíjas és gyors síeléssel önmagát is meglepve átvette a vezetést. Pályafutása második szlalomban szerzett érme akkor vált biztossá, amikor a több száz francia szurkolása közepette Nastasia Noens (9.) nem bírta el a rászakadó terhet, az újabb TOP-10-es eredményt persze nála sem kell magyarázni.
 
Marlies Schild (1.) utánozhatatlan síeléssel ismét bizonyította, ki a legjobb formában lévő női műlesikló, második leggyorsabb húgára is 74 századot, Mazére összesítve csaknem két másodpercet vert, nem volt apelláta! Pedig Tanja Poutiainen (2.) sem ment rosszul, megközelítette kicsi Schild idejét, az ezüstös pozíció nem forgott veszélyben.
 
 
Marlies Schild tehát 171. Világkupáján a 25. versenyén diadalmaskodott, szlalomban ez már a 23. győzelme. (Nem mellékesen 40 000 euro ütötte markát.) A dobogókat tekintve jubilált, 50. alkalommal állhatott fel a pódiumra. Benjamin Raich kedvese kirobbanó formában kezdte az idényt, aspeni kiesésével együtt is vezeti a szakági tabellát. A harmadik műlesikló kristálygömb mellett az idény nagy célja, hogy végre világversenyen is nyakába akasszák az aranyérmet, korábban ez csak csapatban élhette át 2007-ben.
 
Tanja Poutiainen dobogóval ünnepelte 200. VK- futamát, ez negyvenkettedik a sorban. A szám egykori junior-világbajnoka és VK-győztese eddig remek szezont fut, ez már a negyedik érme hat versenyén.
 
 
 
 
 
 
Tina Mazére érvényes az ismert mondás, valóban az idő múlásával egyre jobb. 243 Világkupával a háta mögött 22. dobogós helyezésénél tart, szlalomban a tavalyi idénybeli maribori szereplése után ez a második.
 
 
 
 
 
Az Alpesi Sí Világkupa programja a két ünnep közt folytatódik, a hölgyek Semmeringbe látogatnak, ahol 28-án óriás-műlesiklásban, 29-én este pedig szlalomban mérik össze erejüket. A férfiak igazi csemegével szolgálnak, 29-én Bormióban, a legendás Piste Stelvión méretkeznek meg lesiklásban.
 

Női szlalom, Courchevel, 2010.12.21.

 A teljes eredménylista, statisztikákkal kiegészítve táblázatként itt megtalálható!

komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr652530561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása