HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Jövő héten rajtol a síugró Világkupa szezon!

2010.11.21. 12:18 :: zbigniew

Bő nyolc hónapnyi szünet után jövő hét szombaton ismét útjára indul a téli sportok „Forma-I”-e, a síugrás! Bár két hónappal ezelőtt fejeződött be nyári változata, a Grand Prix, mégis az igazi „őrület” csak most kezdődik el, hiszen a GP-vel ellentétben itt már remélhetőleg a teljes, nevesebb ugrókból álló mezőny vág neki a 2010/11-es idénynek, nem különben pedig mégis csak a hó adja meg sava-borsát ennek a sportágnak! Az összetett Világkupa 32. kiírása, azon belül pedig a 733. egyéni verseny veszi majd kezdetét jövő vasárnap, mely – mint azt az utóbbi években már megszokhattuk – a finn Kuusamóban indul útjára! A szezont felvezető csapatversenyre viszont már szombaton sor kerül, mely a jubileumi 50. lesz 1992-es bevezetése óta!

Minden bizonnyal a szezon legnagyobb kérdése lehet, hogy a Grand Prix-n (sőt Kontinentális Kupában) oly remeklő, sikert sikerre halmozó lengyelek folytatják-e kiváló szereplésüket a Világkupában is, illetve megtörik-e az osztrák dominanciát, mely az elmúlt pár évben egyre nagyobb teret hódított magának a világ síugrásában! Az elmúlt 6 évben az osztrák csapat letaszíthatatlan a síugró Vk trónjáról, kiváló ugróinak köszönhetően évről évre nő a pontszám különbség köztük és a dobogón őket követő nemzetek között! A több mint 30 éve folyó Világkupa sorozat alatt az elmúlt 3 évben sorra döntik a rekordokat mind egyénileg, mind csapat szinten! Mondanom sem kell talán, hogy a Nemzetek Kupája trófeát ők gyűjtötték be a legtöbbször, 1979 óta 28-szor végeztek a dobogón (a 31 szezonból csak 3-szor szorultak le onnan!!), ebből 15-ször csillogott számukra legfényesebben az érem (a 2. helyen álló finnek 7-szer, míg a harmadik norvég csapat 5-ször örülhetett a világelsőségnek)! A 2008/09-es Vk szezonban ők szerezték máig a legtöbb pontot (7331) egy idény alatt, valamint a legnagyobb különbséggel is a „sógorok” tudtak diadalmaskodni, méghozzá az elmúlt szezonban 3741 pontos (!) előnnyel nyertek a norvégok előtt! Köszönhető volt ez főképp annak, hogy 12 pontszerző ugróiból öten a Top10-ben végeztek (2. Schlierenzauer, 3. Morgenstern, 4. Kofler, 6. Loitzl és 8. Koch), így az összpontszámuk (6858) kétharmadát gyűjtötték be egyéni versenyeken, a csapat pedig 2 győzelemmel, 1-1 ezüsttel és bronzzal járult hozzá (közel 1500 ponttal) a totális fölényhez! Az osztrák csapat – bár kimagaslóan teljesített – mégsem lehetett maradéktalanul elégedett az elmúlt szezonnal, hiszen a legfontosabb kupák közül csak a Négysánc aranyat tudta besöpörni Andreas Kofler pazar teljesítményének köszönhetően, a többit a kis „Potter”, azaz Simon Ammann orozta el, aki a Négysáncon kívül mindent vitt, amit lehetett!

A svájciak csodaugrója (azt hiszem idén kiérdemelte ezt a jelzőt) a vancouveri olimpiára kitünő érzékkel időzítette formáját, hiszen onnantól kezdve egyszerűen megállíthatatlan volt! 2-szeres olimpiai bajnokként érkezett a kanadai metropolisztól 120 km-re fekvő whistleri sáncok helyszínére, ahol lelki teher nélkül óriási diadalt szerzett hazájának, hiszen mind normál-, mind nagysáncon meggyőző fölénnyel lett újból 2-szeres, összeségében immár 4-szeres olimpiai bajnok, mellyel a finn síugróikont, Matti Nykänent érte be a ranglistán (bár utóbbi „csak” 3 egyéni aranyat tud felmutatni a svájcival szemben)! Ammann örömét még a két egyéni verseny közt kirobbant síléckötés mizéria sem tudta csorbítani, mely az olimpia egyik legnagyobb visszhangját váltotta ki! Azzal vádolták a svájcit (főként a rivális osztrákok), hogy a meghosszabbított saroktámasz révén stabilabban tarthatja lábát, mellyel jobban kontrollálhatja repülését, s így fontos méterekkel hosszabbíthatja meg ugrásait! Az új kötést végül a NOB legálisnak minősítette!

Ammann a Vk szezont befejezve megérdemelt pihenőjét többek közt a Matterhorn (4478 m.) megmászásával is töltötte, az idei szezonra való felkészülést gerincproblémái miatt később kezdte el, talán ezzel is magyarázható, hogy a GP-n nem sok vizet zavart (legjobb helyezése csak egy 6. hely volt Hinterzartenben)! Wislába, s a további versenyekre már el sem ment, inkább Martin Künzle irányítása alatt a téli szezonra készült, s aerodinamikai tesztelésen is részt vett a svájci Emmenben! Két év távollét után tért haza Berni Schödler, aki segédedzőként dolgozott az orosz csapatnál Wolfgang Steiert mellett. Ő a Svájci Síszövetségben Gary Furrer-t váltja és a síugró szakág csapatvezetőjeként tevékenykedik tovább! Az áprilisban az „Év síkirályá”-nak megválasztott Ammann a svájci bajnokságban meglepetésre alulmaradt az idei GP-n szerény teljesítménnyel előrukkoló Küttel-lel szemben (5 GP versenyen mindössze egyszer tudott a döntő körbe kerülni!), aki a saját magáról elnevezett einsiedelni nagysáncon több mint tíz pontos különbséggel nyert a nagy riválissal szemben! Hír még a svájciak háza tájáról, hogy a tavalyi szezonnal ellentétben idén csapatversenyeken is rajthoz állnak, a korábban visszavonult Landert és Möllinger helyére úgy látszik megtalálták az ideális utódokat Remi Francais-Marco Grigoli kettős személyében, kik közül utóbbi a GP-n is bemutatkozott megszerezvén ott első pontjait (18. hely), valamint a nemzetközi sikert is megízlelhette első győzelmét aratva Einsiedelnben a FIS Cup keretén belül!

Az osztrák csapat idén is - mint az elmúlt pár évben mindig - a Vörös-tenger partján, a napfényes Egyiptomban regenerálódott a VK rajtra! Az osztrákok szakvezetője, Alexander Pointner a bőség zavarával küszködhet, hiszen a kuusamói csapatversenyre talán csak két ugró helye tűnik atombiztosnak: Thomas Morgensterné és Gregor Schlierenzaueré! A két „kiadó” helyre a Loitzl-Kofler-Koch-Zauner kvartett közül választhat Pointner, kik közül utóbbi a tavalyi szezon legnagyobb felfedezettje lett, hiszen az északi összetettről szimplán síugrásra váltó Zauner mindössze a szezon második felétől versenyezve (11 Vk rajt/403 pont!) szerezte meg összetettben az előkelő 13. helyet! Az A-keretből mindössze Zaunernek adatott meg a lehetőség ősszel, hogy a világ legnagyobb szélcsatorna tesztüzemében (RTA – Rail Tech Arsenal) gyakorolhasson Bécsben! Lehetősége nyílt arra, hogy egy teljes nap a felugró mozgást, valamint a repülőfázis alatti testtartást optimalizálja. A szélcsatornában neki másfél percnyi „repülés” adatott meg a sáncról való 8 mp.-es ugrással szemben (persze mindezt többször is tesztelhette)! Morgenstern legjobb osztrákként szerzett 3 ezüstérmet az idei GP-n, pazar formáját egy bajnoki arannyal pecsételte meg, méghozzá komoly, 30 pontos előnnyel megnyerve! A nemrég a legkedveltebb osztrák északi síelőnek megválasztott (és ezért Arany Teáskanna díjjal jutalmazott) Schlierenzauer röpke 4 év alatt 9. bajnoki címét szerezte a hinzenbachi egyéni és csapat viadalon! Schlieri ezek mellett Ausztriában mind az „Év sportolója”, mind az „Év csapata” választáson egyaránt a 2. helyet szerezte meg, az előbbin a teniszező Jürgen Melzer (aki tavaly Rafael Nadalt is legyőzte), míg utóbbin az északi összetettes csapat mögött Morgenstern, Loitzl, Kofler és Koch oldalán! Miközben a legtöbb top síugró a nyáron az osztrák Fischer sílécre váltott, addig Wolfgang Loitzl a szlovén Elan-nal kötött két éves szerződést! Andreas Kofler, aki a tavalyi szezon legüdébb színfoltja volt és meglepetésre elorozta a „nagyok” elől a Négysánc győzelmet a nyár folyamán elvégezte a rendőrtiszti főiskolát és immár hivatalosan is rendőrré avanzsált! Martin Koch a GP hátralévő két versenyét, valamint az osztrák bajnokságot volt kénytelen kihagyni erős hátfájásai miatt, de a kuusamói rajtra már készen áll! Az osztrákok B-keretéből nyáron a 21 éves Arthur Pauli mondott búcsút a síugrásnak! Az utóbbi években nem úgy jöttek az eredmények számára, mint ahogyan várta, a tavaly Bischofshofenben szerzett súlyos sérüléséből felgyógyult ugyan, de azelőtti jó formáját már nem sikerült visszaszereznie, így a befejezés mellett döntött!

 

Mint azt a felvezetőben írtam, idén az osztrákok legnagyobb ellenfele az eddig kiváló teljesítményt nyújtó lengyel csapat lehet! Ezt a tézist támasztja alá a GP-n elért történelmi csapatsikerük, az olimpia óta még mindig szenzációs formában lévő Adam Malysz, az árnyékából kibújni látszó idén „dobogóspecialistá”-vá vált Kamil Stoch, a GP legnagyobb felfedezettjének számító Dawid Kubacki és az „apródok” részsikereinek (M. Kot, K. Mietus, R. Slíz) teljesítménye és ami nem elhanyagolható szempont, hogy az osztrákok mellett a lengyelek rendelkeznek a legtöbb (7) kvótaszámmal! Malysz nyári felkészülése jól sikerült, 2 lengyel bajnoki címmel (összeségében 38., ami egyedülálló a világon!) hangolt rá a GP szezonra, melynek első felében ugyan egy „Nemzetek Turnéja” aranynak örülhetett, viszont 4. GP bajnoki címe egy óriási bakinak köszönhetően úszott el, ugyanis a klingenthali versenyen piros lámpánál indult el! Nemrég ugyan térdsérülést szenvedett egy lillehammeri tréningen, de szerencsére nincs veszélyben kuusamói rajtja! Stoch lehet a lengyelek adu ásza az idei Vk szezonban, hiszen a síugrás „másodosztályában”, a Kontinentális Kupában arany- (6 győzelemmel), míg a GP-n ezüstérmet szerzett (3 győzelemmel) úgy, hogy dobogós helyezésnél rosszabb eredményt nem ért el! Ha formája töretlen marad valószínűleg megszerzi első Vk érmét is, hiszen eddigi legjobbja egy 6. hely volt még 2008-ból!

A kuusamói keretből kimaradt a csapat két sikerre éhes „apródja”, Maciej Kot és Rafal Slíz, meglepetésre a fennmaradt egy kvótát az a 16 éves Klemens Muranka kapta, akit 3 éve Malysz utódjának kiáltottak ki, s ha bejut a kvaliból élete első Vk versenyén meghálálhatja edzője bizalmát! A lengyelek kiváló GP szereplésének, valamint sikeres wislai rendezésüknek köszönhetően új ötlettel álltak elő a nyáron a Lengyel Síszövetség illetékesei (az elnök Apoloniusz Tajner-rel az élen), melyet a FIS nemrég hagyott jóvá! Eszerint a jövő évi GP-n bevezetésre kerül egy 3 helyszínből (Wisla, Szczyrk, Zakopane) álló lengyel turné, melyen a Négysáncverseny mintájára a versenyeken elért pontszámok összesítése alapján hirdetnek győztest a Grand Prix-n belül! Az örömteli csapat és egyéni sikerek mellett sajnos gyász is sújtotta a lengyeleket, hiszen repülőgép szerencsétlenségben elveszítették a Lengyel Olimpiai Bizottság elnökét, Peter Nurowski-t, (s több prominens személyt, többek között a lengyel államfőt, Lech Kaczynski-t!), valamint hosszú betegség után Lech Nadarkiewicz-et is, aki olyan neves lengyel ugróknak volt az edzője, mint Stanislaw Bobak vagy Piotr Fijas! Neki volt köszönhető, hogy 2002 óta folyamatosan Vk-, valamint 2004 óta Gp versenyek házigazdája lehetett Zakopane! Sajnos két hete elhunyt Stanislaw Bobak is, aki első lengyelként nyert Vk versenyt még 1980-ban! Hosszú betegség után mindössze 54 éves korában érte a halál az egykori klasszist, aki 1981 tavaszán kényszerült pályafutása befejezésére, miután súlyos gerincsérülést szenvedett, mely által részben le is bénult!

 

A norvégok háza táján a legnagyobb hír még a nyár közepén látott napvilágot, miszerint a csapat finn szakembere, Mika Kojonkoski nem kivánja meghosszabbítani a szezon végén lejáró szerződését, aki 2002 óta megszakítás nélkül a nemzeti csapat trénere! Bár a Norvég Síszövetség a 2014-es olimpiáig marasztalta volna, ő inkább hazájában, Finnországban képzeli el a jövőjét, aki már kapott is ajánlatot a finn Olimpiai Bizottságtól! Kojonkoski számos sikert ért el, többek között olimpiai aranyat, Négysánc győzelmeket, sírepülő VB aranyakat szerzett a norvég csapattal, a jövő évi oslói VB-n köszön majd el a hazai közönségtől! A nyári felkészülésük alapján Tom Hilde és Björn Einar Romören van jelenleg a legjobb formában (akik ezt bajnoki címekkel is jelezték), persze a Vk rajtjáig Evensen és Jacobsen teljesítménye is feljavulhat, utóbbit még ráadásul doppingolhat, hogy hamarosan apuka lesz! Az A-keretbe felkerült Kenneth Gangnes még a GP szezon előtt sérült le, amikor rövid (190 cm-es), ún. Dragon sílécekkel ugorva egy drammeni tréningen szenvedett térdsérülést! Jó hír, hogy hónapokkal a műtéte után nemrég már ugrott is. A-keretes (!) tagsága ugyan meglepő, de hamarosan bizonyíthatja, hogy helye van a keretben!

A finneknél bombaként robbant a hír tavaly, miszerint Janne Ahonen visszavonulását követően egy évvel visszatér a síugrás világába! Most a Vk szezon befejeztével újból nagy bejelentésre készült és rajongói nagy örömére újabb egy évvel hosszabbította meg síugró pályafutását! A sikertelen olimpiai szereplés motiválhatta ebben, hiszen egy szenzációs Négysánc szereplés (ezüst) után Vancouverben is nagy esélyesnek számított, de normálsáncon épp hogy lecsúszott a dobogóról, mivel Ammann, Malysz és Schlierenzauer is jobb volt nála! A nagysánc verseny előtti próbaugrás alkalmával aztán egy nem várt sérülés szólt közbe, részleges szalagszakadást szenvedett és az erősődő térdfájdalmai miatt nem tudott már részt venni a további versenyeken, így egy nagy álom beteljesítése maradt el! Ahonen azóta már nem csak egy sikeres műtéten van túl, hanem a nyári GP-n és a Dragstar-on (autós gyorsulási verseny) is bemutatkozott! Az idei szezonban fő céljaként a Négysáncverseny és oslói VB megnyerését tűzte ki célul, ehhez talán nagy segítségére válhat új síléce is, Atomicról ugyanis Fischerre váltott! Igazi sérüléshullám tizedelte a finn csapatot az év első felében, hiszen Ahonen vancouveri sérülése után először Ville Larinto szenvedett lapockacsonttörést és enyhe agyrázkódást egy tréningugrás alkalmával egy erősebb széllökésnek köszönhetően, majd Janne Happonen is kidőlt a sorból! Ő súlyos térdsérülést szenvedett egy kuopiói tréningen, amikor is landoláskor egy sáncrekord közeli (135 m.) ugrást nem bírt megfogni, s a bal térdére nehezedő nyomásnak végül egy szalagszakadás vetett véget! Nincs szerencséje „Havu”-nak, korábban a teljes 2008/09-es szezont kellett kihagynia hasonló sérülés miatt, akkor a bal combcsontja tört el! Sajnos további rehabilitációs kezelésekre van szüksége, miután az edzőtáborban visszajött a fájdalom a térdébe, így még a Négysáncversenyen való szereplés is kérdésessé vált! Rajta kívül viszont a szezonnyitón az összes finn ugróra számíthat a francia csapattól érkező új szakvezető, Pekka Niemelä, aki Janne Väätäinen-t váltotta a nemzeti csapat élén! Niemelä munkáját asszisztensként az egykori kiváló síugró, Ville Kantee, míg csapatvezetőként Kari Ylianttila segíti, aki korábban az amerikai és japán csapatot is irányította, valamint 1987 és ’94 között a finn csapat vezetőedzője is volt! Ylianttila fő feladata az lesz, hogy tehermentesítse Niemelä munkáját ami az edzéseket illeti, így a tréner maximálisan a csapatra koncentrálhat majd! A junior csapat irányítását az egykori összetett Vk győztes Ari-Pekka Nikkola vette át!

Niemelä idén kedvére válogathat majd A-keretes ugrói közül, csapatösszeállításnál kellemes gond lehet nála, hogy az előbb említett ugrókon kívül bevetésre készen áll Harri Olli, Matti Hautamäki és a GP-n első érmét szerző Kalle Keituri is, aki nem különben finn bajnoki címet is szerzett még szept.-ben! S hogy teljes legyen a sor hamarosan színre lép a finnek új titkos „csodafegyvere” is: Anssi Koivuranta! Az elmúlt évek egyik legjobb északi összetettes sportolója (mellesleg a 2008/09-es összetett Vk győztese) okt.-ben váltott szakágat! A 22 éves klasszis döntésének oka az volt, hogy egy vírusos fertőzés miatt idén kevés állóképességi edzést tudott végezni, így a sífutó részt illetően hatalmas hátrányba került volna riválisaival szemben! Mivel mindig is a szakág legjobb síugrói közé tartozott és az idei FIS Cup-on (2 győzelem Örnsköldsvikben), valamint a COC-ban (bronz Wislában) is dobogós helyeken végzett, így úgy döntött az osztrák Zaunerhez hasonlóan ő is megpróbálkozik a váltással! Az idei év egyik meglepetése lehet ő, persze ha edzője bizalmat szavaz neki, mindenesetre szülővárosában, Kuusamóban egészen biztosan láthatjuk majd a rendező országnak járó dupla kvótaszámnak köszönhetően! A többszörös finn bajnok, Arttu Lappi viszont úgy döntött befejezi síugró pályafutását! Döntését a Rovaniemiben rendezett finn bajnokság után hozta meg, ahol nem igazán nyújtott kiemelkedőt, a Top10-be sem tudott bekerülni! Ennek ellenére nem a sikertelen bajnoki szereplés, hanem az utóbbi évek tartós formahanyatlása lehetett a döntés hátterében!

Hír még a finneknél, hogy a világsajtót is bejárta a kiváló síugró legenda, Matti Nykänen újabb családi botránya! Tavaly karácsonykor késsel támadt feleségére, aki otthonukból arcán ill. kezén vágási sebekkel a szomszédjuknál talált menedéket! A tamperei bíróság aug.-ban találta bűnösnek és 16 havi börtönbüntetéssel sújtotta, emellett 5000 eurós büntetést is mértek rá, mely felesége sérüléseinek költségeit hivatott fedezni! Feleségével való 11 éves kapcsolata most már hivatalosan is véget ért, mivel az ítélet bejelentése után kimondták a válást is! Nykänen sorozatos balhéi és deviáns viselkedése miatt a bulvárlapok állandó szereplője lett! Jelenleg végrehajtás alatt áll Ylijärvi-ban található háza elképesztő, mintegy 75 ezer eurós összegben, melyet főleg adótartozások, bírságok és biztosítási díjak tesznek ki! Menny és pokol…, így múlik el a világ dicsősége!

Az oroszoknál még az olimpia idején menesztett Wolfgang Steiert utódjaként sokáig egy neves finn szakembert láttak, aztán végül is az Orosz Síszövetség alelnöke, Alexandr Svyatov készítette fel a válogatottat a GP-re! A legújabb információk szerint továbbra is az orosz szakember trenírozza majd a nemzeti csapatot, viszont megállapodást kötöttek Richard Schallert osztrák szakedzővel, hogy 2011 tavaszától tanácsadóként segítse Svyatov munkáját és együtt készítsék fel a csapatot a 2014-es téli olimpiára! Schallert korábban az osztrák és cseh válogatottat is vezette, 2009 nyara óta pedig a német C-csapatnál edzősködik! Az olimpia előtt lesérült Vassiliev lábát még februárban megműtötték, azóta rehabilitációs kezeléseken vett részt! Jövő héten ugyan még nem láthatjuk őt versenyezni, de a Kontinentális Kupában (Rovaniemi, dec. 7-8.) rajthoz áll majd, előreláthatólag a Négysáncversenyen debütál az idei Vk szezonban! Bár nemrég új bajnokot avattak Moszkvában Alexander Sardyko személyében, mégis az a Pavel Karelin a jelenleg legjobb formában lévő orosz ugró, aki az idei GP-n 10. helyen végzett összetettben! Az oroszok tőle várják most a „csodát”!

A lengyelek mellett a nyár másik kellemes színfoltja a japán csapat volt! Daiki Ito önmaga első, míg Japán 4. (Okabe ’94, Harada ’97, ’98) Grand Prix győzelmét szerezte! Neki ez volt az első nemzetközileg jegyzett sikere, ettől függetlenül meglepetés lenne, ha jövő tavasszal a Vk összetettben is az élen végezne, mint ahogy az elmúlt 5 évben a nyári bajnokoknak mind sikerült! A japán válogatottól az egykori finn Négysáncverseny győztes Kari Ylianttila távozott, aki 2005-től irányította a nemzeti csapatot! Helyét hazai trénerrel pótolták, Tomoharu Yokokawa személyében és olyan hajdani neves ugrókból álló szakmai team vette át a nemzeti csapat működését, mint Masahiko Harada, Hideharu Miyahira, Kenji Suda és Hiroya Saito! A hakubai GP verseny előtt Noriaki Kasai gyarapította a nyáron lesérült ugrók listáját! Egy tréningugrás alkalmával landoláskor a síléce félrecsúszott és térdsérülést szenvedett! A naganói kórházban kiderítették, hogy jobb térdében sérült meg egy szalag, így 4 hetes kényszerpihenő várt rá, s legnagyobb bánatára ki kellett hagynia a hazai versenyeket!Szerencsére azóta már felépült és biztos tagja a japán keretnek! Kasai egyébként a kuusamói versenyen fog jubilálni, hiszen 20. Vk szezonjának (egyben 376. Vk rajtjának) vághat neki, mellyel abszolút rekorder! Októberben töltötte be 40. születésnapját Takanobu Okabe, aki ha edzője bizalmat szavaz neki továbbra is a Vk mezőny legidősebb versenyzője marad! A lengyelekhez hasonlóan a japán síugrósport is elveszített egy kiváló sportembert, az 59 éves korában légzési elégtelenség következtében elhunyt Manabu Onó-t, aki 1992 és 2000 között irányította a japán válogatottat, mellyel a ’98-as naganói olimpián csapat aranyat is szerzett!

A németek jelenleg legjobb formában lévő ugrói közé tartozik most Severin Freund és Michael Uhrmann, akik nyáron hol a Grand Prix-n, hol a német bajnokságban szerepeltek átlagon felül! Míg Freund a GP-n 7 versenyből csak egyszer szorult ki a Top10-ből, addig nemrég a DSV (Német Síszövetség) által „Arany Sí” díjjal jutalmazott Uhrmann (mint a szakág legjobbja) bajnoki címet szerzett egyéniben, csapatban egyaránt! A 2-szeres összetett Vk győztes Martin Schmitt (aki tavaly másodvirágzását élte, hisz az összetettben az előkelő 6. helyen végzett) idén eddig nem találja korábbi jó formáját, a GP-n egyszer sem került be a második körbe, igaz, csak 3 versenyen vett részt! Az osztrák Loitzlhoz hasonlóan ő is sílécmárkát váltott, az Atomicot hagyta ott az Elan kedvéért, mellyel talán formája is feljavul!

Meglepetésre a vancouveri olimpián csapat ezüstöt szerzett Andreas Wank kikerült a keretből gyengébb GP szereplése miatt, megüresedett helyét az a Maximilian Mechler tölti be, akinek formája javuló tendenciát mutatott két utolsó GP versenyén (10. és 6. hely), ezért bizalmat szavaztak neki! Osztrák team kollektíva látja el jövőben a német csapat edzői munkáját, hiszen Werner Schustert (aki további 4 évre hosszabbította meg szerződését a DSV-vel) új edző segítette márc.-tól Marc Nölke személyében (aki 2006 óta az osztrák csapatnál asszisztált Pointner mellett), okt. végén viszont már el is bocsátották állásából, mivel egy ingolstadti DSV-rendezvényen ittas állapotban jelent meg és kb. 200 vendég előtt sportolókat és tisztviselőket provokált és sértett meg! A jövőben Schuster és Christian Winkler segédedző munkáját a még 2005-ben visszavonult egykori válogatott síugró, Ferdinand Bader segíti, aki technikai-tudományos asszisztensként vállal szerepet a nemzeti csapatnál! A B-csapatot Stefan Horngacher irányítja majd a jövőben!

A csehek leginkább attól a Jakub Jandától várhatnak majd jó teljesítményt, aki a COC összetettben ezüstérmet szerzett a szenzációs teljesítményt nyújtó Stoch mögött! A jelenleg második számú cseh, Antonin Hajek részéről leginkább sírepülő számokban várható jó eredmény, hiszen számos alkalommal bizonyította az elmúlt szezonban, hogy ő inkább a repülősáncok „szakértője”, a planicai sírepülő Vb-n elért 236 m.-ével a világ harmadik legnagyobb távolságát érte el idén! A cseh bajnok okt.-ben mégis az a jelenleg gyengélkedő Roman Koudelka lett, aki utoljára a tavalyi planicai Vk-finálén tudott a Top10-be kerülni (akkor 9. lett). Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az olasz Predazzóban (!) rendezett bajnokin sem Janda, sem Hajek nem vett részt betegségre hivatkozva! S ne feledkezzünk meg Borek Sedlakról sem, aki az idei GP-n elért néhány feltünően jó eredményével (a hakubai kvali megnyerése után 5. hely a versenyen, mely eddigi legjobbja!) jelezte vele is számolnia kell az edzőnek (David Jiroutek) a csapatösszeállításnál!

A szlovének mestere, Matjaz Zupan munkáját jelentősen megnehezíti az a tény, hogy csapata csak 4 kvótát tudott szerezni az idei Vk szezonra gyengébb GP szereplésüknek köszönhetően (9. helyen végeztek)! Az elmúlt Vk szezon legjobb szlovén sportolója az a Robert Kranjec volt, aki az oslói finálén szerzett 17. helyével biztosította be a Top10-be kerülést, mellyel így prekvalissá avanzsált, azaz kvalifikáció nélkül is ott lesz a kuusamói nyitányon! Nem beszélve arról, hogy okt.-ben újból szlovén bajnoki címnek örülhetett egyéniben és csapatban egyaránt! Az elmúlt szezon egyik kellemes meglepetése, a hinterzarteni junior VB ezüstérmes Peter Prevc volt, aki Kranjec és Damjan mellett igazi húzóemberré vált, idén már alapemberként számít rá Zupan a kuusamói csapatversenyen!

A tavasz folyamán az első edzőváltás az amerikaiaknál történt, az egykori kiváló síugró, Jochen Danneberg köszönt le a nemzeti csapat éléről, aki a holland junior (14-15 éves) csapatot fogja majd irányítani! A holland Síugró Szövetség a fiatal síugrók jövő évi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) való felkészítésével bízta meg a német szakembert, aki emellett a női csapattal is foglalkozik majd! Az egykori 2-szeres Négysáncverseny győztes és olimpiai ezüstérmes Danneberg helyére az amerikaiak házuk táján néztek szét és a 3 éve, a Síszövetség pénzügyi problémái miatt visszavonulni kénytelen Cliff Jones-t bízták meg a nemzeti csapat irányításával, a sportigazgatói székbe pedig egykori csapattársát, Casey Colby-t ültették! Az Amerikai Síszövetség továbbra is nehéz anyagi helyzetben van, így az új edzői csapat kis költségvetéssel dolgozik majd, ezért ugróikat elsősorban hazai versenyeken szerepeltették a nyáron, csak háromszor ruccantak át Európába azóta (FIS Cup: Falun, COC: Oslo, Lillehammer)!
A francia csapat is megfogyatkozott a holt szezonban, David Lazzaroni döntött úgy, hogy abbahagyja aktív pályafutását! A 25 éves ugró döntését motivációs és fizikai problémákkal indokolta, aki nyolc évnyi Vk szereplése alatt legjobb helyezéseként csak egy 6. helyezést tudott felmutatni, melyet még 2008-ban szerzett a harrachovi sírepülő hétvégén! A nemzeti csapat élén a finnekhez távozó Pekka Niemelä helyét hazai szakemberrel pótolták Julien Eybert Guillon személyében, aki az északi összetettben Vk-győztes Jason Lamy Chappuis egykori edzője volt, azelőtt pedig öt évet szolgált a síugró csapat asszisztenseként is! A junior csapat irányítását az egyetlen francia Vk-verseny győztes Nicolas Dessum vette át! A nyár folyamán Vincent Descombes Sevoie bajnoki címet szerzett Emmanuel Chedal előtt, valamint az első győzelmét is megszerezte nemzetközi szinten, melyet a COC-ban ért el, a GP-n szerzett 13. és 14. helyezése igéretes fejlődést sejtet!
A kanadaiaknál is edzőcsere történt, a hazai rendezésű olimpián” legjobb” eredményük Stefan Read révén a csalódást keltő 46. hely volt, így Tadeusz Bafia lemondása után a szakvezetői posztot a jövőben Gregor Linsig látja el! A legjobb kanadainak számító, s nemrég bajnoki címet szerző Read csak pár hete döntötte el, hogy mégis folytatja síugró pályafutását! A nyáron hosszú kanadai sikertelenség szakadt meg Mackenzie Boyd-Clowes-nak köszönhetően, hiszen 27 évvel (!) ezelőtt nyert kanadai sportoló ebben a sportágban nemzetközi szinten! Utoljára 1983-ban Horst Bulau, egykori összetett Vk ezüstérmes szerzett aranyérmet egy Vk versenyen (Lahti), Boyd-Clowes mindezt a Csorba-tónál rendezett alacsonyabb rangú FIS Cup versenyen érte el!

Idén a bolgár síugrósport jelentős fejlődésnek indult, köszönhető ez annak a német Joachim Winterlichnek, aki 2008 óta tevékenykedik a válogatottnál! A fejlődés tárgya pedig Vladimir Zografski idei szereplése, aki a GP courcheveli állomásán 5. lett, míg a COC-ban két ezüstérmet is szerzett a kazahok új síugrókomplexumában, Almatyban! Ha fejlődése töretlen marad elképzelhetően találkozunk még nevével a Vk során is, mint pontszerző, de egy kósza érem sem elképzelhetetlen részéről! A bolgárok egyébként utoljára 20 éve szereztek pontot a Vk-ban Vladimir Breitschevnek köszönhetően, aki az 1989/90-es szezonban 23 pontot gyűjtött össze!
Az olasz csapat irányítását továbbra is az egykori összetett Vk ezüstérmes Roberto Cecon végzi, akinek munkáját a 38 éves cseh Jakub Jiroutek segíti, a B csapat teendőit pedig Walter Cogoli látja el! Az elmúlt szezon legjobb olasz sportolója az a Sebastian Colloredo volt, aki idén normál- és nagysáncon egyaránt bajnoki címet szerzett, méghozzá hatalmas fölénnyel Andrea Morassi előtt! Az A-keretbe idén került fel az a 21 éves Davide Bresadola, aki szintén az északi összetettről váltott át! Az olaszoknak az idei év meglepetését Diego Dellasega szolgáltatta azzal, hogy a hinterzarteni junior VB-n bronzérmet szerzett!
A 2010/11-es síugró Vk szezon részletes programja:

 siparadicsom.blog.hu/media/file/GP, VK és VB menetrend.doc

A VK-érmet szerző valamennyi síugró eredménysora egy helyen:

siparadicsom.blog.hu/media/file/VK%20%C3%B6sszes%C3%ADtett%20%C3%A9remt%C3%A1bl%C3%A1zat.xls

Végezetül álljon itt néhány csapat kuusamói kerete:

Finnország: Janne Ahonen, Matti Hautamäki, Kalle Keituri, Ville Larinto, Harri Olli, Anssi Koivuranta, Juha-Matti Ruuskanen, Sami Niemi, Olli Muotka, Jarkko Määttä
Ausztria: Gregor Schlierenzauer, Wolfgang Loitzl, Thomas Morgenstern, Martin Koch, Andreas Kofler, David Zauner, Manuel Fettner
Németország: Martin Schmitt, Michael Uhrmann, Michael Neumayer, Severin Freund, Pascal Bodmer, Maximilian Mechler
Japán: Noriaki Kasai, Daiki Ito, Fumihisa Yumoto, Shohei Tochimoto, Taku Takeuchi, Kento Sakuyama
Lengyelország: Adam Malysz, Kamil Stoch, Dawid Kubacki, Krzysztof Mietus, Marcin Bachleda, Stefan Hula, Klemens Muranka
Csehország: Antonin Hajek, Jakub Janda, Roman Koudelka, Jan Matura, Lukas Hlava, Borek Sedlak
Oroszország: Pavel Karelin, Denis Kornilov, Roman-Sergejevich Trofimov, Dimitri Ipatov
Olaszország: Andrea Morassi, Sebastian Colloredo, Diego Dellasega, Roberto Dellasega
Svájc: Simon Ammann, Andreas Küttel, Remi Francais, Marco Grigoli
Norvégia: Björn Einar Romören, Anders Jacobsen, Anders Bardal, Tom Hilde, Andreas Stjernen, Johan Remen Evensen
Franciaország: Emmanuel Chedal, Vincent Descombes Sevoie
Szlovénia: Robert Kranjec, Peter Prevc, Mitja Meznar, Primoz Pikl, Jurij Tepes
Bulgária: Vladimir Zografski
Észtország: Illimar Pärn, Siim-Tannel Sammelselg

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr232462829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása