HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugró Vk: Új szabályok és részletes adatbank!

2010.11.25. 17:23 :: zbigniew

 

Úgy gondolom szezonelőzetesként érdemes pár szót ejteni a csapatok mellett azokról a fontos döntésekről is, amik idén születtek az FIS (Nemzetközi Síszövetség) és a NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság) közreműködésével!
A FIS 47. kongresszusára került sor júniusban a törökországi Antalyá-ban, ahol épp a kongresszus fennállásának 100. évfordulóján jó pár kérdésben született döntés! Eldőlt többek között, hogy a 2012-es junior VB-t a török Erzurum, míg a 2014-es sírepülő Vb-t a cseh Harrachov, a 2015-ös északi sí-VB-t pedig a svéd Falun rendezheti majd! Az is eldőlt, hogy további 4 évre bizalmat szavaznak a svájci Gian Franco Kasper-nek, a FIS elnökének, aki 1998 óta van hivatalában! A síugrással kapcsolatos kérdésekben határozatot hoztak arról, hogy a beülő- és szélkompenzáció szabályait a 2010/11-es Vk szezon minden versenyén alkalmazni fogják, beleértve a 2011-es oslói VB-t is ( a nyári Grand Prix-n már az új szabályok szerint versenyeztek az ugrók)! Bevezették a nők számára is a Világkupa-sorozatot, mely jövő év dec.-ében lillehammeri helyszínnel indul a 15 versenyből álló Vk-szezon (jelenleg a nők csak Kontinentális Kupában mérettethetik meg magukat)! Változás áll be a sírepülősáncok méretének növelését illetően is, ugyanis engedélyezték a sáncasztal és érkezőlejtő legalacsonyabb pontja közti függőleges távolság növelését a korábbi 130-ról 135 méterre és így lehetővé válhat, hogy a korábbi világrekord (239 m) akár bő 10 méterrel is megdőljön!
A beülőváltoztatás és szélkompenzáció szabályainak lényegéről már írtam korábban, ezekről itt olvashattok (a cikk alján):

a_hetvegen_a_siugrase_lesz_a_foszerep_indul_a_gp

Kiderült, hogy kik pályáznak a 2018-as téli olimpia rendezéséért! A kandidálási folyamat második szakaszát is sikeresen vette a német München, a dél-koreai PyeongChang, valamint a francia Annecy városai, így 2011 jan. 11-ig kell a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felé hivatalosan is benyújtaniuk a pályázat dokumentumait, majd a döntő prezentációra jövő év jún. 6.-án kerül sor a dél-afrikai Durban városában, ahol végső döntés születik majd az olimpiai rendezés helyszínéről!

Új értékekkel került elfogadásra a FIS által a BMI- (testtömegindex) szabályzás is, mely az ugrók minimális testsúlyát hivatott meghatározni! Nyilvánvaló, hogy a könnyebb testsúlyú ugró messzebbre száll, viszont a túl alacsony testsúlynak negatív fizikai és pszichikai hatásai is vannak a versenyzőre! Ilyen volt anno Sven Hannawald esete, aki annyira lefogyott, hogy teljesen alkalmatlanná vált a síugrásra, súlyos depresszióba került olyannyira, hogy már nem mert leugrani a sáncról, így be kellett fejeznie a pályafutását! A FIS ezért 2004-ben vezette be a BMI-szabályzást, melynek alsó határa ugyan 17.75 % maradt, viszont a korábbi felső határt 20.00 %-ról 20.50-re emelték, így az ugrók vagy x cm-rel rövidebb léccel ugranak vagy x kg-ot híznak azonos testsúly esetén! Részletes BMI táblázat itt:

http://www.fis-ski.com/data/document/bmi-tabelle-2010.pdf

A BMI pdf táblázat magyarázata:

Legelső oszlop: testmagasság (140-től 200 cm-ig)

"A" oszlop (bal oldal): Az adott testmagassághoz tartozó testsúly öltözettel és cipővel együtt (+az adott oszlopok fejlécén a BMI, azaz testtömegindex-érték).

"A" oszlop (jobb oldal): Az adott testmagassághoz és testsúlyhoz tartozó max. síléchossz (+az adott oszlopok fejlécén az adott testmagassághoz tartozó síléchossz %-os aránya, ez a BMI-érték függvénye)

Ugyanezek az adatok szerepelnek "B"-től egészen a "Z" oszlopig annyi különbséggel, hogy az adott testmagassághoz (pl. 140 cm) tartozó testsúlyok csökkennek 0,2-0,3 kg-mal, természetesen ennek arányában változik a BMI, valamint a síléchossz is!

A FIS közzé tette a 2011-es GP naptár programját is, mely a helyszíneket tekintve szolgált némi meglepetéssel! 3 új sánc debütál majd a jövő évi nyári versenyeken, először Szczyrk (az újonnan bevezetett „3 sánc turné” egyik helyszíneként), majd Almaty (Hakuba mellett egy újabb ázsiai rendező, mely idén ősszel mutatkozott be a COC-ban), végül Hinzenbach! Utóbbi helyszín azért is meglepő, mert nemzetközi versenyen eddig még nem debütált, ráadásul az idén felépített HS94-es különlegessége, hogy Ausztria első olyan sánca lett, mely a Rehau cég által kifejlesztett Ski-Line lesíkló nyomrendszert használja majd! Ennek lényege, hogy nyáron is jégnyomról indulhatnak a versenyzők, mivel olyan négy nyomcsatornából (2 nyári, ami kerámia és 2 téli, ami jég) álló rendszerrel van felszerelve, melyek egy szerkezeti elemben vannak kombinálva és könnyen átváltható egyikről a másikra! A hűtést a téli nyomcsatornán olyan integrált hűtési rendszer biztosítja, mely a lesíklást optimális hűtési tartományban tartja akár egy 30 fokos kánikula esetén is! Ilyen technológiával csak a trondheimi, garmisch-p.-i, winterbergi és a chaux neuve-i sánc rendelkezik!
Essen pár szó a síugrás lényegéről, valamint a Világkupáról, s annak szabályairól is! Az alábbi dokumentumokból mindez kiderül!
Kvótaszámok a Vk-ra:
Alább olyan dokumentumokat találhattok, mely a Világkupa indulásra jogosult nemzetek és ugróinak listáját tartalmazza legjobb Világkupa (VK), Grand Prix (GP), Kontinentális Kupa (COC) és FIS Kupa (FC) egyéni verseny helyezéseikkel (kék színnel jelölve ahol a legjobb eredményét elérte legutóbb!):
6 nemzetnél történt edzőcsere a holt szezonban, íme(piros színnel jelölve, ahol változás történt!): Síugró nemzetek edzői.doc
Mérföldkövek és érdekességek az összetett Vk-ban 1979 óta:

- 1979 májusában a FIS nizzai kongresszusán jelentették be először, hogy több versenyből álló versenysorozatot indítanak az évvégén, melyen kötelezővé tették a sisak használatát! A Vk bevezetéséig jóformán csak az 1953-ban életre hívott Négysáncverseny létezett (a négy évenkénti Olimpia és a két évente sorra kerülő VB mellett)! Az első szezonra 25 versenyt fixáltak le a FIS illetékesei, ebből 21-et Európában, 2-2-t pedig Ázsiában, illetve Észak-Amerikában bonyolítottak le! A nyitóversenyt 1979 dec. 27-én rendezték az olasz Cortina d’Ampezzóban, ahol a normálsáncon (K92-es) az osztrák Toni Innauer győzött 88,5 és 88 m.-es ugrásokkal!

- Kezdetben 25 pontot lehetett szerezni egy győzelemért, nem volt selejtező, ennek köszönhetően a tetszőleges számú indulóból a legjobb 50 került a második (döntő) körbe, ahol a legjobb 15 szerezhetett pontokat! Aztán az 1990/91-es szezontól változott egy keveset a verseny lebonyolítása, ugyanis a második körbe a korábbi 50 helyett már csak 35 juthatott, de még mindig a legjobb 15 szerzett pontot! Végül az 1993/94-es szezontól változott a pontozási rendszer és bevezették a selejtezőt, melyen a legjobb 50 kerülhetett be a versenyre és a második körbe jutott 35 versenyzőből 30-an szereztek pontokat, viszont a győzelemért a korábbinak többszöröse, 100 pont járt! Mai formáját véglegesen az 1996/97-es szezontól érte el a Világkupa, minimális változtatással a korábbi 35 helyett már csak 30 fő juthatott a második körbe, akik már biztos pontszerzők lehettek!  

- Érdekes, hogy a vikersundi (akkoriban még K155-ös) volt az egyetlen olyan Vk sánc és helyszín, ahol az 1985/86-os szezonig 3 ugrásból állt egy verseny és az összesített pontok alapján hirdettek győztest! A legelső vikersundi verseny még ennél is egyedibb volt, hiszen 3 napon át zajlott napi 3 ugrással, viszont a 2. napot törölték erős széllökések miatt, így a két nap 6 ugrása alapján hirdettek győztest, aki a norvég Per Bergerud volt! Az első szezon legnagyobb távolságát normálsáncon az osztrák Toni Innauer és a francia Bernard Moullier (94,5 m. – Thunder Bay), nagysáncon az osztrák Hubert Neuper (130 m. - Planica), repülősáncon pedig Per Bergerud érte el 152 m.-rel (Vikersund)!

 - Az összetett Vk-nak magyar vonatkozása is van, hisz az eddigi egyetlen pontszerzést (1984 Lake Placid, 12. hely, 4 pont) Fischer Lászlónak, a korábbi 19-szeres magyar bajnoknak köszönhetjük!

 

 

- A 80-as évek közepén a svéd Jan Boklöv igazi „forradalmat” hajtott végre a síugrásban azzal, hogy a korábban megszokott parallel (párhuzamos) síléctartás helyett „V” alakot formázva ugrott! Bár az új stílus 5-10 méter pluszt eredményezett a versenytársakkal szemben, a pontozóbírók 1992-ig folyamatosan gyenge pontokkal (14,0;15,0) honorálták a svéd (és az őt követők) ugrásait, ő ennek ellenére hatalmas meglepetésre 5 versenyt megnyerve az összetett élén végzett az 1988/89-es idényben!

 - Az 1991/92-es szezonban az első csapatverseny (Predazzo) is létrejött, melyet elsőként az osztrák csapat nyert meg! A legtöbb csapatgyőzelem is az osztrákoké 17 elsőséggel! Kezdetben 60 pont járt egy győzelemért, majd az 1993/94-es szezontól 200, a 2001/02-es szezon óta pedig már 400 pont!

- Az osztrák Andreas Goldberger érte el a legnagyobb bravúrt Vk versenyen! 1993 dec.-ében Predazzóban (K90) az első körben elért 29. helyéről a döntő körben a dobogó 3. fokára küzdötte fel magát 26 helyet (!) javítva ezzel! Az 1994/95-ös szezonban a mai napig ő érte el a legnagyobb különbségű összetett győzelmet, 636 pontos előnnyel végzett Roberto Cecon előtt az első helyen! S ha már Goldbergerről van szó érdemes megemlíteni még róla, hogy 1994-ben Planicán ő érte el elsőként a 200 méteres álomhatárt, de mivel landolás után kézzel érintette a talajt így érvénytelenné vált a rekordja!

- Az 1953-ban bevezetett Négysáncverseny mellett az Összetett Vk részét képzi az 1996-ban létrejött Északi turné és a 2009-ben megalakult Team Tour is!
 - Síugró versenyen elért máig legmagasabb pontszámot (328,2) sikerült elérnie Sven Hannawaldnak 2003-ban Willingenben, aki 142 és 147 m.-es ugrásaival mattolta a mezőnyt úgy, hogy közel 20 pontos előnnyel nyert Widhölzl előtt, ráadásul mindkét körben a maximális 60 pontot kapta a pontozóbíróktól! A maximális stíluspontokra (2x60) egyébként nem sűrűn volt példa eddig a síugrás történetében, hiszen erre csak Kazuyoshi Funaki (ő kétszer is, 1997/98-ban mindkét oberstdorfi sírepülő versenyén, az egyiket meg is nyerve!) és Wolfgang Loitzl (2008/09-ban a bischofshofeni versenyen, mellyel Négysáncot nyert!) volt még képes!

- Az 1979 óta zajló 31 Vk szezon alatt számos sáncrekord történt, közülük talán a legemlékezetesebb Janne Ahonen ugrása volt, aki 2005-ben a willingeni versenyen akkorát ugrott, hogy a videó mérőrendszer nem jelezte 155,5 m.-es ugrását, mivel az csak 152 m.-ig volt kalibrálva, így ez utóbbi került be a jegyzőkönyvekbe!

145,0 m. feletti ugrások síugró versenyen.doc

 

- A 100 pontos rendszerben az eddigi legizgalmasabb és legszorosabb Vk finálét Janne Ahonen és Roar Ljökelsöy produkálta a 2003/04-es szezonban! Az Északi turné alatt Ljökelsöy közel 200 pontos hátrányt dolgozott le az addig fölényesen vezető Ahonennel szemben, végül a szezont domináló két rivális az utolsó, oslói versenyen döntötte el kettejük párharcát! A norvég klasszis bár megnyerte a szezonzáró versenyt Ahonen 8. helyezése elegendőnek bizonyult az összetett megnyeréséhez, mindössze 10 pontra apadt előnnyel lett végső győztes!

- A legtöbb összetett Vk cím két kiváló sportoló, Matti Nykänen és Adam Malysz nevéhez fűződik, akik 4-szer szerezték meg az összetett győzelemért járó kristálygömböt, utóbbi ráadásul egyedülálló módon 2001 és ’03 között triplázva! A legtöbb összetett Vk érmet pedig Janne Ahonen szerezte, összesen 8-szor állt a szezon végén a dobogó valamely fokán (érem eloszlása: 2-2-4)!  Összetett VK győztesek.doc

- Vk versenyek tekintetében a legtöbb egyéni győzelmet Matt Nykänen szerezte (46-ot), csapatban Janne Ahonen a csúcstartó 10 győzelemmel, míg a legtöbb egyéni verseny érem (108) is az ő nevéhez fűződik!

                          VK csapatverseny érmesek - top17.doc
- Eddig csak Adam Malysz tudta elérni azt a páratlan bravúrt, hogy a Vk szezon során begyűjthető összes kupát megnyerte, azaz a 2000/01-es szezonban először a Négysáncversenyt, majd az Északi turnét, s végül az Összetett Vk-t is! Ráadásul a mai napig csak neki sikerült a triplázás, vagyis 2001 és ’03 között ő vihette haza az összetett győzelmekért járó kristálygömböket is!
- Vk versenyeken a legtöbb Top3 helyezést az osztrákok szerezték, a 732 egyéni versenyen összesen 13-szor álltak a dobogó mindhárom fokán, utoljára tavaly Sapporóban, Schlierenzauer, Morgenstern és Loitzl révén (csak jelzésértékű, hogy őket a japánok követik messze lemaradva, 3 alkalommal)! Egy alkalommal fordult elő eddig – mégpedig szintén az osztrákok révén -, hogy az első 4 helyen is azonos nemzetiségű ugrók végeztek (ennél több a mai napig nem fordult elő)! Ezen a vonalon haladva: egy adott versenyen a Top10-ben a japánok végeztek a legtöbben (heten, 1986/87 – Sapporo), míg a Top30-ban szintén a japánok, 1998/99-ben a sapporói hétvégén lényegébe véve az összes japán ugró (14) pontszerző helyen végzett a dupla kvótaszámnak köszönhetően (a hazai rendezés miatt)!

- Egy Vk szezon alatt megszerezhető legtöbb pont rekordját közel tíz éven át Martin Schmitt tartotta 1833 ponttal, aki 2000-ben érte el mindezt! Négy éve szinte a semmiből pillanatok alatt az elitbe berobbant ifjú osztrák klasszis, Gregor Schlierenzauer  2008-ban nem csak, hogy megdöntötte (250 ponttal!), de a bűvös 2000-es ponthatárt is átlépte (2083)! Schlieri ráadásul ebben a szezonban rekordot rekordra halmozott, hiszen emellett az egy szezon alatt megszerezhető legtöbb győzelmet (13) és érmet (20) is begyűjtötte, valamint az eddigi leghosszabb győzelmi sorozatot (6) is magáénak tudhatja, igaz ezt negyed magával együtt, J. Ahonen, T. Morgenstern és M. Hautamäki oldalán!    

Leghosszabb VK verseny győzelmi sorozatok - síugrók szerint.doc

Leghosszabb VK verseny győzelmi sorozatok - nemzet szerint.doc

Legtöbb VK győzelmet szerző síugrók - egy szezon alatt.doc

- Az eddigi legnagyobb pontelőnnyel megnyert Vk versenyt Andreas Felder tudhatja magáénak, aki az 1986/87-es szezonban Planicán közel 50 pontos (!) különbséggel (47,5) végzett az első helyen a norvég Ole-Gunnar Fidjestöl előtt! Az osztrákon kívül a mai napig csak hárman nyertek 40 pont fölötti fórral: Adam Malysz (44,9), Toni Nieminen (43,5) és Janne Ahonen (43,2)!

Legnagyobb Vk győzelem pontelőnyök - pontelőny szerint.doc 

Legnagyobb Vk győzelem pontelőnyök - síugrók szerint.doc

- Hihetetlen, de óriási az osztrákok fölénye a nemzetek közötti statisztikai adatokat tekintve! Eszerint övék: a legtöbb összetett Vk arany (9) és érem (30), a legtöbb egyéni Vk verseny arany (183) és érem (554), a legtöbb Vk csapatverseny arany (17) és érem (40), valamint a legtöbb Nemzetek Kupája arany (15) és érem (28)! Az egy szezon alatt megszerezhető legtöbb Vk arany (18) a finneké, köszönhető ez elsősorban a 2004/05-ös szezont szenzációsan kezdő Ahonennek, aki sorozatban 13 versenyen keresztül le se lehetett „vakarni” a dobogóról (a 11 győzelem és 2 ezüst zsinórban máig rekord!). Összeségében Ahonen 12, míg Matti Hautamäki 6 szezonvégi győzelme adja ki a rekordot! Az egy szezon alatt megszerezhető legtöbb érmet (38) viszont a japánok tartják, 1998/99-ben Kasai-Funaki-Miyahira-Harada négyesnek köszönhetően (10-10-18 éremeloszlással)!

Legtöbb VK érmet szerző nemzetek - egy szezon alatt.doc

Legtöbb VK győzelmet szerző nemzetek - egy szezon alatt.doc

Az eddigi legfiatalabb Vk résztvevő az az olasz Ivan Lunardi (1973 máj.-i születésű), aki 13 év 7 hónaposan debütált a garmischi újévi Vk versenyen 1987-ben! Az ő nevéhez fűződik egy másik rekord is, mint a legfiatalabb junior világbajnok került be a síugró almanachba, 12 év 9 hónaposan (1986 Lake Placid)! Vele ellentétben Takanobu Okabe - aki ha a szezonban legalább egy versenyen indulni fog - 40 (!) évesen minden idők legidősebb Vk résztvevője marad (jelenleg 39 év 4 hónappal tartja a rekordot)! Emellett Okabe a legidősebb Vk verseny győztes is, tavaly Kuopióban győzött 38 év 4 hónaposan! A legfiatalabb győztes viszont a kanadai Steve Collins, aki még az első Vk szezonban nyert 15 év 11 hónaposan (!) Lahtiban! A legidősebb összetett Vk nyertes Adam Malysz, aki 4. címét 29 év 4 hónaposan szerezte, ellenben Toni Nieminen a legfiatalabb győztes, hiszen az 1991/92-es szezonban söpörte be összes díját (junior világbajnok 2x, olimpiai bajnok 2x, négysáncverseny), többek között összetett Vk címét is 16 év 9 hónaposan!

Legfiatalabb VK verseny győztesek.doc    Legidősebb VK verseny győztesek.doc

Hát akkor ennyit így, szezon előzetesként! Remélem valamelyest átfogó képet tudtam adni a holt szezon eseményeiről, a jelenlegi síugró helyzetről! Pénteken kvalifikációval kezdődik a 2010/11-es idény a finnországi Kuusamóban!

Részletes Vk program:
2010 nov. 27 (péntek)
17.00 – hivatalos tréning
19.00 – kvalifikáció
2010 nov. 28 (szombat)
15.00 – próbakör
16.00 – csapatverseny
2010 nov. 29 (vasárnap)
13.15 – próbakör
14.15 – egyéni verseny

 

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr212472998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása