HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Állítsátok meg „Lindzit”!

2009.10.24. 10:06 :: Dave985

 

Söldenben elrajtol az alpesi sí Világkupa 2009/ 2010-es idénye a hölgyeknél is
 
 
 
 
A szombati két óriás-műlesikló futam hét szűk hónapot követően újra a tévékészülékek (avagy monitorok) elé csábítja a kellően kiéhezett szurkolókat. A körülményekre nem lehet panasz, így az osztrák városka hagyományaihoz hűen, rangos, színvonalas versenynek adhat otthont.
 
Terveink szerint a jövőben minden versenyhétvégét megelőzően jelentkezünk egy-egy rövid előzetessel (történeti visszatekintés, erőviszonyok, időjárási előrejelzés), most azonban ettől tartózkodunk, ahogy imént recens a férfiak, én a hölgyek Világkupáját vezetném fel kisebb beharangozómban.
 
Kezdésnek íme egy kis emlékeztető tavalyról!
 
 
 
A női Összetett Világkupa végeredménye 2008/09-ben:
 
 

1.
 
1788 pont
2.
 
1424 pont
3.
 
1059 pont
4.
 
1046 pont
5.
 
914 pont
6.
 
852 pont
7.
 
797 pont
8.
 
755 pont
9.
 
714 pont
10.
 
697 pont

 
A női lesikló Világkupa dobogósai: 1. Lindsey Vonn: 502 pont, 2. Andrea Fischbacher: 326 pont, 3. Maria Riesch: 292 pont.
 
A női Szuperóriás-műlesikló Világkupa dobogósai: 1. Lindsey Vonn: 461 pont, 2. Nadia Fanchini: 416 pont, 3. Fabienne Suter (svájci): 408 pont.
 
A női óriás-műlesikló Világkupa dobogósai: 1. Tania Poutiainen: 508 pont, 2. Kathrin Zettel: 501 pont, 3. Tina Maze: 368 pont.
 
A női műlesikló Világkupa dobogósai: 1. Maria Riesch: 670 pont, 2. Šárka Záhrobská: 459 pont, 3. Lindsey Vonn: 440 pont.
 
A női kombinációs Világkupa dobogósai: 1. Anja Pärson: 205 pont, 2. Lindsey Vonn: 180 pont, 3. Kathrin Zettel: 162 pont.
 
 
 
Tavalyi szezonból kiindulva, amikor az óriás-műlesiklást leszámítva valamennyi szakágban dobogón ünnepelhetett a Vk- finálén, sportszerető (semleges) szurkoló legnagyobb kérdése így a nyitány előtt: Vajon folytatódik Lindsey Vonn már-már nyomasztó dominanciája, avagy végre emberére talál, akár kortársai, akár a fiatalabb generáció egy-egy emblematikus alakjának személyében?
Statisztikákba belemélyedve megtudjuk, eleddig csupán két osztráknak adatott meg, hogy zsinórban háromszor elhódítsa az összetett elsőséget. A 90’-es évek elején Petra Kronberger (aki egyébként anno a tökéletes, valamennyi szakágban erős versenyző mintáját adta) nyert hármat, Annemarie Moser-Pröll 1971 és 1975 közt aratott öt győzelmét azonban vélhetően senki nem fogja tudni megdönteni. Még számszerűen sem…
 
Lindsey tavalyi éve majdhogynem mentes volt komoly hullámhegyektől, völgyektől, így az amerikai lány asszony idény eleji nyilatkozatából, amiben az olimpiai aranyérmet helyezte minden elé, sem érdemes leszűrni, hogy a Világkupa dandárjára nem lesz csúcsformában. Szüksége is lesz arra, az ellenfelek száma ugyanis csak tovább nőtt tavalyhoz képest.
 
 
A meglehetősen foghíjas osztrák csapat az olimpiai évadra ismét teljességében kész a bevetésre. Súlyos balesete miatt a tavalyi komplett idényt kihagyó Marlies Schild, valamint a tavaly szintén rendszerint harcképtelen Nicole Hosp 2007-es formájában készül a nagy visszatérésre. Tény, pokolian nehéz dolguk lesz, tekintve Vonn az idő múlásával kitanulta a szlalomot, bárhol esélyes ebben a műfajban is a győzelemre, a gyors számokban pedig egyeduralkodónak tűnik. Sógoroknál persze bő a kínálat, könnyen elképzelhető, hogy a fiatalabb korosztály immáron világbajnok képviselője, Kathrin Zettel ér már idén révbe, ehhez azonban fejben kell elsősorban összeszednie magát, tavaly ugyanis ilyen szinten megengedhetetlen hibák rengetegét követte el mind Vk-futamokon, mint a vb-n. Az is igaz, hogy mint tavaly jószerivel tőle várt mindenki örömre okod adó szereplést Ausztriában, idén azért kevesebb teher rakódik majd vállára. Tavaly élversenyzővé avanzsált Elisabeth Görgl is, két sikere után a mai szezonnyitó egyik esélyese. Az elmúlt szezon végét kihagyni kényszerülő Michaela Kirchgasser elsősorban a technikás, míg Andrea Fischbacher a gyorsabb számokban alkothat idén maradandót. De érdemes lesz figyelni a 20 esztendős Anna Fenningerre is, impozáns eredménylistát tudhat maga mögött junior-vb-kről és Európa-kupa futamokról.
 
 
A tavalyi évben egész sor svájci tehetség robbant be a köztudatba, a 80’-as évek Hess- Walliser- Figini- Schneider fémjelezte aranygenerációját talán most követi a második? Noha tavaly sem kristálygolyót, sem vb-címet nem hozták a helvét lányok, ez idén változhat. Rajongótársaim nagy bánatára tudatom, Lara Gutról egy ideig biztosan nem derül ki, képes-e újabb minőségi előrelépésre, egyik szeptemberi edzésén kificamította csípőjét. Először még optimista felhangon 1 hónapos kihagyásról szóltak a hírek, mára január közepe- vége tűnik valószínű visszatérési dátumnak, bár egyes szakértők szerint egész idényének befellegzett. Kiesésével az összetettben Fabienne Suter kerülhet legközelebb a tűzhöz, bár ő is inkább specialistának tekinthető. Csakúgy, mint Dettling, Gisin és Aufdenblatten.
 
Az Alpoktól délre fordulva már nem ennyire optimista a hangulat. Nadia Fanchini személyében ugyan találták egy igazi gyors- specialistát, aki ápolja Isolde Kostner nyomán a hagyományokat, no meg összetettben is szép helyen zárt, szlalomban terített betli volt a tavalyi esztendő. Denise Karbonnak csupán fellángolásai voltak (na, majd talán Söldenben, ahol 2007-ben nyerni is tudott!), Manuela Mölgg pedig túl sokat rontott. Talán Nicole Gius és Daniela Merighetti is felnőhet a feladathoz, a 2008/2009-es évad azért az olaszok számára örömmel ért véget, ők nyerték a koedukált csapatversenyt…
 
Az alpesi vonulatok északi lejtőjén viszont klasszis született. Maria Riesch volt az egyetlen, aki nagyszerű szlalomozásával (4 győzelem zsinórban) a leginkább meg tudta szorongatni legjobb barátnőjét. Ha egy kicsit feljebb akar lépni, akkor a gyors számokban mindenképpen fejlődnie kell. Míg szezon első felében egyemberesnek tűnt a német csapat, az utolsó hetekben több kiugró teljesítmény is akadt. A sor elejére természetesen az óriás- műlesiklás világbajnoka, Kathrin Hölzl kívánkozik, nála fogós kérdés, mennyire kifutott eredmény volt az arany Val d’ Isères-ben? Gina Stechert Tarvisioban nyerte a lesiklást, Fanny Chmelar pedig szlalomban szerepelt néha kitűnően. De a sor akár folytatható is…
 
A franciáknál vegyes a kép. Hazai vb-jükön csúcsosodott ki Marchand- Arvier és Marion Rolland szezonja, Tessa Worley kirobbanó formában nyitott, majd újév táján csúnyán visszaesett. Éppen ellentétes utat járt be Sandrine Aubert, az utolsó két szlalomversenyen ő végzett a tabella élén.
 
 
 
Svédek háza táján szokás szerint Anja Pärsontól várják a megváltást. A hétszeres világbajnok pocsék idényen van túl, ami esetében annyit tesz, hogy az összetett Világkupában csupán a harmadik helyezés jutott neki, de azért kombinációban nem talált legyőzőre. Lesiklásban és SzuperG-ben azonban több, tőle merőben szokatlan hibát elkövetett. Torinóban szlalomban olimpiát nyert, vélhetően a 29-es közelítő klasszis is Vancouverre hegyezi ki ezt az évet. Maria Pietilä-Holmner személyében adott még egy rendszeres pontszerző Skanináviából, tavalyi összetett 13. helyezése után többre vágyik. De érdemes lesz odafigyelni Lindell- Vikarbyra és Frida Hansdotterre is, elsősorban a technikai számokban, no meg Therese Borssén, aki nyilván gyorsan feledné tavalyi félresikerült előadását.
 
Szlovénia vízhordója Tina Maze, hasonló a helyzet Poutiainennél, akárcsak Zahrobskánál. Mindketten talán legjobb idényük után vágnak bele minden bizonnyal utolsó olimpiai felkészülésükbe, kezdésnek rögtön sziporkázhatnak a mai nap.
 
A tengerentúlon Lindsey Vonn van érthető módon a fényképek kereszttüzében, de ne feledkezzünk meg Torino olimpiai bajnokáról. Julie Mancuso talán idén összekapja magát, s tehetségéhez mérten fog szerepelni. Kanadai oldalon a férfiakra koncentrálnak, ám a hazai rendezésű ötkarikás játékokra nyilván ők is igyekeznek domborítani, Hölzl sikere azért bizonyította, egy jól elkapott versennyel akár olimpiát is lehet nyerni…
 
Szakágakról csak néhány szó. SzuperG-ben, de különösen lesiklásban Lindsey Vonn olyan hatalmas fölényben volt tavaly, hogy riválisainak idén alaposan fel kell kötniük a szoknyát. Még akkor is favorit, ha formájának zenitjét későbbre tartogatja. Pärson, Suter és Fanchini mindenképpen megszorongathatja, van bennük ehhez potenciál.
„Óriás”-ban az utolsó pillanatban engedte kiénekelni szájából a sikert Zettel, idén értelem szerint visszavágna. Poutiainenen túl másik két honfitársnője, valamint az olaszok és Tina Maze jelenthet ebben nem kicsi akadályt.
Szlalomban tavaly egyeduralkodó volt Riesch, bár hozzá kell tennünk, a szám osztrák klasszisai vagy kihagyták az idényt, vagy nem voltak teljes értékűek. A visszatérő Schilddel is mindenképpen számolni kell.
 
 
Ahogyan a férfiaknál Hermann Maier személyében vonult vissza egy legenda, a hölgyeknél ugyanígy tett Renate Götschl. A háromszoros világbajnok, az összetett 1999/2000-es győztese, emellett 5x hódította el a lesiklás, 3x a SzuperG, 2x pedig  kombinációs szakági világkupát. SzuperG-ben aratott 17 futamgyőzelmével pedig az örökranglista első helyét foglalja el. Egyetlen szuvenír hiányzik csupán a vitrinből, mégpedig az olimpiai bajnoki cím, Salt Lake Cityben kombinációban ezüst, lesiklásban pedig bronzéremmel gazdagodott. Götschl saját bevallása szerint nem érez már magában annyi erőt, hogy felkészüljön az olimpiai idényre, jöjjenek a fiatalok. A sportot és életét illetően is. A visszavonulása mellett ugyanis azt is bejelentette, hogy anyai örömök elé néz.
 
 
 
Végezetül íme az idény teljes programja! Minden alpesi sít szeretőnek jó szurkolást kívánok! :)
 
 
 
A 2009/2010-es idény tervezett programja:
 
 
2009.10.24-25.
Sölden (Ausztria)
GS női
2009.11.14-15.
Levi (Finnország)
SL női
2009.11.28-29.
Aspen (USA)
SL, GS női
2009.12.1-6.
Lake Louise (Kanada)
5xDH, SG női
2009.12.12-13.
Are (Svédország)
SL, GS női
2009.12.15-20.
5xDH, SG, SC női
2009.12.28-29.
Lienz (Ausztria)
SL, GS női
2010.01.03.
Zágráb-Sljeme (Horvátország)
SL női
2010.01.06-10.
Haus im Ennstal (Ausztria)
4xDH, SG női
2010.01.12.
Flachau (Ausztria)
SL női
2010.01.16-17.
Maribor (Szlovénia)
GS, SL női
2010.01.20-24.
Cortina d'Ampezzo (Olaszország)
3xDH, GS, SG női
2010.01.27-31.
St. Moritz (Svájc)
3xDH, 2xSG, SC női
2010.03.02-07.
Crans Montana (Svájc)
5xDH, SG, SC női
2010.03.09-14.
Garmisch Partenkirchen (Németország)
2xDH, SL, GS, SG női
Jelmagyarázat:
GS = Giant Slalom (óriás-műlesiklás)
SL = Slalom (műlesiklás)
DH = Down Hill (lesiklás)
SG = Super-G (szuper G)
SC = Super Combination (DH & SL kombináció)

Szólj hozzá!

Címkék: előzetes alpesi sí

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr931471276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása