HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Északi összetett: francia uralom egy németek és skandinávok dominálta sportágban

2009.12.23. 09:00 :: repens

Új sportág jelenik meg blogunkban, az északi összetett. Akár az egyik legjobb télisport lehetne, hisz egyesíti magában a síugrás és a sífutás minden szépségét – épp csak a sílövészet hiányzik belőle. Legalábbis jelenleg még hiányzik, de aligha lepne meg sokakat, ha egyszer ezt is belevennék, lévén a versenyszám szabályai olyan gyakorisággal változnak, mint a magyar focicsapatok edzőinek személye...

 

 

 

 

 

 A múltbéli szabályok ismertetésétől eltekintve, nézzük, jelenleg milyen rendszerben zajlanak az északi összetett egyéni Világkupa küzdelmei! Ún. Gundersen-típusú versenyek zajlanak, síugrással indul a program, ahol egy már-már követhetetlen séma szerint megszületik egy pontszám. Ennek persze egyik fontos eleme még mindig az ugrás távolsága, de ezt a stíluspontokon kívül befolyásolják még a szélkompenzációs és beülőkompenzációs pontok – szurkoló legyen a talpán, aki már rögtön a síugró pályára érkezésekor jól meg tudja becsülni a megszerezhető pontszámot. Annyit talán érdemes megjegyezni, hogy egy méternyi távolság 2 pontot ér, a sífutásban pedig 15 pont egy percnyi különbséget jelent. A Gundersen (egy legendás norvég sífutóról ill. sportvezetőről kapta a nevét) lényege, hogy a sífutáskor a síugrást nyerő versenyző indul elsőként, a többiek pedig a pontkülönbségből átszámított időhátránnyal indulnak – magyarul: a pályán zajló események a tényleges sorrendet mutatják, aki elsőként ér a célba, az ténylegesen nyer is. 

Sokkal nézőbarátabb, és talán versenyzőbarátabb is ez a módszer, mint egyes korábbiak, hisz nem az órával, hanem test-test ellen egymással küzdhetnek a helyezésekért. Jelentős változást okoz ez a rendszer, ugyanis "leértékelődnek" a síugrás különbségei, és általában a sífutás utolsó méterein dől csak el a verseny, azaz a sprintmenők esélyei megnőttek. A Világkupa pontozása megyezik az alpesi síével, azaz az első 30 helyezett kap pontot, az első helyért 100, majd 80, 60, 50, 45 stb. pont jár.

Az egyéni verseny mellett két csapatversenyt is terveznek az idény során a Világkupában. Itt 4 fős csapatok versenyeznek, a síugrás után 60 pont (4x15) jelent egy perc különbséget, sífutásban pedig 5 km-enként váltják egymást a sízők.

Az előző Világkupa-idényben finn győzelem született Anssi Koivuranta révén, dobogón végzett még a norvég Magnus Moan és az amerikai Bil Demong. Minő hímsovinizmus: ebben a sportágban a hölgyek számára nem írnak ki Világkupát.

 

A 2009/2010-es idény november 28-29-én Finnországban, Kuusamoban kezdődött meg. Rögtön az első futam meg is adta az alaphangot, az eddig domináló francia Jason Lamy Chappuis nyert, a közel kétéves kihagyás után visszatérő finn klasszis, Hannu Manninen előtt. Manninen egy nappal később még jobban ment, ő nyerte a második futamot, Lamy ötödik lett, a második helyet pedig a német Tino Edelmann szerezte meg.

December 5-6-án Norvégiában, Lillehammerben futották a harmadik és negyedik futamot. Ez a helyszín is Lamy-győzelemmel mutatkozott be, és most is egy hazai síző lett a második – ezúttal a norvégokat Petter Tande örvendeztette meg. A német Eric Frenzel már-már megszerezte magának az örök harmadik címét, hisz háromból harmadszor végzett ezen a helyen, Edelmann negyedik lett. Másnap aztán eljött Edelmann ideje, megszerezte idénybeli első győzelmét, a finn Anssi Koivuranta és Lamy előtt – Frenzel csak ötödik lett.

A következő héten Csehországban, Harrachovban randevúzott volna a mezőny, ám hó hiányában a verseny elmaradt.

Az elmaradt futamot Ausztriában, Ramsauban pótolták, így ezen a héten három futamot bonyolítottak le, már pénteken elkezdődött a program. Jason Lamy „természetesen” itt is győzelemmel mutatkozott be, mögötte új nevek sorakoztak a dobogón (legalábbis ebben az idényben újak): a második hely ismét egy hazainak, jelen esetben osztráknak jutott, Felix Gottwald személyében, a harmadik a norvégok klasszisa, Magnus Moen lett. Edelmann negyedik helyével gyarapította tovább pontjai számát.

Szombaton a hivatalos program szerint az első ramsaui verseny zajlott (hisz a pénteki a harrachovit helyettesítette) – ezt pedig Lamy úgy értelmezte, hogy nyernie kell. Az előző naphoz hasonlóan az utolsó métereken hajrázta le az addig vezető Gottwaldot – csakhogy ezúttal az osztrák annyira lemerevedett az utolsó métereken, hogy többen is megelőzték, csak ötödik lett. Edelmann jött be másodiknak, az olasz Alessandro Pittin pedig harmadik helyével élete legjobbját érte el.

Vasárnap aztán történelmi pillanat következett be: Jason Lamyt lehajrázták, méghozzá heten is! A versenyt a német Björn Kircheisen nyerte Moan és Gottwald előtt.

Összetettben hét futam után természetesen így is Lamy vezet több mint 100 ponttal Edelmann előtt - a többiek csak távolról szemlélik őket.

Északi összetettben nagy hangsúlyt kap a Nemzetek Kupája is - nos, egy Lamy nem csinál nyarat, azaz itt a németek, norvégek, osztrákok és finnek is megelőzik a kis túlzással egyszemélyes francia csapatot.

 

Az északi összetett Világkupa állása (7 verseny után):

1. Jason Lamy Chappuis (francia)

537 pont

2. Tino Edelmann (német)

424 pont

3. Petter L. Tande (norvég)

271 pont

4. Eric Frenzel (német)

266 pont

5. Anssi Koivuranta (finn)

252 pont

 

A Nemzetek Kupája állása (7 verseny után):

1. Németország

1068 pont

2. Norvégia

800 pont

3. Ausztria

747 pont

4. Finnország

644 pont

5. Franciaország

642 pont


 

 

Folytatás újévkor Oberhofban.

komment

Címkék: beszámoló északi összetett

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr941609771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása