HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Célkeresztben: Lindsey Vonn (Szezonelőzetes - Alpesi sí)

2010.11.08. 15:01 :: repens

Nem is olyan rég, a söldeni gleccseren kezdetét vette az FIS Alpesi Sí Világkupa 2010/2011-es kiírása. Ezzel együtt ismét kinyitott a Síparadicsom blog, ami versenyek előzeteseivel, beszámolókkal vár mindenkit: aki már évek óta figyelemmel követi a világ legjobb alpesi síelőinek, síugróinak, sífutóinak, biatlonosainak, északi összetetteseinek, vagy épp curlingeseinek versengéseit; vagy aki csak nemrég kóstolt bele e sportágakba. Idén igyekszünk a viadalok kiértékelése mellett kicsit nagyobb teret engedni az érdekességeknek, többet szeretnénk írni a viadalok kulisszatitkairól, a múlt és a jelen nagyágyúinak pályafutásáról, terveink közt szerepel a legérdekesebb, információdúsabb versenyzői blogok magyar nyelven való publikálása is. Sőt, minden bizonnyal a magyar tehetségekről is rendszeresen olvashattok nálunk beszámolókat.
 
További ötleteket, javaslatokat a mai naptól élő email-címünkre várunk:
 
 
Ugyanide jelentkezhetnek azok a lelkes sportbarátok is, akik akár vendégposzt, akár rendszeres cikkgyártás céljából csatlakozni szeretnének! Itt jelezzük, hogy szabadstílusú síelésben (ismertebb nevén freestyle) és hódeszkás versenyekben járatos emberkéket kiemelten keresünk!
 
Hölgy és férfi olvasóinkat kiszolgálandó úgy döntöttünk, hogy a megszokott sportos képek helyett felvezetőnkben inkább a szexista vonalat erőltetjük! :)
 
A férfiakról szóló előzetesünkitt elérhető!
 
 
Barátnők közt (Visszatekintő a 2009/2010-es idényre):
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A női Összetett Világkupa végeredménye (32 verseny után):
1. Lindsey Vonn (USA)                                 1671 pont
2. Maria Riesch (német)                               1516 pont
3. Anja Pärson (svéd)                                  1047 pont
4. Tina Maze (szlovén)                                 943 pont
5. Kathrin Zettel (osztrák)                            938 pont
6. Elisabeth Görgl (osztrák)                          591 pont
7. Fabienne Suter (svájci)                           568 pont
8. Kathrin Hölzl (német)                              527 pont
9. Ingrid Jacquemod (francia)                      518 pont
10. Andrea Fischbacher (osztrák)                486 pont
 
Elég egysíkúra (kis jóindulattal "kétsíkúra") sikeredett a női alpesi sízők előző Világkupa-idénye: Lindsey Vonn óriási fölénnyel kis túlzással már a szezon felénél megnyerte volna az összetettet - ha barátnője, Maria Riesch nem tartja vele úgy-ahogy a lépést. Hiába remekelt azonban a német lány a lassabb számokban, és múlta felül a várakozásokat a meredekebb szakágakban is, ez épp csak annyira volt elég, hogy Vonn ne érezhesse magát teljes biztonságban. Az amerikai lány győzelmét azonban így se tudta igazán veszélyeztetni...
Ami a mezőny többi részét illeti - a fenti pontszámok magukért beszélnek... Inkább szakáganként érdemes elemezni, összetettben többen nem nagyon voltak versenyben.
 
A női műlesikló Világkupa végeredménye (8 verseny után):
1. Maria Riesch (német)              493 pont
2. Kathrin Zettel (osztrák)           490 pont
3. Marlies Schild (osztrák)           420 pont
4. Sandrine Aubert (francia)        406 pont
5. Šárka Zahrobská (cseh)          347 pont
6. Tina Maze (szlovén)               272 pont
 
Kezdjük a szakági elemzést "lentről", azaz a legtechnikásabb szakággal, a műlesiklással. Nagy reményekkel várták az osztrákok ezt a számot, a csak szlalomra specializálódott Marlies Schildtől, vagy esetleg Kathrin Zetteltől várták a szakági cím elnyerését - hiába. A német lányok ugyanis kisajátították maguknak a technikás számokat (igaz, főként az óriást), és az univerzális sikersízővé váló Maria Riesch nagy csatában behúzta ezt a számot - méghozzá hazai pályán, Garmischban. A szlalom-specialisták közül Aubert egész jó, Zahrobská kissé talán várakozása alatti idényt teljesített, a követőbolyt pedig a szlovének büszkesége, a szinté minden számban remeklő Tina Maze vezette.
 
A Női óriás-műlesikló Világkupa végeredménye (7 futamot követően):
 1.      Kathrin Hölzl (német)                       471 pont
2.       Kathrin Zettel (osztrák)                    394 pont
3.       Tina Maze (szlovén)                         372 pont
4.       Viktoria Rebensburg (német)              271 pont
5.       Tanja Poutiainen (finn)                     263 pont
6.       Maria Pietilä-Holmner (svéd)              252 pont
 
Az óriás-műlesiklás is német sikert - és Zettel- kudarcot - hozott. A remeklő német csapatból Rebensburg is a szakági élmezőnyben végzett, Maze itt is remekelt, Poutiainen továbbra is a élmezőnyben maradt, ám az elsőségért folyó versenyből hamar kiszállt.
 
A női szuper-G Világkupa végeredménye (7 versenyt követően):
1. Lindsey Vonn (USA)                   620 pont
2. Elisabeth Görgl (osztrák)             300 pont
3. Nadia Styger (svájci)                 291 pont
4. Fabienne Suter (svájci)              266 pont
5. Andrea Fischbacher (osztrák)      239 pont
 
Nyomasztó Vonn- fölény, néhány hét után nyilvánvalóvá vált, hogy a valódi verseny az ezüstért zajlik... A svájciak számos remek sízővel rendelkeztek, de egyikük sem tudott konstans formát mutatni, így végül a szakági ezüstérem Ausztriába került Görgl révén.
 
A női lesikló Világkupa végeredménye (8 verseny után):
1. Lindsey Vonn (USA)                   725 pont
2. Maria Riesch (német)                 556 pont
3. Anja Pärson (svéd)                    385 pont
4. Ingrid Jacquemod (francia)          271 pont
5. Nadja Kamer (svájci)                  266 pont
6. Emily Brydon (kanadai)               219 pont
 
Lesiklásban nemcsak az arany, de az ezüst is hamar elkelt: Riesch a mezőny felett, Vonn pedig egy dimenzióval Riesch felett állt ebben az idényben. A svédek nagy öregje, Pärson így csak a bronzért küzdhetett a "lécmizériával" megtűzdelt szezonban. A veterán Jacquemod szereplése feltétlenül dicséretet érdemel.
 
A női szuper-kombinációs Világkupa végeredménye (2 versenyt követően):
1. Lindsey Vonn (USA)                                  160 pont
2. Anja Pärson (svéd)                                   150 pont
3. Michaela Kirchgasser (osztrák)                    130 pont
4. Elisabeth Görgl (osztrák)                            110 pont
5. Maria Riesch (német)                                80 pont
6. Anna                Fenninger (oszták) és        60-60 pont
     Fabienne Suter (svájci)
 
A viharos erejű szél miatt elmaradt a Crans-Montanában rendezett forduló, így mindössze két verseny utón hirdettek bajnokot. Egy győzelmével és egy harmadik helyével a legkomolytalanabb szakági kristálygömböt is Vonn söpörte be.
 
Olimpiai visszatekintő:
 

Versenyszám
Arany
Ezüst
Bronz
Lesiklás
Lindsey Vonn
Julia Mancuso
Elisabeth Görgl
Szuper-G
Andrea Fischbacher
Tina Maze
Lindsey Vonn
Óriás-műlesiklás
Viktoria Rebensburg
Tina Maze
Elisabeth Görgl
Szlalom
Maria Riesch
Marlies Schild
Šarka Záhrobská
Szuper-kombináció
Maria Riesch
Julia Mancuso
Anja Pärson

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Előzetesen a legtöbb szakértő egyetértett abban, hogy a XXI. Téli Olimpiai Játékok napjaink elsőszámú női síelőjének sikereitől lesznek hangosak. A „Vonncouver” végül elmaradt, Lindsey csak legkedveltebb számában tudott diadalmaskodni. Az olimpia kétség kívül a németekről szólt. Riesch a kötelező feladatot higgadt magabiztossággal behúzta, a szlalom mellett kellemes meglepetésre kombinációban sem talált legyőzőre, miután barátnője nem ért célba a nehéz tűzésű szlalompályán. Óriás- műlesiklásban is germán leányzó vitte el a prímet, igaz, nem az, akire számítottunk. A világbajnok Hölzl nem bírta el a nyomást, jött viszont a mindössze 21 esztendős Rebensburg, s – akkor még VK- siker nélkül – besöpörte az aranyat.
Az ötödik aranyérem osztrák kézbe került, Fischbacher élete versenyével kozmetikázta sógorék gyalázatos szereplését. Egész pontosan a női részleg nem szerepelt le annyira, köszönhetően elsősorban az olimpia idejére csúcsformába kerülő Görglnek, aki két bronzérmet is hozott a konyhára; valamint Marlies Schild régi önmagát idéző versenyzésének.
Az olimpia üde színfoltja volt Tina Maze, a szlovének klasszisa két ezüsttel gazdagodott, óriás- műlesiklásban mindössze négy századdal maradt el az aranyról. Így is ő immáron minden idők legeredményesebb szlovén téli olimpikonja, korábban ugyanis a kicsiny alpesi ország nem szerzett ezüstérmet.
Julia Mancuso igazi olimpiai specialistaként ismét összeszedte magát, az aranyérem ezúttal ugyan elmaradt, viszont két ezüsttel így is gyarapíthatta éremkollekcióját. Egy-egy bronzéremmel még Pärson és Záhrobská iratkozott fel az éremlistára. Magyarán érem nélkül maradtak olyan tradicionális sínemzetek, mint a francia, az olasz és a svájci.
A magyarok közül Döme Zsófia nevéhez fűződik a legelékelőbb helyezés, szlalomban a 44. helyen zárt, közvetlenül Berecz Annát megelőzve. Miklós Editnek sajnos ez az olimpia sem szolgált sikerélménnyel, rögtön első számában, a lesiklásban hatalmasat bukott, így nem folytathatta szereplését.
 
 
Lindsey Vonn rekorddöntögetésre készül (Esélylatolgató):
 
 
A nagyok közül többen sérülésből térnek vissza, mások sportszergyártót váltottak, az olimpiai sztárok pedig a trón ismételt meghódításának tervével vágnak neki a FIS Audi Alpesi Sí Világkupa 2010-2011-es szezonjának.
 
Az osztrák nőknél a legnagyobb hiányzó a gyors számok specialistája, Maria Holaus, aki az előző idény felkészülése során olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy végül a visszavonulás mellett döntött.  A technikai számok sztárjai, Kathrin Zettel és Marlies Schild nagy reményekkel várják az új idényt; de nem szabad megfeledkezni ezekben a szakágakban Nicole Hospról sem, aki a tavalyi kihagyást követően újra egészségesen és sikerre éhesen tér vissza. A veterán Elisabeth Görgl is folytatja a versenyzést, reménykedve abban, hogy Super G-ben az olimpiai játékokon szerzett bronzérme nem a véletlen műve volt, hanem még mindig képes a dobogóra felállni (igaz, a Vk-ban ezt nem nagyon támasztotta alá). Különösen akkor reménykedhet Görgl, ha nehéz körülmények között kell versenyezni. Az osztrák hölgyeknek nem sok esélyük van lesiklásban, habár Andrea Fischbacher bizonyára van annyira sikeréhes, hogy megtörje a sikertelenségüket ebben az évben. Természetesen a névsorolvasás közel sem teljes, nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy megtippeljük: idén is osztrák sízőből lesz legtöbb a Vk- sorozatban. Hogy a mennyiség egyben minőséget is jelent-e, a jövő dönti el.
 
 
A német női csapat továbbra is igen erősnek tűnik. A kétszeres olimpiai bajnok, Maria Riesch bizonyította, hogy szinte nincs is nála tökéletesebb és univerzálisabb síző a Világkupa mezőnyében - csak hát Vonn a gyors számokban annyival kimagaslott... Nem fecsérelt sok szót a céljaira, de annyit elárult, szeretne több érmet is hazavinni Garmisch- Partenkirchenbe.
Habár Riesch a műlesikló csapat vezéregyénisége, testvére, Susanne is ott lohol a sarkában, na és persze Fanny Chmelar (lécet váltott, idén már Völkl-lel versenyez), Christina Geiger és Katharina Dürr sincs messze tőle - de a másik Dürr, Lena is okozhat meglepetést. Kathrin Hölzl az óriás tündöklő csillaga lehet idén is, ám lehet, hogy ez a csillag leáldozóban van, hiszen Viktoria Rebensburg komoly fenyegetést jelent számára. A két lassú számban tehát nagyon komoly esélyesek a németek - meredekebbre váltva azonban a germán esélyek is meredeken esnek, lesiklásban és Super-G-ben nem az igazi Riesch hátországa - talán Gina Stechertet lehet megemlíteni.
 
Az amerikaiak egyre fejlődnek, de nagy meglepetés lenne, ha nem csak egyetlen versenyzőjükről szólna a mostani idény is: Lindsey Vonnról. Vonn megállíthatatlan volt tavaly a gyors számokban, idén a technikai számokra is nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni, célja, hogy 15-ször győzzön az idényben (egy GS-futam után bizony nem úgy tűnik, hogy ez könnyű menet lesz...). A nyár folyamán a kapruni gleccseren edzett, továbbá egy szemműtéten is átesett (elmondása szerint azért is esett ki annyiszor a technikás számokban, mert nem látta jól a kapukat), tavalyi sérülése pedig már feledésbe merült.
A Team USA többi tagja Vonn árnyékában készül, talán Julia Mancuso reménykedhet leginkább, hogy újra sikeresebb útra léphet. A csapatban ott lesz Resi Stiegler és a veterán anyuka, Sarah Schleper is, reményeik szerint tehetséges fiatalokkal kiegészülve idén erősebbek lehetnek a technikai számokban is.
 
A svájciaknál néha az az ember érzése, hogy talán túlságosan is sok esélyessel rendelkeznek (igaz, leginkább a férfiak versenyeiben). Idén is sokan reménykednek abban, hogy folytatják menetelésüket, néhányuk csillaga viszont leáldozhat. Nagy várakozás előzi meg a nagy visszatérőt: a fiatal Lara Gut súlyos sérüléséből felépülve ismét teljes szezont teljesíthet a Világkupában. Ha teljesen felépül csipősérüléséből, GS-ben jobb lehet, mint valaha - Karl Frehsner személyében új edzővel dolgozik ennek érdekében. Sajnos, az idénynyitóból kiindulva a régi forma még messze van...
Szlalomban a svájci lányok nem jelentenek túl nagy veszélyt, egy-két dobogós hely már-már az álom kategória, a stabil pontszerzésre sem lehet mérget venni. A GS-ben is Gut a fő remény, talán Fabienne Suter villanthat néha. A svájciak igazi terepe azonban a két gyors szám: Suter már megmutatta képességeit, de Nadia Styger, Nadja Kamer és Dominique Gisin is alkalmas lehet a győzelemre Super G-ben és lesiklásban egyaránt.
 
 
A franciák az utóbbi időben szlalomban is felírták magukat a térképre, köszönhetően Sandrine Aubertnek. Aubert nem töltötte tétlenül a holtidényt: megállapodást kötött az Atomic-kal, valamint saját klubot alapított, és saját csapatával edz a francia szövetségen belül, akárcsak a torinói olimpia előtt Bode Miller. A gyors számokban a veterán Ingrid Jacquemod vezeti a csapatot, de akkor sem szabad meglepődni, ha néhány alkalommal Marie Marchand-Arvier és Marion Rolland is megvillantja majd tudását. De persze az eddig kevéssé ismert francia sízők is bármikor okozhatnak meglepetést...
 
Az olasz női csapatból az utóbbi időkben senki sem dominált, sokan vannak, néha képesek egy-két villanásra - épp ezért szinte lehetetlen megjósolni, kire is érdemes figyelni közülük. Többek között Denise Karbon, Federica Brignone, Nadia Fanchini (esetleg testvére, Elena), Daniela Merighetti, Lucia Recchia és Johanna Schnarf is esélyes lehet a dobogóra, vagy annak a közelébe kerülésre - ha Schnarf képes átmenteni tavasz formáját, talán ő lehet a taljánok meglepetésembere.
Na és persze ott van a lassú számokban a feledhetetlen Mölgg- testvérek hölgytagja - ha egyszer megszűnik az a családi átok, hogy nem képesek két jó futamot összerakni egyszerre, Manuela Mölgg bármire képes lehet. Talán GS-ben lehet legnagyobb esélyük, Karbon és Brignone mellett Giulia Gianesini és Camilla Alfieri is erre a számra specializálódott.
 
A svéd csapatban várhatóan idén is a nők uralkodnak. Anja Pärson a nyár folyamán feltöltődött, és újult erővel vág neki sokadik szezonjának, remélve, hogy felteszi a koronát pályafutására. Elmondása szerint utolsó idényének vág neki (a 2011-es németországi VB-ig folytatná) - persze nem először pendítik meg esetleges visszavonulását. Tavaly a bizonytalanság jeleit mutatta, ám sokan a mai napig rettegnek tőle, hiszen korábban nem volt nála gyorsabb a lejtőkön – kérdés, fel tud-e nőni Vonnékhoz.
Csapattársa, Maria Pietilä-Holmner a lassú számokban az esélyesek között szerepelhet, esetleg kitörhet idén. Jessica Lindell-Vikarby pocsékul sikerült tavalyi idény után szeretne visszatérni az élmezőny közelébe, és Frida Hansdotter is jobb idényben reménykedik. Na és persze náluk is jönnek a fiatalok, Sara Hector akár meglepetést is okozhat.
 
A szlovén csapat idén is minden bizonnyal egy emberről fog szólni: Tina Mazéről. Talán ez a szezon meghozhatja a rutinos, szinte minden számban kiváló Mazénak a sikert. Az utánpótlás viszont nem nagyon látszik, bár Maruša Ferk jó úton halad: lesiklásban éppúgy jó lehet, mint szlalomban - ebből pedig következik, hogy a kombinációs versenyek nagy esélyt jelenthetnek számára.
 
 
A kanadaiaknak az utóbbi időkben kijutott a rosszból: tavaly a hazai rendezésű olimpián sérülések fosztották meg őket a jó szerepléstől; idén nyáron a férfi csapat összes felszerelése semmisült meg egy londoni raktártűzben, mialatt a csapat az új-zélandi nyári felkészülésen vett rész; de ha mindez nem lenne elég, visszavonulásokra is sor került. Kelly Vanderbeek még nem épült fel térdsérüléséből, de legalább Emily Brydon úgy tűnik, meggondolta magát, és mégsem vonul vissza.
Ráadásul a csapat gyarapodott is, mégpedig a leggyorsabb brit síelővel, Chemmy Alcottal (nézeteltérései támadtak a brit szövetséggel, és úgy döntött, külön készül a többi brittől). A női gyorsasági csapat edzői stábja is új nevekkel bővült a hosszútávú sikerek elérése érdekében: a korábbi USA edzővel, Frank Kelble-vel és új asszisztensével, Jim Tracyvel, aki korábban az amerikai női csapat vezetőedzője volt. Ami a technikai számokat illeti: búcsút intettek a visszavonuló Brigitte Actonnak, helyét talán Marie-Michele Gagnon veheti át. Larisa Yurkiw és Anna Goodman azért fog harcolni, hogy a tavaszi szezonban elszenvedett sérülésükből visszatérjenek.
 
A finnek egészségesen, és nagy reményekkel várják a szezont. Fő reménységük, Tanja Poutiainen - csakúgy, mint csapattársa, Sanni Leinonen - Völkl helyett Fischer lécekre váltott erre a szezonra. A finn remények szerint Sanni sokat fejlődhet, és a csapat húzóembere lehet az elkövetkezendő években. Rajtuk kívül viszont nem nagyon látni pontszerzésre esélyes hölgyet északi rokonainknál...
 
A cseh csapat névsora talán még ennél is rövidebb. Persze, bizonyára lesznek jó páran - a mezőny hátsó régiójában - a Vk- idény során, de az esélyesek közt egyetlen név szerepel, a szlalomspecialista, Šárka Zahrobská, aki idén erősebb szezonban reménykedik, és több érmet szeretne begyűjteni, mint tavaly. Nika Fleiss visszavonulásával a horvát női csapat is eléggé karcsú lesz idén. Egyedüli fáklyahordozóként a szilárd, de tavasszal nem túl meggyőző szlalomspecialista, Ana Jelušić száll harcba. Bizony, Janica utódai elég mélyre süllyedtek néhány év alatt, és nehezen hihető, hogy ez idén megváltozna.
 
A kétszemélyes liechtensteini csapat - Marina Nigg és Tina Weirather - a tavalyi szezonban sokszor okozott kisebb meglepetéseket - Marina szlalomban, Tina pedig az összes többi számban lehet esélyes (minimum) pontszerzésre. A norvég csapatban idén is minden bizonnyal a férfiak lesznek abszolút túlsúlyban, a Løseth-testvértrió (Lene, Mona, Nina) és Lotte Smiseth Sejersted alighanem idén is csak a pontszerzésért küzdhet.
 
A fentebb említetteken kívül érdemes megemlíteni a szlovák Veronika Zuzulovát, aki félresikerült előző idénye után próbálhat visszatérni a tágabb élvonalba, vagy a tavaly már egy-kétszer kisebb meglepetést okozó szerb Jelena Lolovićot.
 
Ha a román szövetség nem akadékoskodik tovább, az a megtiszteltetés érheti az alpesi sísport szerelmeseit, hogy végre újra magyar versenyzőnek szurkolhatunk a Világkupában. Sőt, Miklós Edit révén könnyen pontszerző helyeknek is örülhetünk. Edit december folyamán néhány FIS Race- futamon szerepel, a világ legjobbjai ellen várhatóan január elején, Haus im Ennstalon csatolhat léceket. Vele készült exkluzív interjúnkat itt olvashatjátok.
 
Ők a nagy nevek és főbb szereplők, de soha nem lehet tudni, hogy éppen ki emelkedik ki, és csapja arcul remek teljesítményével a szakértőket. Bármi lehet, hiszen sok a visszatérő, sok a változás minden téren, ami alaposan felkavarhatja az állóvizet.

komment

Címkék: előzetes alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr102433663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iustizmord 2010.11.08. 22:34:36

mondjuk csak azt nem értem minden csaj cobja-vádlija szép, formás, de nem tűnik brutálizmosnak.

nem vagyok nagy síző, de nazt gondolnám h mondegyik izma olyan mint a herminátoré nőben.

herminatrix.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.11.09. 20:08:41

Aki esetleg nem ismerné fel a szemrevaló hölgyeket, sorrendben:
Lindsey Vonn
Maria Riesch
Julia Mancuso
Manuela Mölgg
Lara Gut
Sandrine Aubert
Chemmy Alcott
Sanni Leinonen

f.fredericks 2010.11.09. 20:24:18

Köszi;)

Amúgy valamiért úgy érzem idén Riesch elkapja Kildow kisasszonyt.
süti beállítások módosítása