HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hoppáré!

2009.11.26. 17:35 :: _Hansenboy_

Ez a szép nap is elérkezett, mikor is kezdetét veszi a síugró világkupa 2009/2010-es szezonja, sokunk örömére :)

Ma este a tervek szerint 18 órai kezdettel a messzi-messzi északon, jelesül Kuusamo-ban ugyanis elkezdődik a vasárnapi egyéni verseny kvalija, természetesen a teljes élmezőnnyel. Már ekkor is érdemes lesz a képernyők elé szegeződni, ugyanis 2 Janne keresztnevű versenyzővel startol a selejtező. Az első sérüléséből tér vissza, a második pedig "csak" simán. Gondolom, innentől kezdve nem árultam zsákbamacskát, tehát a finnek két kiválóságáról, Happonenről és Ahonenről van szó, szóval úgy érzem ennél jobb szezonkezdetet nem is kívánhatnánk, és akkor az 5-össel induló Spaeth-ről még majdnem el is felejtkeztem...

A kvaliban 68 tényeges versenyző lesz, mellettük persze a 10 prekvalis is remélhetőleg minél nagyobb arányban teszi tiszteletét és mutatja meg magát nekünk, TV-nézőknek is.

Az esélyekről: Mint az a korábbi szezonban már bebizonyosodott, a síugrásban előre jósolni meglehetősen nehéz, hiszen ahogy egy jó ugrás, úgy a tökéletes forma is csak nüanszokon múlik, és ennek megfelelően a közvetlen élmezőnyben is nagyon sok változás lehet az elmúlt évekhez képest. Mindezek ellenére azért ennél a résznél nem hagyhatjuk figyelmen kívűl őket:

1) A sógorok: Schlieri olyan magabiztossággal versenyzett a nyári GP-ben mint ahogy tavalyi szezon végén abbahagyta. A GP során csak 3 versenyen vett részt (kilencből!), mégis két első és egy második hellyel összetettben az ötödik helyen zárt, ami mindenképpen arra utal, hogy a formával nincsenek nagy gondok. A szezon folyamán az is kiderül továbbá, hogy Morgi tavalyi gyengébb éve egy átmeneti visszaesésnek tudható be vajon, ugyanis a villachi tehetségét nem lehet elvitatni, nem véletlen az a tavalyelőtti világkupa-győzelem sem ugyebár. Mindemellett nem szabad elfelejtkezni a regnáló négysáncgyőztesről, azaz Loitzl-ról és a bármikor könnyen meglepetésre képes Koch-ról, illetve Kofler is egy nagy talány, de ő is fiatal még, szóval a reményre megvan az ok, hogy összekapja magát. Na de menjünk egy picit nyugatabbra! :)

2) Svájc: Vagyis Amman és Küttel (hozzáteszem sajnos, bár az ő sikerük nyomán lassan talán beér melléjük majd egy fiatal titán...). Amman döbbenetesen kezdte a nyarat, Hinterzartenben, Pragelaton és Courchevelben egyaránt ő nyert, utána azonban mintha egy kicsit visszaesett volna, mindenesetre tény, hogy 2002 abszolút értelemben vett olimpiai bajnoka ki van éhezve az újabb sikerekre. Kuettel esete már problémásabb egy kicsit, a tavalyi szezon végére mintha gödörbe került volna, de remélhetőleg őt is a legjobbak közt fogjuk látni.

3) A fritzek háza táján a tavalyi év elég kettősnek volt mondható. Egyfelől Schmitt remek teljesítménye, másfelől pedig a többiek gyengébb szereplése, illetve sérülése. Meglátjuk Schusteréknek mit sikerül alakítani.

4) Még egy kicsit a környéken maradva: Malysz remekül teljesített a nyáron, dobogós helyezéseket is szerezve, Kranjecnek az összetettben elért második helye is jó téli szereplést sejtet. Az oroszok szinte észrevétlenül, évről-évre egyre jobban csúsznak fel a szezonvégi eredménysorokon, most éppen a nagy öreg Vassiliev mellett úgy tűnik hogy Kornilov van remek formában. Végezetül pedig a csehek vannak olyan ingadozók, hogy bármikor kijöhet nekik a lépés :)

5) Skandinávia: Ugye a finnek megerősödve Ahonennel még nagy eredményekre tarthatnak számot, persze sok fog múlni a rendkívűl rapszódikus Ollin és a fiatalokon is... De Mattit se lenne még ildomos leírni, úgy érzem... No meg ott vannak a norvégok Jacobsennel, a nyáron versenyt nyerő Romoerennel, továbbá a Bardal-Hilde-Evensen trió, akik bármikor képesek lehetnek futamokat nyerni.

És akkor még folytathatnám a sort az egyéb nemzetekkel, amelyek közül (kis túlzással) bárhonnan kikerülhet egy "sötét ló".

Összegezve tehát, én személy szerint úgy érzem, hogy egy felettébb izgalmas és szórakoztató világkupa-idény elé nézünk, melynek fénypontja ugyebár történetesen február 12. és 22. közé fog esni, de azért ott lesz még egy sírepülő VB is, ráadásul a sírepülés szentélyében (igen, Planicán) és akkor még a négysáncversenyről nem is szóltam...

komment

Címkék: előzetes síugrás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr461554392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása